Нацрада: керівники телекомпаній-порушників «підставили» парламентський Комітет з питань свободи слова

21 Квітня 2008
20893
21 Квітня 2008
15:44

Нацрада: керівники телекомпаній-порушників «підставили» парламентський Комітет з питань свободи слова

20893
Нацрада: керівники телекомпаній-порушників «підставили» парламентський Комітет з питань свободи слова

Сьогодні прес-служба Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення оприлюднила повідомлення стосовно надісланих до Нацради парламентським Комітетом з питань свободи слова та інформації рекомендацій щодо «приведення у відповідність із чинним законодавством підзаконних нормативних актів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення».

 
Нижче наводимо текст повідомлення повністю.
 
Керівники телекомпаній-порушників «підставили» парламентський Комітет з питань свободи слова, нав’язавши йому хибні висновки
 
 
18 квітня 2008 року група народних депутатів України – членів Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації надіслала до Національної ради та оприлюднила в засобах масової інформації «Рекомендації” щодо «приведення у відповідність із чинним законодавством підзаконних нормативних актів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення». Очевидно, приводом для появи цього листа стала зустріч членів Комітету з керівниками низки телекомпаній, про що Національна рада довідалася із ЗМІ (зокрема, зі статей на цю тему в «Детектор медіа» – «Телеменеджери просять Комітет ВР з питань свободи слова захистити їх від Нацради» за 16.04.2008 р. та «Ходаки» за 17.04.2008 р.).
 
Маємо повідомити народним депутатам, котрі підписали цього листа, що майже за 15 років існування Національної ради як конституційного регуляторного органу у сфері аудіовізуальних ЗМІ це був перший випадок, коли її діяльність розглядалася на засіданні Комітету з ухваленням безапеляційних оціночних висновків не лише без участі самої Національної ради, але й таємно від її членів. Адже в офіційно надісланому нам розкладі та порядку денному засідань парламентських комітетів не було жодного питання, що прямо стосувалося б діяльності Національної ради.
 
Очевидно, що присутність членів Національної ради на цьому засіданні Комітету та їхні бодай короткі коментарі з приводу скарг представників телеіндустрії, які опинилися на засіданні чомусь окремо від членів Національної ради, дозволили б депутатам уникнути плутанини і суперечливих та відверто помилкових висновків, що містяться в «Рекомендаціях» парламентського Комітету. Також і кількох казусів.
 
Так, у листі до Національної ради йдеться про те, що члени Комітету «не можуть погодитися з новою практикою Національної ради у прийнятті певних рішень, зокрема, винесенні попереджень ”за основу”». Справді, Національна рада прийняла за основу кілька проектів рішень, що передбачали попередження телекомпаніям за конкретні порушення, але зробила це... зважаючи на лист з Комітету, в якому рекомендувалося не поспішати із застосуванням дисциплінарних санкцій. Телекомпанії-порушники (які прийшли в Комітет скаржитися на Національну раду), самі пропонували продовжити перевірки їх діяльності, щоб виправити ситуацію чи уникнути цілком «заслуженого» покарання. У деяких із них нічого не вийшло, а виявлених порушень лише побільшало, проте це вже тема іншої розмови. До речі, на чергове засідання Національної ради, проігнорувавши індивідуальні запрошення, вони не прийшли, що стало причиною ще одного відстрочення остаточних рішень (тобто залишення їх прийнятими «за основу»).
 
Це лише один із прикладів, якими непорозуміннями обертаються поспішні й утаємничені заходи. До речі, проекти всіх без винятку регуляторних документів (у т. ч. й рішення щодо обсягів української мови в ефірі телерадіокомпаній) Національна рада ухвалює виключно після оприлюднення їх у ЗМІ та підведення підсумків громадського обговорення. Чому ж тоді народних депутатів втягують у нові обговорення цих документів, але вже кулуарно й осторонь від Національної ради?
 
Доречно звернути увагу членів Комітету також на те, що деякі керівники телекомпаній-порушників не вважають за потрібне прибути на засідання Національної ради, де обговорюються виявлені порушення, але залюбки виступають у ролі «ходаків» і не шкодують сил для критики дій Національної ради (особливо коли немає кому заперечити). Тому мимоволі виникають зустрічні запитання: а чому, власне, тривають ці «затяжні» перевірки з боку Національної ради? Чому Національна рада настільки прискіплива до цих телекомпаній, які змушені потайки шукати захисту від неї? Невже вони не давали приводу для перевірок? І чи на цьому ж таки засіданні Комітету, куди не запрошували Національну раду, хоч щось говорилося про жахливе змістове наповнення ефіру деяких телекомпаній-скаржників, про що постійно і з тривогою говорять представники всіх без винятку депутатських фракцій Верховної Ради?
 
«Рекомендації» членів Комітету потребують окремого копіткого аналізу – в іншому режимі, ніж приймалися і коментуються нині членами Національної ради. Бо цей документ є швидше емоційною оцінкою, ніж фаховою. А цю заяву прес-служба Національної ради уповноважена зробити в сподіванні на те, що серйозні теми щодо розвитку національної телерадіоіндустрії в подальшому обговорюватимуться Національною радою і Комітетом з питань свободи слова та інформації конструктивно, виважено, фахово, з максимальною користю для мас-медіа та суспільства.
 
 
Прес-служба Національної ради
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20893
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
малорос
5838 дн. тому
Олежек, так мы и сами за это! Ещё немного такого "динамичного розвытку", "дэмократии" и "росту ВВП", "росту доходив выще инфляцийи", ещё немножко роспусков-перевыборов в ваш укройинськый парламэнт, и численность трезвых превысит количество безразличных. Оставим мы вам вашу Украйину, с доминуйючей мовой, СС, НАТО, голодоморами, алкоголиком Шевченко и гитлеровцем Шухевичем. Живите себе за забором и гавкайте сколько угодно. Мы даже название вам оставим ваше фирменное, с вашей вилкой-гербом, хоть свастиками все обвешайтесь, - нам не жалко!
Олег
5838 дн. тому
Азаров політичний труп, та не тільки. Як кажуть рассєяне "после боя кулаками не машут". Усі українофоби повинні запам'ятати одну важливу істину, Україні не Росія. В Україні є своє мова, і вона буде домінуючою в Україні. Хочуть цього ваньки чи ні... Одна мова - одна Україна!
Эней
5838 дн. тому
Азаров признал, что, находясь при власти, Партия Регионов «серьезно не доработала» гуманитарные вопросы, «занимаясь больше экономикой». «Мы в свое время упустили, допустили махровых идиотов в Национальный совет по ТВ и радиовещанию. Думаю, что сейчас мы найдем средства, поменяем его состав, изменим политику», – пообещал он, напомнив также о продолжающемся процессе закрытия русских школ на Украине.
Дуля з маком
5838 дн. тому
Щось ви, Ваньки-встаньки, мало сьогодні попрацювали. День минає, а не всі форуми обійшли і не всю слюну злили. Пахайте, хлопці, відпрацьовуйте на хлібець.
царь Дадонъ
5838 дн. тому
Как же не любит Нацрада критики, особенно критики с той стороны, которая от неё (Нацрады) не зависит, которую невозможно припугнуть-прижать в случае чего. Пан Курус обиделся что телеканалы пожаловались на действия Нацрады законодтелю без спросу на то у самой Нацрады? Ну это уже анекдот. Нацрада давно себя ощущает не только исполняющей законы институцией, но и судебной, а в мозгах курусов-шевченков похоже и законодательной себя мнит. Тормоз медиа-бизнеса!
Ідеологу тв-хабарів -КУРУСУ
5839 дн. тому
А що хвіст защимили! Якщо й далі буде мовчанка- Курус вимагатиме хабарі за вхід до приміщення Нацради,а Шевченко патріотично обгрунтує зростання суми хабарів тим що треба ділиться із Прутніком і з Балогою
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду