Розпочалася програма індивідуальних грантів для журналістів, що проводять розслідування у сфері корупції

26 Листопада 2007
8709
26 Листопада 2007
16:42

Розпочалася програма індивідуальних грантів для журналістів, що проводять розслідування у сфері корупції

8709
Розпочалася програма індивідуальних грантів для журналістів, що проводять розслідування у сфері корупції

В Україні розпочинається програма надання індивідуальних грантів для журналістів, які проводять розслідування у сфері корупції. Ця програма відбувається в рамках проекту «Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні «Гідна Україна» при адмініструванні Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП).

 

До участі у програмі запрошуються журналісти усіх видів ЗМІ з усіх регіонів України, незалежно від досвіду проведення розслідувань. Головним фактором участі в програмі є наявність перспективної теми розслідування, пов'язаної з фактами корупції, а також потенційна можливість провести розслідування у прийнятний термін та готовність надати громадськості якісний, цікавий, суспільно важливий журналістський матеріал.

 

На додаток до фінансової підтримки, в рамках програми журналістам будуть доступними методично-консультативна допомога експертів з технології проведення журналістських розслідувань та досвідчених медіа-юристів, які проведуть допублікаційну експертизу підготовлених матеріалів. Допублікаційна експертиза проводиться з метою усунення конфліктів із законом та негативних правових наслідків для журналіста та ЗМІ, в яких будуть оприлюднені результати розслідувань.

 

Заявки на фінансування проекту розслідування встановленого зразка, додаткові запитання слід надсилати на електронну адресу expert@irrp.org.ua, на телефон-факс (044) 289-07-25. Для отримання форми заявки електронною поштою та із запитаннями можна звертатись за номерами (067)803-34-36, (067)547-22-33 або (067)723-45-39. Поштова адреса громадської організації «Інститут розвитку регіональної преси» – 01601 Київ, Печерський узвіз 3, каб. 404.

 

До подачі заявки слід ознайомитися із :

 

· Формою заявки на підтримку проекту розслідування (.doc)

· Положенням про умови та особливості участі у програмі індивідуальних грантів для журналістів, що проводять розслідування у сфері корупції (.doc)

 

Заявка, що подається журналістами, має відповідати наступним критеріям:

 

* Розслідування відкриє нову важливу інформацію, яка представляє суспільний інтерес та розкриває факти корупції;

* Розслідування базується на чіткій попередній домовленості про оприлюднення не менш ніж в одному виданні або ТРК (бажано – у кількох ЗМІ);

* Журналіст(и), який проводитиме розслідування, вже має доступ до ключової інформації (джерел, документів), а доступ до додаткової інформації є достатньо вірогідним;

* Розслідування не передбачає виникнення неприпустимих ризиків для журналістів та ЗМІ;

* Журналіст(и), працюючи над розслідуванням, суворо дотримується професійних та етичних стандартів;

* Результати розслідування будуть оприлюднені у прийнятний термін;

* Журналісти/редактори, які мають відношення до розслідування, надішлють підготовлені матеріали на попередню юридичну експертизу з метою уникнення конфліктів із законом та правових наслідків;

* Бюджет розслідування відповідає параметрам програми індивідуальних грантів.

 

Заявки розглядаються та ухвалюються Експертною Радою, яка засідатиме кожного місяця. Перше засідання Експертної Ради відбудеться на початку грудня 2007 року, а останнє засідання Ради заплановане на початок квітня 2008 року. Отже, прийом заявок на підтримку проектів розслідувань розпочато вже сьогодні, а останній термін подачі заявок орієнтовно – 31 березня 2008 року. Очікується, що всі профінансовані Програмою розслідування будуть завершені та оприлюднені до кінця липня 2008 року.

 

Орієнтовна гранична сума гранту для журналістів друкованих видань та Інтернет-ЗМІ не перевищує 1000 доларів США, для журналістів ТРК – 2000 доларів США (податки розраховуються Програмою окремо). У певних випадках Програма може робити виключення із цього правила.

 

Пріоритет матимуть заявки на теми, пов'язані із фактами корупції в органах судової влади, регуляторної та дозвільної систем, у навчальних закладах, з порушеннями професіональних та етичних стандартів при наданні державних послуг. Проте, тематика підтримуваних розслідувань не вичерпується цим переліком пріоритетних сфер.

 

Проект „Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні „Гідна Україна" (www.msi-action.org.ua) реалізує компанія Менеджмент Сістемс Інтернешнл (MSI) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (АМР США) та Міжнародної корпорації «Виклики тисячоліття» (МСС). Проект розрахований на два роки і має на меті підтримку незалежного громадського моніторингу та суспільних інтересів в пріоритетних сферах боротьби з корупцією, які були виявлені урядом України в рамках програми співпраці з Корпорацією «Виклики тисячоліття». Проект «Гідна Україна» складається з трьох основних компонентів: 1) підтримка представлення та захист суспільних інтересів; 2) журналістські розслідування та інші антикорупційні ініціативи з боку ЗМІ; 3) моніторинг стану корупції й результатів антикорупційних ініціатив українського уряду та організацій громадянського суспільства.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8709
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду