10 хвилин ефіру для обговорення дієздатності Верховної Ради

15 Жовтня 2008
2616
15 Жовтня 2008
18:57

10 хвилин ефіру для обговорення дієздатності Верховної Ради

2616
10 хвилин ефіру для обговорення дієздатності Верховної Ради
Шановна редакціє, виділіть 10 хвилин ефіру для обговорення дієздатності Верховної Ради на сьогодні. Олександр Лавринович на «УП» заявив, що вона дієздатна. Хочу підтримати це і добавити деякий коментар.
 
Якщо уважно подивитися на Конституцію України, то очевидно, що в разі дострокового припинення Президентом повноважень Верховної Ради через не створення коаліції, за даною Радою зберігаються всі повноваження до дня відкриття першої сесії новообраної Верховної Ради.
 
Хоча ст..90 Конституції може читатися неоднозначно, але є ст..81, в якій записано:
«Повноваження народного депутата України припиняються достроково також у разі дострокового припинення відповідно до Конституції України повноважень Верховної Ради України - в день відкриття першого засідання Верховної Ради України нового скликання».
 
Отже, повноваження народних депутатів зберігаються до першої сесії нової Ради. А що таке повноваження народних депутатів? Ст.. 76 Конституції говорить:
 
«Повноваження народних депутатів України визначаються Конституцією та законами України».
 
В Конституції про ці повноваження записано небагато, а от у законі України про статус народного депутата України, зокрема, записано (ст..6, п.5), що народний депутат
бере участь у засіданнях Верховної Ради України;
 
бере участь у роботі над законопроектами, іншими актами Верховної Ради України.
І ці повноваження мають зберігатися до першої сесії нової Ради.
 
В роз’ясненні КС від 17 жовтня 2002р №17-рп-2002 зазначено:
 
Повноваження Верховної Ради України реалізуються спільною діяльністю народних депутатів України на засіданнях Верховної Ради України під час її сесій.
 
Якщо забрати повноваження Верховної Ради, то, тим самим, буде забрано частину повноважень народних депутатів, що напряму суперечить ст. 81 Конституції. Таким чином, повноваження Верховної Ради припиняються одночасно з повноваженнями народних депутатів України цієї Ради, отже в день відкриття першої сесії нової Верховної Ради.
 
Вибачте за турботу.
 
Анатолій Казанцев
 
Від редакції: Дякуємо, Анатолію!
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анатолій Казанцев
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2616
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду