Співробітниці Центру імунобіологічних препаратів намагалися стягти джинси з Олексія Бобровникова?

31 Липня 2008
2392
31 Липня 2008
14:06

Співробітниці Центру імунобіологічних препаратів намагалися стягти джинси з Олексія Бобровникова?

2392
Співробітниці Центру імунобіологічних препаратів намагалися стягти джинси з Олексія Бобровникова?

Міністерство охорони здоров’я звинуватило «Інтер» у неправомірних діях та звернулося з цього приводу до МВС, Генпрокуратури та СБУ.

 
Як стало відомо «ТК», причиною такої реакції стало розслідування смерті краматорського хлопця Антона Тищенка, який помер після вакцинації від кору та краснухи цієї весни. Його проводять журналіст Олексій Бобровников, режисер Богдан Коровченко та оператор Віктор Сінкевич із студії «07 продакшн», яка знімає документальні стрічки для телеканалу «Інтер». Протягом поїздки в Індію вони отримали у виробника вакцин Serum Institute of India ампули з вакциною проти кору. Прес-служба телеканалу «Інтер» наголошує, що зразки були отримані журналістами офіційно та легально, а також, за твердженням виробника, це ті ж зразки, що застосовувалися в Україні.
 
В Україні журналісти хотіли провести власне лабораторне дослідження вакцини. «Вони звернулися до Державної служби лікарських засобів, яка видає дозвіл на такі дослідження. Отримавши дозвіл на проведення експертизи, а також дозвіл на зйомку, звернулися до Центру імунобіологічних препаратів – спеціалізованої лабораторії, яка сертифікована Всесвітньою організацією охорони здоров’я», – повідомила «ТК» керівник прес-служби МОЗ Людмила Гордон. 25 липня журналісти прийшли передати вакцину на перевірку до лабораторії. Вони принесли зразки вакцини живої атенуйованої ліофілізованої проти кору та краснухи серія ZA 155 X (8 флаконів) та 1 флакон вакцини серія ZA 28 X, яка, власне, використовувалася в України для додаткової імунізації.
 
«Але замість допомоги у проведенні журналістського розслідування, представники лабораторії зненацька відмовились від попередніх домовленостей про здійснення експертизи, – розповіли «ТК» у прес-службі телеканалу «Інтер». – Керівник лабораторії пані Мойсеєва почала поводитись дивно. Вона повернула  вакцину журналістам без проведення жодної експертизи, натомість почала вимагати документального підтвердження, що вакцина залишилась в лабораторії. Також пані Мойсеєва вимагала переданий журналістам документ, у якому власноруч, без будь-якого тестування препарату, зробила висновок про порушення журналістами правил зберігання вакцини та ввезення її в Україну. Оператор Віктор Сінкевич зафільмував сцену, у якій чотири співробітниці лабораторії накинулись на журналіста, намагаючись стягнути з нього одяг. Така дивна поведінка імовірно пояснюється тим, що вони хотіли вилучити документ разом із джинсами журналіста, у кишені яких він зберігався».
 
За іншою версією подій, озвученою Людмилою Гордон, працівниці Центру відмовили в проведенні дослідження, тому що журналісти не мали необхідних документів, а також принесли ампули просто в руках, порушивши умови зберігання та необхідного температурного режиму. «Згідно зі ст. 17 закону Про лікарські засоби” існує строго визначена процедура ввезення та вивезення з України лікарських засобів. Відповідно, є прописані документи, які потрібно надати, для того щоб провести лабораторне дослідження», – каже пані Людмила. Представники лабораторії склали спеціальний акт, що стосувався необхідного переліку документів та попросили журналістів його підписати.
 
«Спочатку хлопці підписали цей двосторонній акт, один примірник якого мав залишитися в Центрі. Але потім вони відібрали його в працівників. Між ними відбулася сутичка: одні висмикували документ з рук, інші не віддавали. Журналісти це знімали на камеру», – розповіла прес-секретар МОЗ. За її словами, працівниці лабораторії сприйняли це як провокацію. Вони викликали міліцію та подали заяву до Солом’янського РУ міліції м. Києва. Того ж дня лаборанти написали доповідну записку на ім’я міністра про те, що 25 липня близько 10 години дня трьома співробітниками телеканалу «Інтер» були вчинені неправомірні дії.
 
«Ми одразу звернули увагу на те, що вакцина завезена контрабандним шляхом. Ось у чому проблема, – наголошує пані Людмила. – Можливо, журналісти не знали до кінця законодавство». Відтак, 28 липня МОЗ звернулося  до Генпрокуратури та СБУ з проханням розслідувати інцидент, що стався в лабораторії Центру імунобіологічних препаратів, та з‘ясувати, яким чином вакцина серія ZA 155 X були завезені на територію України, в якому обсязі, а також яким чином представники телеканалу «Інтер» отримали флакон вакцини живої атенуйованої ліофілізованої серія ZA 28 X, яка згідно з наказом МОЗ від 17.05.2008 року була вилучена з обігу і вміщена в карантин. Офіційної відповіді від правоохоронних органів міністерство наразі не отримало.
 
Водночас прес-служба «Інтеру» заявляє, що журналістське розслідування триває. Його результати канал сподівається оприлюднити на початку осені.
 
Сподіваємось, що Олексій Бобровников викладе своє бачення цієї історії у своєму блозі на сайті «Дуся».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2392
Теги:
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
вита
5716 дн. тому
минздрав в ситуации с вакциной будет максимально скрывать информацию и обвинять журналистов . это позиция министра князевича он неплхо заработал на этом. а сейчас еще и на стихии в западных регионах украдет. нмчего святого.
AP
5719 дн. тому
Леха отжог -)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду