Про ситуацію у Грузії і не тільки…

12 Серпня 2008
15725
12 Серпня 2008
17:04

Про ситуацію у Грузії і не тільки…

15725
Із телебачення бачила смерть. Що називається на рівному місці за велінням великих чи правильніше – собою возвеличених.
Про ситуацію у Грузії і не тільки…

Проблемі «маленької людини» чималий шмат своєї творчості присвятив Борис Грінченко. Українцям Борис Дмитрович відомий завдяки Словнику української мови. Але у нього є не менш цікаві оповідання про звичайних людей, яким не завжди в цьому житті було гладко. Його персонажі вже повнолітні, а деякі навіть надто повнолітні, але в очах іншої частини, іменуючої себе «власть імущими», виглядають не так упевнено, переконливо, чи правильніше – знахабніло. Його герої працьовиті. Також вони чесні. А ще богобоязні. Не лізуть наперед батька і зовсім не через те, що не знають: а хто ж той батько. Такі люди живуть за принципом: «… не противтеся злому. Якщо хто вдарить тебе у праву щоку твою - підстав йому другу. Хто хоче забрати сорочку твою, віддай і плаща йому. Хто хоче взяти від тебе, то дай, і хто хоче позичити в тебе, не відвертайся від нього".

Такі люди є не тільки у творах українського класика. Вони є біля мене, біля Юлії Володимирівни. Вони є навіть із Віктором Андрійовичем та Віктором Федоровичем. Такі люди живуть неголосно. Центром Вселенної не совають, як циган сонцем. Ці люди звикли до роботи. Не завжди такої, яка піддається піару і цікава для рекламування. Почасти їхня робота рутинна, вимагає зосередженості, знань та неабиякого вміння. Неправда, що сила рухає світом. Як, зрештою, секс чи гроші. Як і взагалі є неправда, що світом взагалі щось рухає. Світ – це люди, здебільшого неголосні, безпафосні, безпретензійні, щирі, добрі. На різних посадах і без окремого посадового ранжування, бо складно визначити ваготу людської роботи. В Кабінеті Міністрів України і у російській Федеральній службі безпеки. У ВАТ «Укртелеком» та НАК «Нафтогаз України». В Національній академії наук і в Державному університеті інформаційно-комунікаційних технологій. Всюди. Завжди. І сьогодні також.

У стосунках із меншими нашими братами, але собаки, кішки меншими названі нами. У стосунках із нашими дітьми, які маленькими зовуться, бо ми такого хочемо. У стосунках із підлеглими, бо начальство чомусь визначає мою та інших меншовартість. У стосунках із людьми, бо влада кожна також собі домалювала величність. У стосунках із тими державами, які кількісно (і лише кількісно) менші, решта визначає суть.

… На минулих вихідних якась суть була визначена. Ким і за яких підстав – мені не зовсім зрозуміло. Із телебачення бачила смерть. Що називається на рівному місці за велінням великих чи правильніше – собою возвеличених….

В той час сайт ФСБ Російської Федерації оголошує конкурс 2008 року на кращий твір літератури та мистецтва про діяльність органів ФСБ. На сайті російського МЗС лише одна його заява про ситуацію, яка склалася в Південній Осетії. Ні, є ще одна з приводу військового перевороту у Мавританії. Правда, Владімір Владімірович від політики «мочить в сортире» перейшов до «довольно циничной политике».

Великий, бо Президент Грузії, Міхаїл Саакашвілі, каже, що доклав багато зусиль, щоб мирним шляхом повернути Абхазію та Південну Осетію в лоно Грузії на умовах, які повинні були в повній мірі захищати права та інтереси мешканців цих територійю. Великий за посадою Дмітрій Мєдвєдєв навіть «принял решение о завершении операции по принуждению Грузии к миру». І в той же час «Глава Российского государства потребовал от российских военных в случае возникновения очагов сопротивления принимать решения об их уничтожении» Інший, не менш сильний світу цього Владімір Путін навіть там був. Бачив своїми двома. Каже, що пройнявся співпереживанням, назвав «огромной, просто человеческой трагедией», і я йому мушу вірити. Інші, не менші, - Сполучені Штати Америки, Європейський Союз, ООН та її Рада Безпеки теж перейнялися. Кожен відповідно до меж своєї компетенції, встановлених в межах своєї компетенції. Складно?! І я про те саме!

А я прагну для себе щось уяснити. Читаю-перечитую. Слухаю-переглядаю. І вкотре нічого не розумію, вірніше, не знаходжу відповіді із жодного інформаційного джерела: навіщо? Для чого і кому була потрібна російсько-грузинська війна чи лише грузино-південноосетинський військовий конфлікт? Заради грошей? Так вони нічого не вирішують. Чи майже нічого. Як і сила чи нелогічне словосполучення – право сили. На щастя…

 
Надія Князев
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15725
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Алегарф
5725 дн. тому
Со всего мира насобирать красок. Со всего неба насобирать света. Из одного детства – миллион сказок. Из одного вдоха – семь лепестков ветра. Так – словно солнце рядом, нежное и большое. Будто у крыльев – сила вечности и тепла. Будто бы над планетой верности и героев Новое Солнце-Сила – снова Любовь взошла! Что остаётся? Верить! Что остаётся? Думать, Что до последней ноты Жизнь будет звонче, чем Тьма суетливой ночи, гнев от пустых безумий... Ветра! Полёта! Веры! И не сдаваться в плен!
Наталія
5725 дн. тому
"Для чого і кому була потрібна російсько-грузинська війна чи лише грузино-південноосетинський військовий конфлікт? Заради грошей? Так вони нічого не вирішують. Чи майже нічого. Як і сила чи нелогічне словосполучення – право сили. На щастя…"Така розумна жінка, і ставить перед собою такі дитячі запитання .А ось і відповідь":Владімір Владімірович від політики «мочить в сортире» перейшов до «довольно циничной политике».
Ющенко не вызывали в Тбилиси американцы, это отмазка Банковой!
5725 дн. тому
Как сообщает Интернет издание Корреспондент.ua, ссылаясь на конфиденциальные источники, сегодня вечером Президент Украины Виктор Ющенко помещён в психо-неврологическую клинику для восстановления психологического равновесия. Пресс-служба президента Украины не подтверждает, но и не опровергает этого факта. По информации издания, Ющенко впал в тяжелую депрессию после известия о полном освобождении Республики Южная Осетия от грузинских войск и сообщения о том, что информация о высадке НАТОвского десанта в Поти не подтвердилась. По словам неназванных очевидцев, после доклада главы СБУ Наливайченко Ющенко стал повторять одну фразу "Дивчина дюже спокийна мене переиграу", имея в виду более взвешенную позицию Юлии Тимошенко в отношении агрессии Грузии против Цхинвала, которая отказалась от однозначных оценок происходящего, в отличие от Ющенко, который провозгласил о взятии Цхинвала "демократической коалицией" и признался в отправке на помощь грузинской стороне отряда спецназа Украины, а так же в поставке ракетных комплексов "Бук", танков и снайперских винтовок для уничтожения этнических осетин, их социальной инфраструктуры и органов самоуправления. После ухудшения состояния украинского президента его приближенные приняли решение о госпитализации главы государства. Врачи сообщают, что речь идёт об обычном переутомлении.
айболит
5725 дн. тому
Думки правильні, добрі. Але кремль хворіє на "імперський сказ", і тут ліків нема.
Алегофр
5725 дн. тому
Бред какой-то...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду