Підбито підсумки 14-го Форуму видавців у Львові

21 Вересня 2007
31045
21 Вересня 2007
14:40

Підбито підсумки 14-го Форуму видавців у Львові

31045
Підбито підсумки 14-го Форуму видавців у Львові

Підбито підсумки 14-ї Національної книжкової виставки-ярмарку, яка проходила у Львові 13-16 вересня. Головну українську книжкову подію року відвідало понад 60 тисяч осіб, включно з Президентом України Віктором Ющенком. 

 

Найважливішими наслідками Форуму можна вважати:

 

Указ Президента України № 902/2007 від 20 вересня 2007 р. «Про Форум видавців у Львові», де підкреслено загальнонаціональний статус Форуму видавців та його роль у формуванні в Україні цивілізованого книжкового ринку;

 

Задекларований намір Президента України встановити Президентську премію в галузі літератури в трьох номінаціях;

 

Задеклароване зобов’язання керівників Львова та Львівської області надалі підтримувати акції та ініціативи ГО «Форум видавців», скеровані на популяризацію української книги та на промоцію Львова в Україні та світі;

 

Задекларований намір Президента Міжнародної асоціації книжкових ярмарків Петера Вайдгааса прийняти Форум видавців до її складу.

 

Олександра Коваль, президент Громадської організації «Форум видавців»: «Ініціатива, започатковану у далекому 1994 р., нині набула по-справжньому великого розмаху та обертів. Саме цього року остаточно підтверджено, що Форум видавців став помітною подією не лише в українському, а й в загальноєвропейському культурному просторі. Свідченням тому – хоча б візити до Львова легендарного патріарха книжкових ярмарків Петера Вайдгааса та Президента України. Надзвичайно важливим для подальшого розвитку є визнання ролі Форуму в культурному й суспільному житті України, закріплене Указом Президента. Не менш важливо, що держава і бізнес нарешті звернули увагу на українську книгу: цього року Форум отримав широку партнерську підтримку і від Львівської обласної державної адміністрації та Львівської міської ради, і від ТМ «Бучач» та компанії «Кока-Кола Україна». 14-й Форум видавців дає надію на те, що і українські автори, і українські читачі не лишаються осторонь глобальних культурних процесів».  

 

Підтверджуючи інтеграційні устремління організаторів Форуму, Петер Вайдгаас, багаторічний директор (1975-2000) найвідомішого в світі Франкфуртського міжнародного книжкового ярмарку, пообіцяв, що невдовзі «Форум видавців» увійде до Міжнародної асоціації книжкових ярмарків, яку він очолює. «Львівський Форум проводиться на доброму міжнародному рівні. Вам треба працювати краще на міжнародному рівні, аби тут було представлено більше закордонних видавництв. Також для того, аби Україну ідентифікували як окрему країну в книжковому світі, було би добре, щоб ваша держава була запрошена на Франкфуртський ярмарок як почесний гість», – заявив Петер Вайдгаас.  

 

Юрій Андрухович, один з найвідоміших за кордоном українських письменників, лауреат кількох вагомих міжнародних премій, теж наголосив на важливості культурного обміну між українською та світовою літературною спільнотою: «Українська книга потрібна світові. Є щось таке, що світові можемо сказати лише ми. Якщо цього не скажемо ми, того світові не скаже ніхто».  

 

Статистика цьогорічного Форуму видавців свідчить про вихід головної книжкової події України на якісно новий рівень організації та суспільної значущості. 14-й Форум відвідала рекордна кількість літераторів із Західної, Центральної та Східної Європи – 32 автори з 8 країн: Австрії, Білорусі, Болгарії, Литви, Німеччини, Польщі, Сербії та Хорватії. Загальна кількість акцій, які відбулися в рамках Форуму, сягнула 286, а відвідало їх близько 60 тис. осіб. Загалом на Форумі були представлені 785 учасників, серед яких – видавництва, видавничо-торговельні фірми, бібліотеки, книгарні та інші гравці вітчизняної книжкової індустрії з усіх регіонів України. Форум видавців – не лише помітна культурницька подія, але й суттєвий чинник бізнес-активності. Зокрема, за статистикою, на час проведення Форуму львівські готелі  цього року були заповнені на 90-95%, тоді як зазвичай йдеться лише про 70-80% наповнюваності. Кількість відвідувачів в найпопулярніших львівських ресторанах, кафе і кав’ярнях збільшилася під час книжкового Форуму на 10-50 %. 

 

Традиційно, в рамках Форуму видавців відбувся конкурс «Книга Форуму 2007», на який було надіслано 456 книжок від 125 видавництв. Журі з 62 осіб у складі двох експертних рад – Академічної та Літературно-Мистецької – обрало 20 найкращих книг 14-го Форуму видавців, а також встановило ряд спеціальних відзнак, детальніше про які – нижче. Гран-прі присуджено не було. Переможці отримали традиційні відзнаки Форуму – авторські шкіряні грамоти (автор – Володимир Сидоренко) та символічних «книжкових равликів» (автор – Петро Сахро). Справжньою сенсацією стала церемонія відкриття «Книжкового ярмарку в Книгбурзі», якою заопікувалася команда професіоналів під керуванням Ірини Подоляк (детальніше – далі). 

 

У рамках 6-го Фестивалю дитячого читання «Книгоманія» (координатор – Неллі Клос), який проводився за підтримки компанії «Кока-Кола Україна», до Львова завітали 80 дітей – переможців конкурсу Всеукраїнського конкурсу «Найкращий читач України 2007» – з усієї України.  У Львові вони спілкувалися з улюбленими авторами, а також  із Олімпійською чемпіонкою з художньої гімнастики Катериною Серебрянською,  танцювали на дискотеці в клубі «Пікассо» з відомими діджеєм і репером VovaZiL’vova, брали участь в різноманітних конкурсах та вікторинах, літературному квесті, переглянули прем’єру мюзиклу «Чарлі Бравн, ти молодець!». Найкращими читачами опікувалися львівські пластуни, члени обласної молодіжної громадської організації «AIESEC у Львові» та Львівської обласної Ліги інтелектуальної творчості, а харчування забезпечила ТМ «Егоїсти». 

 

Визначною подією Форуму став 2-й Міжнародний літературний фестиваль за темою «Література місць, інтимна топографія» (координатор – Остап Сливинський). Генеральним партнером фестивалю виступила ТМ «Бучач». Гостями фестивалю стали зірка польської літератури Катажина Грохоля та головний редактор російської служби радіо «Свобода» Пьотр Вайль. Загалом у фестивалі взяли участь 60 письменників з України та 32 з Польщі, Німеччини, Литви, Білорусі, Сербії, Хорватії, Австрії, Болгарії. За 3 дні фестивалю відбулось 57 акцій. «Масштабність та популярність цьогорічного Літературного фестивалю наводить на думку про розведення у майбутньому Форуму видавців та Міжнародного літературного фестивалю як двох окремих повноцінних заходів», – заявила президент Форуму видавців Олександра Коваль. Фестиваль проводився за підтримки: Ґете-Інституту Україна, Польського Інституту у Києві, Інституту Книги (Польща), Літературного колоквіуму Берлін (LCB), Культурного фонду «Allianz», фонду «Бранденбурзькі ворота», Франкфуртського міжнародного книжкового ярмарку, Міжнародного фонду «Відродження», Австрійсько-Українського центру співробітництва з питань науки, освіти та культури, Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні, Посольства Литовської Республіки в Україні, Посольства Республіки Сербія в Україні, Міністерства культури Республіки Хорватія, Міністерства культури Республіки Болгарія, Спілки письменників Хорватії, журналу культурного спротиву ШО та інших партнерських структур (див.далі).  

 

Серед відомих гостей 14-го Форуму видавців, окрім представників літературної спільноти, були Голова Наглядової ради «Україна 3000» пані Катерина Ющенко, міністр оборони України Анатолій Гриценко, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Яцек Кючковскі, лідер виборчого блоку «Наша Україна – Народна самооборона» Юрій Луценко, Директор Ґете-Інституту Україна Маріон Гаазе, Директор Польського Інституту в Києві Єжи Онух, Олімпійська чемпіонка з художньої гімнастики Катерина Серебрянська, лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук та багато інших видатних суспільних, державних та політичних діячів (див. далі).  
 

ДОВІДКА:

Організатори Форуму:

Громадська організація  «Форум видавців» (президент –  Олександра Коваль)

Львівська обласна державна адміністрація (голова  –  Петро Олійник)

Львівська міська рада (міський голова – Андрій Садовий) 

За підтримки:

Львівської обласної ради (голова  –  Мирослав Сеник)

Виборчого блоку «Наша Україна – Народна Самооборона» (лідер блоку – Юрій Луценко)

Львівського Національного університету імені Івана Франка (ректор – професор  Іван Вакарчук)

Національної ради з питань культури та духовності при Президентові України (голова – академік Микола Жулинський)  

 

Основні показники Форуму:

кількість  зареєстрованих учасників –  785

в т.ч. зі стендами – 264

безстендова участь – 521

в тому числі:

видавництва – 253

видавничо-книготорговельні фірми –  118

бібліотеки та Інститути післядипломної педагогічної освіти – 105

книгарні – 53

поліграфічні підприємства – 21

приватні книгорозповсюджувачі – 83

інші (асоціації, музеї, агенції, товариства, журнали, благодійні

фонди, інститути, компанії) – 152

 

   Загальна виставкова площа5500 кв. метрів (включно з торговельною площею)

   Забудована площа – 2304 кв. метри 

Відбулось акцій, круглих столів, прес-конференцій, презентацій –  286

в т. ч. літературного фестивалю – 57

 

На конкурс «Книга Форуму 2007» надіслано – 456 книжок від 125 видавництв 

Акредитовано: ЗМІ – 233, журналістів – 545 

Авторів книжок, присутніх на Форумі – 226

в т. ч. учасників міжнародного літературного фестивалю – 32 з 8 країн: Австрія, Білорусь, Болгарія, Литва, Німеччина, Польща, Сербія, Хорватія та з України – 60.

 

Зареєстрованих гостей – 553, серед яких:

    Президент України Віктор Ющенко

Голова Наглядової ради міжнародного благодійного фонду «Україна 3000»

Катерина Ющенко

    Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Яцек Кючковскі

    Міністр оборони  України Анатолій Гриценко

    Міністр закордонних справ України Арсеній Яценюк

    Заступник Посла США в Україні Джеймс Петтіт

          Радник Посла США в Україні з питань преси, освіти і культури Мішель Логсдон

          Радник Посла Польщі в Україні Олександра Гнатюк

         Аташе з питань культури Посольства Литви в Україні Ґабріеле Жайдіте

         Аташе з питань культури Посольства ФРН в Україні Жан-П’єр Фрьолі

    Директор Ґете-Інститут Україна Маріон Гаазе

    Директор Польського Інституту в Києві Єжи Онух

Директор департаменту видавничої справи та преси Державного комітету телебачення

та радіомовлення України Валентина Бабилюлько

    Лідер виборчого блоку «Наша Україна – Народна самооборона» Юрій Луценко

    Олімпійська чемпіонка з художньої гімнастики Катерина Серебрянська

    Лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук 

Кількість відвідувачів Форуму та літературного фестивалю – 59500 осіб 

Почесним гостем Форуму видавців був Петер Вайдгаас, багаторічний директор найвідомішого в світі Франкфуртського міжнародного книжкового ярмарку (1975-2000). 

 

13 найкращих книг 14-го Форуму видавців: 

Історія Львова: У 3-х т. – Львів: Центр Європи, 2006–2007 – за багатоаспектність та нову візію полікультурності Львова від давнини до сучасності;

Голодомор 1932–1933 рр. в Україні: Документи і матеріали. – Київ: Видавничий Дім «Києво-Могилянська Академія», 2007 – за всебічне  документальне висвітлення трагедії українського Голокосту;

Іван Вакарчук. Квантова механіка: Підручник. – Львів: Львівський національний університет імені Івана Франка, 2007 – за оригінальний виклад ідей, принципів та застосувань однієї з найфундаментальніших фізичних теорій;

Ярослав Дашкевич. Постаті: Нариси про діячів історії, політики, культури. – Львів: Літературна аґенція «Піраміда», 2007 – за створення унікальної галереї світочів української культури у візії патріарха історичної науки.

Євген Нахлік. Пантелеймон Куліш: особистість, письменник, мислитель: У 2-х т. – Київ: Український письменник, 2007 – за ґрунтовне академічне осмислення життєтворчості класика української культури;

Митрополит Андрей Шептицький. Пастирські послання 1899–1914 рр. – Т. 1. – Львів: Видавничий відділ «Артос» Фундації «Андрей», 2007, видавництво «Апріорі», м. Львів – за фундаментальне зібрання духовної спадщини Митрополита Андрея;

Леопольд Левицький. Альбом. – Київ: Родовід, 2007 – за найповнішу репрезентацію мистецького доробку ключової фігури модерної української графіки;

Мішель Монтень. Проби: Кн. 1 – 3 / Переклад з франц. Анатоля Перепаді. – Київ: Дух і Літера, 2005–2007 – за відкриття українському читачеві філософських глибин світової есеїстки;

Роман Петрук. Альбом. – Київ: Родовід, 2007 – за пластичність та високу візуальну культуру;

Іоанн Ґеорґ Пінзель. Скульптура. Перетворення. – Київ: Грані-Т, 2007 – за розкіш і пристрасність у поцінуванні української барокової скульптури;

Галина Пагутяк. Слуга з Добромиля: Роман. – Київ: Дуліби, 2006 – за інтелектуально вишуканий взірець сучасної химерної прози;

Серія «Розстріляне Відродження» видавництва «Смолоскип» (Київ) – за повернення із забуття літературного доробку класиків українського письменства першої половини ХХ сторіччя;

Ірен Роздобудько. Про Блеза Паскаля, Вольфі Моцарта, Ганса Андерсена, Катрусю Білокур, Чарлі Чапліна. – Київ: Грані-Т, 2007 – за популяризацію серед найменших читачів життя видатних людей;

 

7 спеціальних відзнак Журі:

Серія «Висока полиця» видавництва «Факт» (Київ) – за колекцію найновіших здобутків сучасної української гуманітарної думки;

Серія путівників містами України видавництва «Балтія-Друк» (Київ) – за прокладання книжкових шляхів туристичною Україною;

Микола Ільницький, Василь Будний. Порівняльне літературознавство: У 2-х ч. – Львів: Львівський національний університет імені Івана Франка, 2007 – за перший в Україні підручник із  літературної компаративістики;

Ярослав Тарас. Українська сакральна дерев’яна архітектура: Словник-довідник. – Львів: Інститут народознавства НАН України, 2006 – за енциклопедичне осягнення національних традицій українського храмобудування;

«Бу-Ба-Бу»: Вибрані твори/Авторський проект Василя Ґабора. – Львів: Літературна аґенція «Піраміда», 2007 – за цілісне й різнобічне охоплення феномену бубабізму;

Оксана Сенатович. Пані Будьласка та вуйко Пампулько. – Київ: Сіма видає, 2007 – за теплу та елегантну школу дитячої чемності;

Кристина Нестлінґер. Конрад, або Дитина з бляшанки. – Вінниця: Теза, 2007 – за удоступнення українським малятам сучасної зарубіжної літератури для дітей

 

Спеціальні відзнаки:

Міжнародного благодійного фонду «Україна-3000»:

Ярослав Дашкевич. Постаті: Нариси про діячів історії, політики, культури. – Львів: Літературна аґенція «Піраміда», 2007. 

 

Посольства Республіки Польща в Україні:

Анджей Стасюк. Дорогою на Бабадаґ / Переклад з польської Остапа Сливинського. – Київ: Критика, 2007.

– за найкращий переклад з польської мови

Видавництво «Критика» за книгу: Анджей Бобковський. Війна і спокій: Французький щоденник 1940–1944. – Київ: Критика, 2007 – найкраще видання польської тематики.  

 

Львівського національного університету імені Івана Франка,

Міжнародного фонду «Відродження» та газети «24»

за досягнення в галузі академічного перекладу:

Северин Боецій. Теологічні трактати/Переклад з латини й коментарі Ростислава Паранька. – Львів, Видавництво Українського Католицького Університету, 2007.

Даніель Бовуа. Російська влада і польська шляхта в Україні 1793–1830 рр. / Пер. з франц. Зої Борисюк. – Львів: Кальварія, 2007. 

 

Компанії «Австрійські авіалінії»:

Олександр Афонін, Президент Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів, – за самоофірне обстоювання прав та свобод українських книговидавців.

Видавництво «Кальварія» (Львів) – за вагомий внесок у видання оригінальної та перекладної художньої літератури. 

 

Спеціальні відзнаки дитячого журі:

Маркус Вюрмлі, Уте Фрізен. Країни світу: Дитяча енциклопедія. – Харків: Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2006.

Люк Бессон. Артур і мініпути. – Київ: Махаон-Україна, 2007.

Найцікавіше про Україну: Ілюстроване енциклопедичне видання. – Харків: Торнадо, 2007.

Клавдія Моргунова. Забавні саморобки з мушель для дітей та дорослих. – Донецьк: Видавництво СКІФ, 2007.

Серія навчальних видань для малят «Чарівний шнурок». – Харків: Торнадо, 2007. 

 

Президент Форуму видавців Олександра Коваль встановила 5 персональних відзнак,

що їх отримали:

Львівська галерея мистецтв: Мистецький альбом. – Львів: Ґердан Графіка, 2006.

Ірина Котлобулатова. Львів на фотографії. 1860–2006. – Львів: Центр Європи, 2006.

Всеволод Нестайко. Найновіші пригоди Колька Колючки та Косі Вуханя. – Київ:

А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2007.

Салман Рушді. Опівнічні діти / Переклад з англ. Наталі Трохим. – Київ: Юніверс, 2007.

Енциклопедія Львова. – Т. 1. – Львів: Літопис, 2007.  

 

Видавництва дитячої літератури, які отримають спеціальні відзнаки Юрія Луценка, будуть оголошені додатково. 

 

Церемонія урочистого відкриття була підготована командою в складі: Ірина Подоляк – продюсування, сценарій; Тарас Кищун – режисер, сценарій; Вікторія Садова – сценарій;  Геник Равський – сценографія; Олександр Поляков – мультимедіа; Богдан Стефура – звук; Роман Пришляк – світло; Міжнародний проект Pago Libre під керуванням Аркадія Шілклопера – джаз, «Мім-театр» під керуванням Тараса Кищуна – пантоміма. Ведучі – Марта Більська та Юрко Прохасько.  Спеціальні подяки за допомогу в організації церемонії відкриття Форуму: Олексію Кравчуку, Володимирові Кауфману, Володимиру Костирку, Уляні Прокопович, Ярині Тарасюк, Володимирові Стасенку, Максиму Паленку, Мартину Твердуну, Олександру Санжаревському, Любі Сорокіній та Руші Поляковій, а також Семюелу Беккету, Сальвадору Далі, Луї Бунюелю та Пітеру Грінуею. 

 

Отримані привітання від:

    Прем’єр-міністра України Віктора Януковича

    Посла Республіки Хорватія в Україні Желько Кірінчича

    Голови Комітету телебачення та радіомовлення України Едуарда Прутніка

    Заступника міністра культури і туризму України Ольги Шокало-Бенч

    Президента АПН України, академіка НАН і АПН Василя Кременя

 
 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31045
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду