ІТК заборонив Нацраді використовувати ТМ «Телетріумф»

10 Червня 2008
6379
10 Червня 2008
14:59

ІТК заборонив Нацраді використовувати ТМ «Телетріумф»

6379
ІТК заборонив Нацраді використовувати ТМ «Телетріумф»
Індустріальний телевізійний комітет забороняє Національній раді з питань телебачення та радіомовлення використовувати торговельну марку «Телетріумф» без дозволу асоціації, яка володіє виключними правами на її використання. Про це йдеться у відкритому листі ІТК до Нацради, надісланому 9 червня. Таким чином ІТК відреагував на оголошення Національної ради про початок приймання заявок на участь у «Телетріумфі».
 
Також у листі зазначено, що у «випадку порушення цього права для винних осіб настає передбачені діючим законодавством наслідки».
 
Виконавчий директор ІТК Катерина Котенко повідомила «ТК»: голова та члени Національної ради були поінформовані про те, що права на торгівельну марку «Телетріумф» належать асоціації, до ІТК ніхто не звертався по дозвіл на її використання.
 
«Ми не хочемо бренд, який належить нам і в який вкладено багато ресурсів, грошей і сподівань, віддавати на відкуп для використання організації, з якою в нас зараз немає партнерських стосунків», - пояснила пані Котенко. За її словами, ІТК проводить «Телетріумф» ще з тих часів, коли премія організовувалась у рамках «Таврійських ігор»; пізніше, відповідно до Меморандуму, було вирішено проводити його разом із Національною радою.
 
Цього року ІТК планував реорганізувати премію та перенести її проведення на 2009 рік. «Проведення премії не прив’язано до року чи до сезону, а лише до 24 серпня. Ми хотіли б скасувати цю прив’язку. А з огляду на те, що зараз ми не маємо діалогу з Нацрадою із різних питань – відповідно, не можемо мати його і щодо «Телетріумфу», - а премія потребує широкої дискусії, ми вирішили перенести її на 2009 рік», - каже Катерина Котенко. До того ж, за її словами, наприкінці червня 2008 року проводитиметься «Еммі», яка певною мірою дублює завдання, що покладались на «Телетріумф».
 
«Телеканали подавались на «Еммі», яка проводитиметься за міжнародними правилами і з міжнародною експертизою. Вона, звісно, не замінює «Телетріумф», але завдання промоції українського телепродукту виконує», - каже пані Котенко. Вона каже, що висловила цю позицію спершу в розмові з керівником апарату Нацради Сергієм Крушановським, а потім – на засіданні Громадської ради Нацради.
 
«Виходячи із засідання у коридор, голова Національної ради Віталій Шевченко запитав мене, чому ми прийняли таке рішення щодо «Телетріумфу». Я повторила йому ці аргументи. Ми не проти того, щоб Нацрада самостійно або спільно з іншими партнерами проводила телепремію імені Нацради чи премію з якоюсь іншою назвою. Думаю, канали – члени ІТК навіть братимуть у ній участь. Але ми проти використання торгівельної марки без нашого дозволу», - розповідає Катерина. Вона стверджує, що у разі, якби Нацрада звернулась до ІТК, їй би не відмовили у дозволі на використання назви – «просто прописали б умови, за якими ми це дозволяємо». Умови партнерства Нацради та ІТК у проведенні «Телетріумфу» були зафіксовані у двох документах: уже скасованому Меморандумі та положенні Нацради.
 
Тим часом перший заступник голови Нацради Ігор Курус висловив у розмові з «ТК» здивування щодо того, що права на премію, засновником якої є Національна рада, «потрапили в руки комерційній структурі».
 
«Нацрада буде проводити цей конкурс, - каже пан Курус. – Якщо, скажімо, ІТК наполягатиме на тому, що має виключні права на назву «Телетріумф», то Нацрада буде думати, як вийти з цієї правової ситуації».
 
Листа від ІТК Нацрада отримала, але, за словами Ігоря Куруса, його зміст розцінили як «те, що вони нас поінформували, що вони володіють правами». «Я вважаю, що це інформаційний лист – нас повідомили, що в них начебто є права на торгівельну марку, - сказав пан Курус. – Я не готовий говорити, правда це чи ні, мені для цього треба вивчити документи. Ми запросили їх на оргкомітет, як було раніше завжди. Але прийшла Катерина Котенко і зробила усно такі заяви, яких я не хотів би повторювати. Ми попросили її викласти це все письмово. Я думаю, що ми знайдемо можливість провести щорічну премію Нацради без Катерини Котенко».
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6379
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
5791 дн. тому
Глядачу - торгові марки регламентуються не Положеннями Нацради))
5791 дн. тому
Нацрада придумает подзакон в котором сама себя обьявит властительнецей всех телетримфов в мире!
Глядач
5791 дн. тому
Тю! Можете сміятися. але: 1. Ні ІТК, ні Котенко НЕ НАЛЕЖАТЬ права власності на назву "Телетріумф". 2. Згідно з Положенням про премію "Телетріумф", її проводять разом Національна рада та... ІТК. 3. Телеканали, які входять до складу ІТК, не розглядали питань про надання пані Котенко права заявляти про відмову від своїх документально оформлених зобов"язань спільно проводити премію "Телетріумф". 4. Якби такі права й надавалися, то чемні люди інформують про такі речі партнерів офіційно.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду