Юрій Громницький: В Україні бракує особистостей, які могли б чітко й аргументовано пояснити свою позицію

31 Березня 2008
30054
31 Березня 2008
11:12

Юрій Громницький: В Україні бракує особистостей, які могли б чітко й аргументовано пояснити свою позицію

30054
Юрій Громницький: В Україні бракує особистостей, які могли б чітко й аргументовано пояснити свою позицію

Сьогодні кожен телеканал, який претендує на свою вагомість у комунікаційному середовищі та житті суспільства, обов’язково створює власне політичне ток- шоу. Формула більшою чи меншою мірою однакова: запрошуються політики, експерти, глядачі, компетентний у суспільно-політичному житті країни професійний ведучий. І результат, на жаль, завжди теж однаковий: ніякого консенсусу, тільки нескінченне передавання естафети взаємних звинувачень.

 

Які завдання ставить перед собою політичне ток- шоу «Один за всіх» на Першому Національному? І чим реалізація цих завдань принципово відрізняється від лідерів рейтингів? Із цими запитаннями «День» звернувся до ведучого програми Юрія Громницького.

 

— Відповідаючи на ці запитання, я процитую кількох політиків, які, говорячи про політичні ток-шоу в Україні, висловлювали думку, що дуже часто вони перетворюються на «собачі бої», небезпечні для українського суспільства. І багато політиків уже говорять про те, що вони не хочуть брати в них участі, зауважуючи, що якраз програма «Один за всіх» суттєво відрізняється в цьому сенсі, оскільки головна мета для нас — у тому, щоб вона не перетворювалася на такі «собачі бої», а була програмою, після якої люди почуватимуться вільнішими, бо отримають більше інформації й зроблять свій політичний вибір. Саме таку мету ми переслідуємо, і це одна з наших особливостей. Інша особливість шоу «Один за всіх» полягає в часовому проміжку. На відміну від інших, «Один за всіх» триває лише годину. Це, так би мовити, елегантний політичний бліц: коли учасники, ведучий, політики, експерти ведуть красиву розмову — швидку й аргументовану. Можна вжити таке порівняння: лицарські бої з величезними мечами, учасники яких довго гамселять один одного, й інший турнір, де на шпагах обмінюються дуже точними та влучними ударами.

 

Як ви примушуєте політиків не вдаватися до таких «турнірів» і говорити конструктивно?

— По-перше, політики на «Один за всіх» змушені говорити коротко, чітко і бажано конструктивно, оскільки у нас специфічний формат. У нас немає трьох — трьох з половиною годин для довгих демагогічних монологів. Це обмеження часу змушує мене як ведучого поводитися досить жорстко, але коректно з учасниками нашої програми. Я зупиняю їх якимось зауваженням, зустрічним поглиблюючим запитанням. Подекуди просто перебиваю, передаючи слово або опоненту, або експерту, який поглиблює тему і коментує. Це готовність і подекуди навіть мужність з боку ведучого — протистояти політикам, які у нас, до речі, не дуже звикли до того, що їх перебивають.

 

Тут уже має значення авторитет ведучого...

— Так. Колись відомий італійський футбольний тренер, коли його запитали, чим він виправдовує свою величезну зарплатню, сказав: «Я працюю з футбольними зірками, які отримують значно більше, ніж я. Щоб вони мене поважали, я теж повинен бути на їхньому рівні». Звичайно, я не отримую таких грошей, як українські політики, але, безперечно, у ведучого має бути якийсь внутрішній стрижень, який учасники програми повинні дуже чітко бачити. Політики, як вовки, відчувають, кого можна порвати, а хто їм просто не дасть цього зробити. Справді, у ведучого повинна бути така внутрішня сила.

 

Окрім ведучого «зі стрижнем», які основні складові хорошого політичного ток-шоу, починаючи від учасників — закінчуючи світлом у студії?

— Передусім — це, безперечно, учасники програми, це найголовніший елемент, з яким в Україні дуже велика проблема. Не даремно ми бачимо на екранах одних і тих самих людей. На мій погляд, в Україні бракує особистостей, які можуть чітко, яскраво й аргументовано пояснити глядачу свою позицію. Окрім того, подекуди політики і політичні партії роблять це свідомо, перетворюючи політику на цирк, балаган, шоу, а реальні глибинні процеси відбуваються за кулісами. Це, до речі, теж важливе завдання політичного ток-шоу: зробити так, щоб люди зрозуміли, що відбувається за кулісами.

Для успіху ток-шоу важлива також репутація каналу, якість студії, якість освітлення. Як казав один оператор, сантехнік не розуміє, що в нас погане світло, він просто бачить, що картинка йому не подобається, тому він переключить туди, де буде яскрава картинка, яскраве шоу, гарний фільм чи гарні дівчата.

 

Чи пригадуєте за всю історію українського телебачення політичні ток- шоу, які б здалися вам оптимальними?

— Деякі політичні ток- шоу на ранніх етапах існування телеканала «1+1». Той ентузіазм, та енергія, яка була перші часи на «1+1», — раннього Піховшека, Вересня... Тоді була молода країна, це було відкриття, це було цікаво! Дуже непоганий був початок у самого Савіка Шустера, потім усе змінилося, хоча програма залишається безперечним лідером.

 

Що відбувається зараз із вашою програмою «Один за всіх»? Її призупинено?

— Зміна керівництва на каналі. Відповідно, Перший Національний зараз переживає перехідний період. За словами керівництва і згідно з моєю інформацією, це проблеми технічні — ідуть переговори з новими постачальниками світла, кранів, яких, з огляду на застарілість обладнання, просто немає. Наступного понеділка програма має повернутися.

 

Друга ваша програма на Першому Національному — «Точка зору» — має інший формат. Це 15-хвилинне інтерв’ю. А що, коли гість не хоче розкриватися?

— Є такі люди, і тут, безперечно, дуже важлива роль самого ведучого і редакторської групи. Ми маємо прорахувати таку ситуацію. Відповідно, потрібно мати достатню кількість запитань для того, щоб людину розговорити. Фішка «Точки зору» полягає в тому, що це швидке жорстке інтерв’ю, яке поглиблює випуск новин. Це те, що англійською мовою називається «політичний гриль». Ведучий ставить учасників програми у досить жорсткі часові рамки і рамки ведення розмови, коли на демагогію так само часу немає.

 

Тепер дещо філософське запитання: скажіть, чи можна поставити знак тотожності між політикою і шоу?

— А чому ні? Як я вже казав, політики перетворюють політику на зручне красиве шоу, яке людям зрозуміле і де не треба довго напружувати мізки.

 

Так і має бути?

— В ідеалі такого бути не повинно, але це правила гри, на які глядач мусить погодитися. Є така фраза: політики — це актори, які не відбулися. Так воно і є. Серед політиків дійсно є багато дуже майстерних акторів, які впродовж 15 хвилин влаштовують реальне шоу, а коли програма закінчується, перетворюються на абсолютно інших людей. Знімають красиву політичну маску.

 

Чи не було у вас ідеї створити програму, яка б знімала з політиків ці маски?

— Я знаю кілька таких проектів на західноєвропейських каналах, вони іронічні, гумористичні. Про політику розповідають у легкому й гострому стилі. Я не переконаний, що власники чи керівники українських телеканалів готові до таких шоу, так само, як політики не готові правильно сприйняти такі програми. Можуть бути дуже серйозні образи, дзвінки і так далі. А от суспільство хотіло б отримати таке ток- шоу, така програма на часі, й вона надзвичайно потрібна.

 

Маша Томак, «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Маша Томак, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30054
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду