Журналістські організації вимагають від Президента відкликати нагороду судді Марії Приндюк

20 Грудня 2007
27111
20 Грудня 2007
11:49

Журналістські організації вимагають від Президента відкликати нагороду судді Марії Приндюк

27111
Журналістські організації вимагають від Президента відкликати нагороду судді Марії Приндюк

Міжнародні журналістські організації висловили протест проти нагородження Марії Приндюк званням "Заслужений юрист України" і закликають відкликати його.

 

"Звертаємося до вас від імені журналістської спільноти, щоб висловити свій найжорсткіший протест щодо рішення вашої адміністрації нагородити званням "Заслужений юрист України" Марію Приндюк", - йдеться у відкритому листі організацій.

 

"Нагорода судді Приндюк - як і орден, присвоєний екс-генпрокурору Михайлу Потебеньку, який не вжив заходів, коли Гонгадзе звернувся до нього по допомогу, а потім не зміг розслідувати його вбивство – є нагородою за перешкоджання правосуддю у цій важливій справі", - заявляють журналісти.

 

"Ця нагорода є сигналом підтримки вашою адміністрацією посадовців, які свідомо або через власну злочинну недбалість дозволили організаторам вбивства Гонгадзе залишитись безкарними. Ваша адміністрація дозволяє безкарність організаторів злочину", - додають вони.

 

Міжнародні журналістські організації закликають Віктора Ющенка відкликати звання, надане судді Приндюк, і "притягнути до відповідальності всіх, хто перешкоджав успішному розслідуванню справи Гонгадзе", повідомляє ІМІ.

 

Серед підписантів генсекретар Міжнародної федерації журналістів Ейдан Вайт, генсекретар Національної спілки журналістів Великобританії та Північної Ірландії Джеремі Дір, Мирослава Гонгадзе з Фундації Гонгадзе, виконавчий директор ІМІ Вікторія Сюмар та президент Незалежної медіа-профспілки України Сергій Гузь.

 

Як відомо, 14 грудня 2007 року президент присвоїв звання судді Київського апеляційного суду Марії Приндюк, а ще раніше нагородив орденом Ярослава Мудрого екс-генпрокурора Потебенька, який, за оцінкою низки міжнародних і українських журналістських організацій, всіляко сприяв затягуванню реального розслідування справи вбивства журналіста.

 

Приндюк у квітні 2004 року закрила справу проти генерала Олексія Пукача за знищення документів, які мали відношення до справи Георгія Гонгадзе. Цей крок допоміг генералу Пукачу, головному підозрюваному у вбивстві Гонгадзе, уникнути правосуддя.

 

Крім того, ІМІ подав інформаційний запит до секретаріату президента з проханням надати відповіді на наступні запитання щодо присвоєння звання судді Приндюк.

 

Зокрема, запитується: за які конкретно здобутки щодо розбудови правової держави присвоєно це звання, чи досліджувалася попередня діяльність Приндюк на посаді судді.

 

Також запитується, чи розглядався той факт, що у квітні 2004 року Приндюк ухвалила рішення закрити кримінальну справу проти генерала Пукача.

 

Згідно з українським законодавством, секретаріат має надати відповідь на інформаційний запит протягом 10 днів.

 

Українська правда

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27111
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду