Комітет свободи слова просить Нацраду роз’яснити ситуацію з обміном К1 на «Мегаспорт»

10 Вересня 2008
12780
10 Вересня 2008
18:30

Комітет свободи слова просить Нацраду роз’яснити ситуацію з обміном К1 на «Мегаспорт»

12780
Комітет свободи слова просить Нацраду роз’яснити ситуацію з обміном К1 на «Мегаспорт»
10 вересня 2008 року члени Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації на своєму черговому засіданні розглянули лист народного депутата Миколи Томенка щодо законності змін програмних концепцій та видів мовлення телеканалів К1 та «Мегаспорт».
У листі Микола Томенко зазначає, що дозвіл цим каналам на обмін логотипами, виданий Нацрадою з питань телебачення і радіомовлення 9 липня 2008 року, не врахував прихований обмін ліцензіями між каналами. А законодавство України не передбачає можливості подібного позаконкурсного обміну ліцензіями між каналами, які належать одному власникові.
«Також звертаю вашу увагу на те, що внаслідок вищезазначених рішень Національної ради з 1 вересня цього року глядачі втратили єдиний в Україні загальнонаціональний ефірний спортивний канал. Саме з цієї дати власники каналів фактично здійснили їх обмін і замість ефірної трансляції в усіх обласних центрах канал «Мегаспорт» залишився в ефірі 13 міст України. Це суттєво обмежило можливості вільного отримання інформації багатьох громадян України», – пише Микола Томенко, який, як уже повідомляла «ТК», разом із своїм колегою по фракції БЮТ Святославом Олійником звернувся до суду із скаргою на дії Нацради.
Голова Національної ради Віталій Шевченко, який був присутній на засіданні комітету, зазначив, що рішення Нацради від 9 липня 2008 року щодо переоформлення ліцензій цим каналам в зв’язку з обміном логотипами є технічним. «Нацрада зобов’язана видати такі ліцензії, не вишукуючи ніяких аргументів проти. Національна рада не дозволяла і не готова розглядати питання щодо змін програмної концепції одного чи іншого каналу, і таких рішень ми не приймали», – сказав Віталій Шевченко.
Під час обговорення цього питання члени парламентського комітету доручили Нацраді розібратися в ситуації. Народний депутат Микола Баграєв зазначив, що ефірні частоти видавалися «Мегаспорту» саме для створення нішевого спортивного каналу, і тепер до комітету надходить багато скарг від громадян із приводу його зникнення в деяких областях. «Это право каждого - называться как угодно, но никто не имеет права менять концепцию. Выходит, что на частотах, которых должен транслироваться единственный эфирный спортивный канал, вещает еще один общественно-политический», – сказав Микола Баграєв. На його думку, якщо власники хочуть поміняти концепцію, нехай офіційно звертаються до Нацради, а вона вже буде вирішувати, що робити. «Нацрада  в таком случае обязана будет объявить новый конкурс на спортивный канал», – уточнив Микола Баграєв.
Голова підкомітету з питань телебачення і радіомовлення Олена Бондаренко порівняла ситуацію з К1 і «Мегаспортом» і з забудовниками, які вирішили без дозволів влади помінятися об’єктами, які вони планували побудувати. «І там, де мали побудувати житловий масив, з’являється стадіон», – сказала вона.
Секретар комітету Юрій Стець назвав обмін ефірними частотами прецедентом, і попросив членів комітету звернутися до Нацради з проханням розібратися в ситуації і дати відповідь до наступного засідання комітету.
Голова парламентського комітету Ганна Герман запропонувала дати відповідь Миколі Томенку тільки після того, як це питання буде глибше вивчене і розглянуте на наступному засіданні.
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12780
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
M
5695 дн. тому
Нацрада викручується, як карась на пательні бо рильце у карася в пушку
expert
5696 дн. тому
интересно, до каких пор Нацсовет будет прикрывать "заказчиков" этой афёры? факт обмена сетями давно подтверждён, при этом все в один голос говорят, что никаких разрешений не давали. А позиция Шевченко мягко говоря странная, Холод бы так не поступал.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду