Верховний Суд відмовив у задоволенні скарги Ігоря Коломойського щодо власності «Студії «1+1» (ОНОВЛЕНО)

25 Травня 2007
7366
25 Травня 2007
14:18

Верховний Суд відмовив у задоволенні скарги Ігоря Коломойського щодо власності «Студії «1+1» (ОНОВЛЕНО)

7366
Верховний Суд відмовив у задоволенні скарги Ігоря Коломойського щодо власності «Студії «1+1» (ОНОВЛЕНО)

Верховний Суд відмовив у задоволенні скарги Ігоря Коломойського щодо власності «Студії «1+1». Рішення Суду від 28 лютого залишилося в силі.

 

Як уже повідомляла «ТК», 28 лютого Верховний Суд України залишив склад власників «Студії «1+1» незмінним, відмовивши Ігорю Коломойському у задоволенні касаційної скарги.

 

Але в березні 2007 року Ігор Коломойський подав скаргу до Верховного Суду у зв’язку з винятковими обставинами. А саме, на думку представників Коломойського, за одних і тих самих обставин судді по-різному використовували одні й ті ж положення законодавства.

 

«Якщо повернутися до законності рішення судді Апеляційного суду міста Києва Гончара, то останнє рішення Верховного Суду суперечить низці рішень у інших справах. Саме тому ми подали скаргу до Верховного Суду», – зазначає В’ячеслав Карташов, представник Ігоря Коломойського.

 

У скарзі представники Коломойського вимагали відміни рішення від 28 лютого та повернення справи на новий розгляд до апеляційної інстанції.

 

25 травня справу розглядали 19 суддів судової палати у цивільних справах під головуванням Анатолія Яреми.

 

В’ячеслав Карташов у поясненнях суду наголошував на неправомірності рішення Апеляційного суду та численних процесуальних порушеннях під час розгляду в другій інстанції: «Представники позивача не були належним чином повідомленні. Ми не отримали ні повісток, ні матеріалів справи».

 

Представник Олександра Роднянського Олег Конопольський наголошував на неможливості через формальні підстави скасувати законне та справедливе рішення. Цю думку підтримали і представники іноземного підприємства «Інтер-медіа», яке виступає третьою стороною у справі. Андрій Стельмащук зупинився на тому, що представники позивача, наголошуючи на неоднозначному застосуванні суддями одних і тих самих положень, не додали прикладів справ, де б ці положення застосовувались інакше.

 

Оскільки, за його словами, в цих прикладах справа поверталася на новий розгляд, якщо представники однієї зі сторін не лише не були належним чином повідомлені про розгляд справи, а у зв’язку з цим взагалі не були присутні на судовому засіданні, то в цьому випадку представник Коломойського брав участь у розгляді в апеляційній інстанції.

 

Після завершення судового засідання В’ячеслав Карташов у коментарях «ТК» наголосив, що це рішення Верховного Суду не ставить всі крапки над «і»: «Верховний Суд України створив власною практикою досить небезпечний прецедент. Прецедент, існування якого загрожує таким засадам здійснення правосуддя, як неупередженість та незалежність суду, законність рішення суду. За такої судової практики ці принципи втрачають той сенс та значення, які надані ним Конституцією та законами України. Рішення щодо подальшого руху справи буде прийматися нашим довірителем, але я впевнений, що за всіх існуючих обставин та відносин пана Коломойського, Роднянского та телеканалу, сьогоднішнє рішення Верховного Суду в жодному випадку не ставить крапку в цій історії. Можу сказати, що прикро лише одне: на сьогоднішній день шановний високий суд не спромігся бути до кінця об’єктивним та піддав сумніву власну судову практику. Сьогодні не вирішувалася доля каналу, не стояло питання про його власника – було лише одне питання, чи існують обставини, які можуть виправдати безлад та свавілля в судовій системі. На жаль, сьогодні ми почули "так"».

 

Тим часом представник «Інтер-медіа» Олег Макаров наголосив на тому, що наразі немає підстав для відновлення розгляду справи: «За появою нових виняткових обставин справа не може слухатися ще раз, оскільки пройшли всі процесуальні строки».

 

А співвласник «Студії «1+1» Борис Фуксман у коментарях «ТК» розповів, що задоволений черговим рішення Верховного Суду і сподівається, що на цьому справа завершиться: «Я безмежно радий, що Коломойському не вдалося в черговий раз реанімувати рішення Верховного Суду, що є безпрецедентним. Емоції мене переповнюють. Думаю, що сьогодні й наші глядачі радітимуть із нами. Я оцінюю це як чергову спробу наших опонентів захопити телеканал. Мої юристи сказали, що повернути справу до розгляду не можна. Хіба що виникнуть ще якісь обставини. Хоча я не знаю, які ще обставини можуть з’явитись. Я сподіваюся, що це вже кінець і ми будемо спокійно працювати далі».


Як уже повідомляла «ТК», 24 травня, напередодні розгляду у Верховному Суді справи за позовом Ігоря Коломойського щодо власності «Студії «1+1», канал «1+1» вдався до маніпуляцій, спрямованих на формування громадської думки щодо цієї справи.


 

Наталія Данькова, «Детектор медіа»

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7366
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду