Для подолання проблеми корупції у ЗМІ пострадянських країн потрібен громадський тиск на владу

25 Липня 2008
11123
25 Липня 2008
11:21

Для подолання проблеми корупції у ЗМІ пострадянських країн потрібен громадський тиск на владу

11123
Про це йшлося під час дискусії, організованої Інститутом медіа права.
Для подолання проблеми корупції у ЗМІ пострадянських країн потрібен громадський тиск на владу
Проблема замовних матеріалів (корупції у ЗМІ) у медіапросторі пострадянських країн потребує вивчення та громадського обговорення. До такого висновку прийшли учасники дискусії, що відбулась 24 липня у рамках Міжнародної літньої школи медіаправа, яку вже вчетверте проводить Інститут медіа права.
 
Модератором і співдоповідачем дискусії, присвяченої практиці замовних матеріалів у ЗМІ України та країн пострадянського простор, виступив заступник шеф-редактора видань проекту «Детектор медіа» Отар Довженко. Юридичні аспекти явища корупції у ЗМІ та шляхи вирішення цієї проблеми за допомогою держави учасникам дискусії розкрив директор Інституту медіа права Тарас Шевченко. Окрім українців, у заході взяли участь слухачі літньої школи медіаправа з Таджикистану, Грузії та Молдови.
 
 
Тарас Шевченко
 
Як виявилось, лише сленґова назва корупції у медіа, поширена в нашій країні – «джинса» - стала новиною для гостей України; саме ж явище трапляється в їхніх країнах не рідше, ніж тут.
 
«Як звичайна людина, яка дивиться новини, я впізнала в описаному вами явищі те, що і в нас відбувається, - каже студентка Натія Тевадзе з Грузії. – Наприклад, під час випуску новин може з’явитись дуже тривалий синхрон кандидата – представника влади – який говорить про свої подвиги та добрі наміри. І телеканал називає це не рекламою, а просто „новинами”. Проте довести, що цей кандидат заплатив за ефір, неможливо, адже ми не знаємо, кому належить цей телеканал – усі власники зареєстровані на офшорних островах. Можливо, цьому самому кандидату й належить... Що ж до комерційної джинси, то в нас є чимало довжелезних нецікавих програм, присвячених нецікавим подіям, наприклад, виставкам нікому не відомих художників або якимось фірмам. Таке може траплятись і в рамках новин, і поза ними».
 
 
Натія Тевадзе
 
За її словами, грузинські громадяни усвідомлюють, що хтось платить за подібні матеріали, проте громадського обговорення явища прихованої реклами у суспільстві не відбувається. Майданчика, на якому могло б відбутись таке обговорення, у Грузії поки що немає.
 
Існує ця проблема і в Таджикистані, каже науковий співробітник Інституту держави і права таджикистанської Академії наук Умрілло Меліков. «У нас діє закон про телерадіомовлення, в якому міститься норма про принципи достовірності та об’єктивності інформаційної журналістики. У подібних випадках можна апелювати саме до цієї норми, якщо журналістські матеріали їй не відповідають. У законі про рекламу також є норма, що реклама не повинна подаватись у прихованій формі – має бути чітко зрозуміло, що йдеться саме про рекламу», - розповідає він.
 
 
Умрілло Меліков
 
За його словами, у таджикських газетах часом з’являються публікації, автори яких піднімають питання журналістського професіоналізму та етики. Цікаво, що, за словами Умрілла Мелікова, якісна та порівняно об’єктивна преса у Таджикистані користується більшим попитом, ніж заангажована і «жовта».
 
Юрист із Молдови Тетяна Пую розповіла про проблему джинси та політичної заангажованості на центральному телевізійному каналі, який має статус суспільного, проте де-факто контролюється Компартією. Ідеологія цієї політичної сили, що перебуває у Молдові при владі, пропагується у політичних програмах цього каналу, що, за словами Тетяни, є порушенням конституції та статуту суспільного телебачення. Гострою також є проблема професійних стандартах у новинах.
 
 
Тетяна Пую
 
Земляк Тетяни Пую, директор громадської організації «Інститут інформаційної політики» Олексій Марчук із Молдови, наголосив на тому, що проблеми медіаринку країни зумовлені його обмеженістю, а також тотальною залежністю ЗМІ від політичних партій та бізнес-структур.
 
 
Олексій Марчук
 
«У медіа постійно з’являються матеріали, замовником яких є власник. Є також певні піар-агентства, що виступають посередниками між замовниками і ЗМІ, в яких можна замовити матеріал практично будь-якого змісту», - каже Олексій. За його словами, забезпечення свободи засобів масової інформації – зобов'язання перед Радою Європи, якого Молдова не змогла виконати. Проблема корупції у ЗМІ обговорювалась у національному прес-клубі, проте далі справа боротьби за чистоту медіапростору поки що не пішла.
 
 
Отар Довженко
 
Тарас Шевченко переконаний, що самою лише саморегуляцією, без втручання державних органів, побороти корупцію у ЗМІ неможливо. Проте, на думку Отара Довженка, для того, щоб держава почала діяти, забезпечуючи виконання законів у цій сфері, громадськість повинна тиснути на неї, відкрито заявляючи про незаконність корупційних практик у медіа.
 
Фото Яни Новоселової
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11123
Читайте також
13.10.2008 18:41
Ксенія Арова
, для «Детектор медіа»
14 582
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
тарас
5742 дн. тому
помилки немає. це був обмін репліками
Володимир
5745 дн. тому
Помилка : Не Тарас Шевченко, а Отар Довженко!!! Тарас Шевченко переконаний, що самою лише саморегуляцією, без втручання державних органів, побороти корупцію у ЗМІ неможливо. Проте, додав Отар Довженко, для того, щоб держава почала діяти, забезпечуючи виконання законів у цій сфері, громадськість повинна тиснути на неї, відкрито заявляючи про незаконність корупційних практик у медіа.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду