НСЖУ критикує Мін'юст за відмову погодити зі спілкою законопроект про роздержавлення ЗМІ

20 Березня 2008
21870
20 Березня 2008
16:38

НСЖУ критикує Мін'юст за відмову погодити зі спілкою законопроект про роздержавлення ЗМІ

21870
НСЖУ критикує Мін'юст за відмову погодити зі спілкою законопроект про роздержавлення ЗМІ

Національна спілка журналістів України критикує Міністерство юстиції за відмову погодити зі спілкою законопроект про роздержавлення ЗМІ. Про це йдеться у заяві голови НСЖУ Ігоря Лубченка, переданій агентству УНІАН.

 
Лубченко заявляє, що вже декілька років українське суспільство на усіх рівнях дискутує про незалежність засобів масової інформації та журналістів від влади, про справжню, а не декларовану свободу слова у державі. За його словами, сьогодні 734 газети діють в умовах, коли їхніми засновниками (співзасновниками) є органи виконавчої влади та місцевого самоврядування. «Ці структури брутально втручаються у редакційну політику, цензурують матеріали, всупереч законодавству звільняють і призначають керівників ЗМІ, намагаються забрати редакційні приміщення», – зауважує голова НСЖУ.
 
На його думку, єдиний шлях кардинальної зміни ситуації – це роздержавлення, реформування цих засобів масової інформації, аби влада не змогла втручатися у їхню діяльність. Національна спілка журналістів України разом з редакційними колективами комунальних ЗМІ, Міністерством юстиції, Держкомтелерадіо активно розробляла й апробувала під час круглих столів, зборів журналістів, на пленумах і засіданнях секретаріату НСЖУ, зокрема, і за участю тодішніх прем'єр-міністра Юрія Єханурова, віце-прем'єр-міністра Дмитра Табачника, міністра юстиції Сергія Головатого різні варіанти відповідного закону.
 
Лубченко зауважує, що ще влітку минулого року остаточний проект уряд надіслав до Верховної Ради, але в силу відомих причин він не був розглянутий. Згідно з регламентом, парламент повернув його до головного розробника – Міністерства юстиції, аби воно перевізувало цей проект у міністерствах і відомствах.
 
Наприкінці січня спілка провела триденну нараду 50 редакторів газет, які першими вирішили реформуватися. «Я особисто запросив заступника міністра юстиції Наталю Богашеву зустрітися з цими редакторами, обмінятися думками щодо різних аспектів реформування, через неї передав запрошення міністру юстиції Миколі Оніщуку. Прийшли голова профільного парламентського комітету Ганна Герман, заступники голови Держкомтелерадіо Анатолій Мураховський і Володимир Горобцов, відповідальні працівники Кабінету міністрів, і лише Оніщук і Богашева не побажали зустрітися з керівниками місцевих видань», – заявив голова НСЖУ.
 
«Виявляється, їх не цікавила думка журналістів-практиків, що багато років очолюють редакційні колективи: міністерство вже розробило новий проект закону і надіслало його на погодження до державних структур, навіть не ознайомивши з ним Національну спілку журналістів України», – підкреслив він у своїй заяві.
 
«Чого ж варті усі слова про демократичність нинішнього уряду, коли міністр юстиції (а юстиція у перекладі з латини значить справедливість) проект закону, що стосується майже шести мільйонів сімей – передплатників державних і комунальних ЗМІ, десяти тисяч співгромадян, котрі працюють у редакціях цих видань, готує потай від громадськості? Справа прем'єр-міністра - оцінювати дії Миколи Оніщука, який, на мій погляд, дискредитує її заяви про демократичні устремління коаліції, але я від імені 15-тисячної Національної спілки журналістів України заявляю: ми зробимо все, щоб не дати чиновникам за спиною журналістської спільноти пролобіювати закон, який має фундаментальне значення для утвердження свободи слова в Україні», – зауважив Ігор Лубченко..
 
 
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21870
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду