НАМ виступила проти скасування телереклами алкоголю і заборони офшорам засновувати ТРО

21 Січня 2008
14638
21 Січня 2008
19:00

НАМ виступила проти скасування телереклами алкоголю і заборони офшорам засновувати ТРО

14638
НАМ виступила проти скасування телереклами алкоголю і заборони офшорам засновувати ТРО

Незалежнаасоціація телерадіомовників (НАМ) подала до Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації пропозиції до проекту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо маркетингових комунікацій, №0931). Пропозицїї НАМ стосуються розміщення реклами в програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій, вимог до змісту реклами товарів, що реалізуються  за договором, укладеним на відстані (наприклад, через телемагазин); а також визначення критеріїв розмежування реклами та інформаційних матеріалів.

У цьому проекті враховано пропозиції НАМ, зокрема щодо: 

1. заборони розміщення провайдерами програмної послуги реклами в програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій;

2. лібералізації вимог до реклами лікарських засобів (в проекті пропонується залишити обов'язковою лише інформацію про необхідність консультації з лікарем перед застосуванням лікарського засобу). 

Крім того, у проекті залишено дозвіл на поширення реклами алкоголю з 23.00 до 06.00. 

Також до цього ж Комітету було подано пропозиції і щодо проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації». НАМ подала до комітету пропозиції щодо лібералізації цього проекту, зокрема: 

1) щодо  зняття заборони на заснування телерадіокомпаній юридичними особами, створеними в офшорних зонах;

2) щодо скасування обов'язку телерадіокомпаній щорічно оприлюднювати фінансові звіти.

Як ідеться в обгрунтуванні до цих пропозицій, то щодо офшору, на думку НАМ: «Для цілей прозорості відносин власності цілковито достатнім буде встановлення  вимоги подавати інформацію про засновників та пов’язаних осіб. Твердження щодо підвищеної можливості заснування компаній на ім’я підставних осіб в офшорних зонах не відповідає дійсності – така саме можливість існує і в Україні, проте немає необхідності вводити жорсткі вимоги для її виключення, оскільки, якщо підставна особа не є пов’язаною, вона не забезпечує повний контроль».

Основною причиною щодо скасування вимоги щодо щорічної звітності є аргумент, що «фінансова звітність ТРО, на відміну від фінансової звітності акціонерних товариств, банків та страхових компаній, не впливає на інтереси необмежено широкого кола осіб, а отже не повинна оприлюднюватися».

«В жодній сфері господарства України законодавством не передбачено оприлюднення всієї інформації про джерела фінансування підприємств приватної власності», – йдеться в пропозиціях НАМ. 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14638
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Солнышко
5931 дн. тому
Кабельщики получили ответ на свои требования! Кабельники вимагають від Нацради виключити «Інтер» із універсальної програмної послуги http://www.telekritika.ua/news/2007-10-25/34566 1. заборони розміщення провайдерами програмної послуги реклами в програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій; 1) щодо зняття заборони на заснування телерадіокомпаній юридичними особами, створеними в офшорних зонах
Глеб
5931 дн. тому
Жадность фраеров погубит.Ребята решили уйти в беспредел...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду