НАМ та ІТК вимагають скасувати мовні рекомендації Нацради

4 Квітня 2008
17976
4 Квітня 2008
17:25

НАМ та ІТК вимагають скасувати мовні рекомендації Нацради

17976
НАМ та ІТК вимагають скасувати мовні рекомендації Нацради
На круглому столі «Обговорення «Рекомендацій щодо визначення мови програм і передач», прийнятих Національною Радою України з питань телебачення та радіомовлення» (організатори – Індустріальний телевізійний комітет і Незалежна асоціація телерадіомовлення), представники галузі ухвалили резолюцію: рекомендувати скасувати «Рекомендації  щодо визначення мови програм і передач», як такі, що суперечать актам вищої сили – Конституції України, Закону України «Про телебачення і радіомовлення», Європейській хартії регіональних мов та мов меншин.
 
Катерина Котенко, виконавчий директор ІТК, в ході обговорення заявила офіційну позицію ІТК, зазначивши, яким саме конституційним та законодавчим положенням (Закон «Про телебачення і радіомовлення») не відповідає даний документ, кваліфікувавши його «як перевищення Нацрадою своїх повноважень»: «Нацрада має право регулювати мовний простір, але лише в межах закону».
 
Катерина М’ясникова, виконавчий директор НАМ, висловила загалом солідарну позицію з ІТК: «Українське законодавство має і так, порівняно з іншими європейськими країнами, високі мовні квоти. Спроби ще більше їх підвищити – нас бентежать». До того ж, наголосила пані М’ясникова, держава останнім часом висуває перед галуззю все нові й нові соціальні завдання – підвищувати рівень культури, укріпляти мораль, розвивати українську  мову, при цьому постійно скорочується ресурс індустрії, за допомогою якого вона би могла ці соціальні завдання виконувати, адже рекламний ресурс мовників жорстоко обмежують.
 
Професор Валерій Іванов, президент Академії української преси, наголосив на тому, що на сьогодні в Україні спостерігається зачатки авторитаризму: «Рішення щодо «Рекомендацій...» закономірне: Нацрада з питань телебачення і радіомовлення, як і інші органи державної влади, ідуть шляхом побудови в Україні авторитарної держави. Це рішення виглядає нормальним саме в розумінні авторитарної держави: диктат, якою мовою буде сприймати інформацію населення».
 
Від індустрії на круглому столі наважився виступити лише представник херсонського «Авторадіо» Анатолій Гриценко, який пожалівся, що Нацрада сама вписала в ліцензію його компанії мовну квоту «100% української» зі словами «Це питання не обговорюється». Голова юридичної служби каналу СТБ Анатолій Максимчук, який єдиний виступив від загальнонаціональних мовників, обмежився коментарем, що позицію мовників представляє ІТК.
 
Коментуючи одноголосну мовчанку великих каналів з мовного питання, професор Іванов сказав, що великі канали не захотіли висловити своєї думку, побоюючись Нацради, яка для них «може стати і стає каральним органом».
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17976
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Українець
5834 дн. тому
Набридло скиглення малоросів. Замість того щоб розвивати своє українське-україномовне, вони підтримують російське-російськомовне. Доколе я у своїй країні повинен терпіти мову сусіднього сусіда на телебаченні? Я українець у своїй країні хочу дивитися й слухати УКРАЇНОМОВНІ телепередачі, фільми і т.д. Взагалі вважаю що загальноукраїнські телеканали повинні бути на 100% україномовними!
ще раз я
5835 дн. тому
Послухалася Катерини Котенко про те, що «Нацрада має право регулювати мовний простір, але лише в межах закону», і заглянула в Закон "Про телебачення і радіомовлення". Вичитала в статті 10: пункт 1 - "Телерадіокомпанії ведуть мовлення державною мовою"; пункт 4: "...має становити НЕ МЕНШЕ 75 відсотків"; пункт 6: "Мова програм та передач телерадіокомпанії визначається умовами ліцензії на мовлення". Ліцензії, як відомо, видаються Нацрадою. Що ж не в межах закону, пані Катю? Ох, москалики ви наші любі, як гарно ви стараєтеся...
ми
5835 дн. тому
Дві з половиною години шукали в Інтренеті висловлювання Мясникової, Іванова та ін. щодо захисту української мови в ефірі телерадіокомпаній, про право десятків тисяч українців за кордоном хоч що небудь почути по українськи - не знайшли нічогісінько. Отямтеся, захиснички ви наші!!!!
я
5836 дн. тому
Москальські підлабузники!!!!
ааа
5837 дн. тому
молодцы! а крупные каналы воды в рот набрали :( вы же журналисты, вы первые должны кричать? где пресловутый честный канал? где его борьба за гражданские права???
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду