КЗЖ вітає звільнення в Іраку оператора теленовин APTN

26 Серпня 2008
1847
26 Серпня 2008
17:13

КЗЖ вітає звільнення в Іраку оператора теленовин APTN

1847
КЗЖ вітає звільнення в Іраку оператора теленовин APTN
Комітет захисту журналістів (КЗЖ) схвалив звільнення американськими військовими в Іраку оператора телевізійних новин Ассошіейтед Пресс (APTN) Ахмеда Нурі Разіака. Його утримували упродовж понад двох з половиною місяців, не висуваючи жодних звинувачень, і звільнили минулої суботи. Водночас КЗЖ висловив тривогу у зв'язку «з практикою арештів збройними силами США журналістів в Іраку без будь-яких звинувачень».
 
38-річного Ахмеда Нурі Разіака, який працює в APTN з 2003 року, арештували 4 червня у власному домі у м. Тікріт. Пізніше було ухвалено рішення утримувати його, щонайменше, упродовж шести місяців «з нагальних міркувань безпеки». Натомість проти нього не було висунуто жодного звинувачення і не було розкрито жодних доказів вини. «Його арештували, бо вважали небезпечним. Його звільнили після того, як вирішили, що він нічим не загрожує», – заявив АП речник збройних сил США майор Джон Голл.
 
«Ми раді, що Ахмеда Нурі Разіака звільнили. Однак, утримуючи його під арештом, американські військові по суті стверджували, що вони можуть будь-коли арештувати журналіста на власний розсуд, не пояснюючи чому і не дотримуючись мінімальних вимог судочинства», – заявив старший координатор близькосхідної програми Джоел Кампанья. «Ця практика, що триває, викликає тривогу і перешкоджає журналістам висвітлювати події в Іраку», – наголосив він.
 
Речниця АП Кетлін Керролл вітала звільнення репортера, однак заявила, що агентство «домагатиметься докладнішої інформації щодо причин його арешту й утримання під арештом».
 
Минулого четверга американські військові звільнили 39-річного оператора Reuters Алі-аль-Машхадані. Його утримували під арештом, не висуваючи звинувачень, упродовж трьох тижнів. Аль-Машхадані арештували 29 липня у Багдаді. Він перебував у «зеленій зоні» для поновлення журналістського посвідчення, повідомляло Reuters. Американські
військові затримали аль-Машхадані втретє.
 
КЗЖ документалізувало кілька випадків, коли іракських журналістів утримували під арештом упродовж декількох тижнів і місяців без звинувачень. Усіх їх звільнили, оскільки їхньої вини не було доведено. Фоторепортера АП Білала Гуссейна утримали під арештом упродовж двох років на підставі того, що він нібито співпрацював з повстанцями. Ці звинувачення теж не були доведені. Гуссейна звільнили у квітні цього року.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1847
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду