Експерти обговорять законопроект про внесення змін до Закону «Про інформацію» на круглому столі

27 Березня 2007
9676
27 Березня 2007
13:28

Експерти обговорять законопроект про внесення змін до Закону «Про інформацію» на круглому столі

9676
Експерти обговорять законопроект про внесення змін до Закону «Про інформацію» на круглому столі

28 березня Рада Європи, МГО «Інтерньюз-Україна», Міністерство юстиції України та Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі проведуть круглий стіл з експертного обговорення законопроекту про внесення змін до Закону України «Про інформацію».

 

У ході круглого столу заступник Міністра юстиції Лідія Горбунова доповість про роботу над проектом закону, а експерт Ради Європи Давід Ґольдберґ презентує результати експертного оцінювання закону. В результаті обговорення планується ухвалення кінцевих рекомендацій.


Нагадаємо, у лютому Міністерство юстиції винесло  для обговорення нову редакцію проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про інформацію», яка була доопрацьована з урахуванням зауважень та пропозицій, отриманих від громадськості в ході попереднього обговорення.
Про це повідомляє «Урядовий портал».

 

Із законопроектом можна ознайомитися на сайті Мін’юсту (www.minjust.gov.ua).

 

Новою редакцією Закону пропонується: визначити загальну термінологію законодавства у галузі інформації; визначити види інформації за режимом доступу; запровадити новий порядок здійснення запитів на інформацію; визначити порядок і умови доступу до інформації; удосконалити порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності розпорядників інформації стосовно доступу до інформації; врегулювати питання надання інформації за запитами за плату; удосконалити порядок відшкодування матеріальної та моральної шкоди у випадках, коли правопорушенням, вчиненим суб'єктом інформаційних відносин, завдано такої шкоди; встановити нагляд за забезпеченням конституційного права людини і громадянина на доступ до інформації.

 

Відповідно до нової редакції Закону право на інформацію має забезпечуватися: обов'язком суб'єктів владних повноважень інформувати про свою діяльність та прийняті рішення; створенням в органах державної влади та органах місцевого самоврядування спеціальних інформаційних служб або/та систем, що забезпечують у встановленому порядку доступ до інформації; вільним доступом суб’єктів інформаційних відносин до статистичних даних, архівних, бібліотечних та музейних фондів, інших інформаційних банків і баз даних; створенням механізму реалізації права на інформацію; здійсненням контролю за дотриманням права на доступ до інформації уповноваженими Верховною Радою України та Кабінетом Міністрів України спеціальними органами.

 

Проектом Закону також передбачено новий порядок задоволення запитів на інформацію.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9676
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду