Кабельники вимагають від влади впровадження в законодавство поняття «провайдер програмної послуги»

28 Вересня 2007
24529
28 Вересня 2007
14:59

Кабельники вимагають від влади впровадження в законодавство поняття «провайдер програмної послуги»

24529
Кабельники вимагають від влади впровадження в законодавство поняття «провайдер програмної послуги»

27 вересня Всеукраїнський з’їзд кабельних операторів, що пройшов в рамках виставки EEBC-2007, прийняв відкрите звернення до Президента, Кабміну, Верховної Ради України та Держкомтелерадіо. Звернення стосується в першу чергу ситуації з подвійним ліцензуванням операторів кабельного ТБ і необхідності введення до законодавства поняття «провайдер програмної послуги.

 

Повний текст документу наводимо нижче:

 

Звернення Всеукраїнського об’єднаного з’їзду кабельних операторів України

до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України

і Державного комітету по телебаченню і радіомовленню

 

Уже півтора року оператори телемереж звертаються до всіх гілок законодавчої і виконавчої влади з обгрунтованими пропозиціями про внесення змін до прийнятого у 2006 році Закону України "Про телебачення і радіомовлення”, яким було необдумано запроваджено новий вид господарської діяльності - провайдер програмної послуги.

 

Ліцензування таких провайдерів полягає у необхідності отримання додаткового дозволу (ліцензії) – крім Національної комісії з питань регулювання зв’язку, ще й від Національної ради з питань телебачення і радіомовлення - для ретрансляції у кабельних телемережах тих чи інших телеканалів за визначену плату (ліцензійний збір).

 

Створивши у такий спосіб державного посередника поміж абонентами і підприємствами зв’язку, законодавець закріпив за спеціальним органом у сфері телебачення та радіомовлення механізм, який не ринковими, а адміністративними методами впливає на наповнення телемережі, що дає можливість сприяти або перешкоджати просуванню телеканалів у телемережах.

 

Об'єднання операторів кабельного телебачення України неодноразово апелювали до народних депутатів України, міністерств і відомств, що мають стосунок до діяльності телемереж, про штучність і шкідливість запровадження нового виду діяльності – провайдера програмної послуги. Таке «провайдерство» лише уповільнює розвиток галузі, призводить до подорожчання послуг кабельного телебачення, суперечить демократичним засадам держави та її Основному Закону - Конституції України.

 

Дія цього закону спричинила абсурдну, нічим логічно не вмотивовану залежність одних комерційних компаній (кабельних операторів) від інших (приватних телеканалів), примушує кабельних операторів до фактично безоплатного включення приватних телеканалів у пакети телепослуг абонентам.

 

Всіма учасниками телеінформаційного ринку було визнано, що цей закон є недосконалим і потребує змін. Представники операторів були включені до складу парламентської комісії з розробки нового закону про телебачення. Але політична криза в країні зупинила цей процес на невизначений термін.

 

З боку виконавчих органів влади були також зроблені кроки задля удосконалення законодавства у сфері телебачення. Кабінет Міністрів України створив робочу групу щодо розробки пропозицій по внесенню змін до Закону України „Про телебачення і радіомовлення”, однак до її складу не включили представників операторів телемереж, які згідно з реалізацією своїх прав, передбачених Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», могли б своєчасно ознайомитися із новим законопроектом і внести до нього свої зауваження.

 

У зв’язку із вищезазначеним Всеукраїнський об’єднаний з’їзд кабельних операторів України постановив:

 

1. Просити Президента України Віктора Ющенка - як головного гаранта розвитку демократичних процесів у державі - відкликати свій підпис під поспіхом у 2006 році прийнятим Верховною Радою V скликання Законом України «Про телебачення і радіомовлення» і таким чином запровадити мораторій на його дію. Такий президентський вчинок перед достроковими виборами Верховної Ради 30 вересня наочно переконав би громадян України у тому, що глава держави спроможний рішуче брати відповідальність на себе у ситуації, що невідворотно призводить до законодавчих колізій і економічних конфліктів у суспільстві.

 

2. Клопотати перед діючим чи новопризначеним після 30 вересня Кабінетом Міністрів України про обов’язкове включення операторів телемереж, рекомендованих Всеукраїнським об’єднаним з’здом кабельних операторів, до складу урядової робочої групи, яка працюватиме над розробкою пропозицій по внесенню змін до Закону України „Про телебачення і радіомовлення”. Забезпечити публічне обговорення цих змін перед внесенням їх на розгляд Верховної Ради.

 

3. Запропонувати Верховній Раді розглянути новий законопроект «Про телебачення і радіомовлення» до кінця 2007 року з тим, щоб якомога швидше зупинити катастрофічне руйнування галузі кабельного телебачення – одну з підвалин побудови відкритого інформаційного суспільства, гідного європейських стандартів.

 

4. Просити Державний комітет по телебаченню і радіомовленню сприяти у нормалізації ситуації у галузі кабельного телебачення на засадах європейських стандартів.

 

Учасники з’їзду, підприємства яких надають телевізійні послуги кільком мільйонам абонентів України, висловлюють надію, що всі гілки влади можуть діяти щодо вирішення цієї проблеми оперативно і конструктивно, так, як належить це робити у XXI віці, позначеному великим прогресом і надзвичайним суспільним значенням інформаційних технологій.

 

27 вересня 2007 року, м.Київ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24529
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду