23 січня «1+1» розпочне показ циклу документальних фільмів «Собор на крові»

22 Січня 2007
12330
22 Січня 2007
14:08

23 січня «1+1» розпочне показ циклу документальних фільмів «Собор на крові»

12330
23 січня «1+1» розпочне показ циклу документальних фільмів «Собор на крові»

23 січня о 01.10 телеканал «1+1» розпочинає показ 10-серійного документального фільму Ігоря Кобріна «Собор на крові».

 

Фільм розповідає про український національно-визвольний рух ХХ століття. Як розповів «ТК» співавтор сценарію Євген Шафранський, тема національного-руху не є новою, але основна особливість фільму полягає в геополітичному підході до аналізу та осмислення історичних фактів. «Дуже багато міркувань з цього приводу було висловлено, але у «чорно-білому» варіанті: або всі ті, брав участь у національно-визвольному русі – звичайні бандити, або герої. Але основна маса народу не знає, що це був за рух, чого він прагнув. Всіх цих людей називають «бандерівцями», хоча це неправильно, оскільки у цього визвольного руху був величезний спектр: там були й націонал-комуністи, і націонал-демократи, і націоналісти, були навіть ті, хто дотримувався нацистських поглядів. Тому  нам би хотілось показати цю подію в новому ракурсі. Ці проблеми треба розглядати у загальноєвропейському і загальносвітовому контексті, а потім уже в українському. Коли ми бачимо, яке підґрунтя мали ті чи інші факти й події, ми можемо трактувати ту хроніку об’єктивніше», - наголосив він.

 

На думку пана Шафранського, геополітичний підхід зможе якомога об’єктивніше представити українські події в міжнародному контексті: «Геополітика дозволяє нам зрозуміти і розповісти про феномен Карпатської України, показати підґрунтя Золотого вересня у 1939 році тощо. Цей підхід дає змогу зрозуміти, чому українці, перебуваючи в еміграції почали шукати партнерів сама серед німців... Ми також проаналізували причини воззєднання українських земель».

 

Цей фільм з’явиться в ефірі лише о першій ночі. Нагадаємо, генеральний директор «1+1» Юрій Морозов в інтервю газеті «День» (за 09.01.2007), розповідаючи про «Собор на крові», запевнив, що для каналу документалістика  є важливішою за рейтинги: «Це дуже гідна документалістика, яка продовжує традицію телевізійного історичного дискурсу, запропоновану свого часу Сергієм Буковським у фільмі «Війна. Український рахунок». Сподіваємося, що наступного року цей цикл про пікові моменти української історії буде завершено. Для нас це важливо. І в цьому випадкові не йдеться про рейтинги».

 

На думку Євгена Шафранського, таке розміщення фільму є «об’єктивним відображенням громадського інтересу до документалістики». Він також висловив подяку телеканалу «1+1» за збереження показу документальних програм і фільмів.

 

Наталія Данькова, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12330
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду