«Кого захищаємо: інтереси суспільства чи тих, хто живе його коштом?» - питання до української влади

14 Січня 2008
32329
14 Січня 2008
14:50

«Кого захищаємо: інтереси суспільства чи тих, хто живе його коштом?» - питання до української влади

32329
«Кого захищаємо: інтереси суспільства чи тих, хто живе його коштом?» - питання до української влади

Від 2004 року в Україні не арештовували і не затримували журналістів. Цей факт є одним з найсерйозніших здобутків у сфері свободи слова. Однак, 11 січня працівники Державної охорони вирішили зіпсувати цю статистику і затримали журналістів каналу СТБ Павліну Василенко і Юрія Долгоручко та кореспондента Інтернет-видання «Оглядач» Тетяну Чорновіл.

 

Журналісти намагалися відзняти державні дачі у Конча-Заспі, підійшовши до них з боку ріки по кризі. Однак працівники Державної охорони не лише заборонили зйомку в тому місці, але й дозволили собі затримати журналістів та відправити їх для дачі пояснень у відділок міліції.

 

Основне питання, то хто ж порушив закон: журналісти, які знімали режимні об»єкти, чи працівники держохорони, які перешкоджали журналістській діяльності?

 

Ми не можемо не погодитися з логікою нашої колеги Тетяни Чорновіл, яка каже, що ця інформація, яку намагалися отримати журналісти, є суспільно важливою. Але мусимо зазначити, що відповідно до пункту 2 частини 1 статті 18 Закону України «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб» від 4 березня 1998 року військовослужбовці Управління державної охорони України під час здійснення державної охорони мають право затримувати осіб, які незаконно проникли або намагаються проникнути на об’єкти, щодо яких здійснюється державна охорона.

 

В усьому світі посилені заходи безпеки, які існують щодо режимних об’єктів пояснюють певними загрозами щодо можновладців. Однак, якщо мова йде про дачі колишніх представників влади: як то Олександр Мороз, Леонід Кучма чи Леонід Кравчук, то абсолютно незрозуміло, що може загрожувати цим людям, адже вони ніхто інші, як звичайні українські пенсіонери. Відомо, що звання Президент України не має приставки екс, але чому українці мають платити за державне утримання та навіть посилену охорону всіх своїх колишніх керманичів і навіть не мати права знати, на що йдуть ці гроші?!

 

Зрозуміло, що, як і всі інші українці, колишні політики захищені правом на приватність, і зйомка їх приватної власності без дозволу є порушенням прав людини. Однак в даному разі мова швидше йде про державну, а не приватну власність. Відтак, журналістський, а отже, і суспільний інтерес до такої інформації є цілком логічним.

 

То що вище в даній ситуації: право людини на інформацію, записане в українській Конституції та Конвенції про права людини, ратифікованій Україною, чи закон, написаний і ухвалений людьми, які, власне і є його головними суб’єктами? Як на мене, то це питання риторичне…

 

Ми можемо порадити нашим колегам журналістам подати інформаційні запити до Державного управління справами, хто і на підставі яких рішень проживає на відповідних дачах. У разі ж неотримання відповіді, подати до суду. Шанси на перемогу у справі складають 99%.

 

А от від Управління Держохорони хочеться почути пояснення щодо цих дій, тому що діючи відповідно до власних внутрішніх інструкцій вони все ж завадили журналістській діяльності. І не зайве було б почути і коментарі з перших уст – від власників дач у Кончі.

 

Адже люди, які люблять називати себе демократами, не можуть не розуміти, що право на інформацію є одним з пріоритетних у демократичному суспільстві. І що прецеденти банального витурення журналістів під прикриттям сумнівних внутрішніх інструкцій аж ніяк не сприятимуть і їх демократичному іміджу і розвитку незалежної журналістики.

 

Зрештою сподіваємося також, що українські можновладці якось усвідомлять, що таки непристойно змушувати журналістів пробиратися ламкою кригою, ризикуючи своїм життям, аби відзняти їхні державні помешкання. Бо з усіх інших боків ці помешкання закриті кількома рівнями височезних парканів, які захищають політиків від звичайних людей, хоч саме вони і сплачують своїми податками за ці можливості жити у гарних будинках на території чудового заповідника під Києвом.

Вікторія Сюмар, Інститут масової інформації

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Вікторія Сюмар, Інститут масової інформації
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32329
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
оса
5917 дн. тому
Представим, что никто никого не задержал. Отсняли все, что хотели, показали в "Викнах", напечатали на "Обоз"е. Дальше что? Люди удивились? Нет. Увидели-узнали что-то новое для себя, а до этого искренне считали, что "элита" живет в мазанках под соломой? Тоже нет. Ответьте, что изменила серия публикаций на эту тему на "УП" еще до нового года? Напечатанное и сфотканое "гремело" на всю страну? Кто-нибудь, про кого шла речь в тех статьях с фото "анфас и профиль" хатынок подал в отставку? попытался что-нибудь сказать в свое"оправдание"? покраснел, в конце концов?Так на кой, спрашивается, эта пионерская "Зарница"? Лучше бы задали эти честные журналисты президенту вопрос на итоговой пресс-конференции относительно фонда "Зігрій дитину", которым высочайшим указом поставлена руководить Виталина Ющенко. Вот это был бы поступок!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду