У справі про загибель Хосе Коусо та Тараса Процюка буде проведено нове розслідування

6 Грудня 2006
2009
6 Грудня 2006
16:04

У справі про загибель Хосе Коусо та Тараса Процюка буде проведено нове розслідування

2009
У справі про загибель Хосе Коусо та Тараса Процюка буде проведено нове розслідування

Верховний суд Іспанії ухвалив рішення про нове розслідування вбивства телеоператора в Багдаді. 8 квітня 2003 року 37-річний Хосе Коусо загинув, коли американський танк ударив по готелю «Палестина», в якій жили іноземні журналісти. Від цього снаряду загинув і український оператор Тарас Процюк.

Минулого року позов родичів Коусо був відхилений іспанським судом нижчої інстанції. Але Верховний суд прийняв апеляцію, завдяки чому стає можливим зажадати екстрадицію звинувачених солдатів. Втім, сім'я загиблого розуміє, що сержанта Томаса Гібсона, капітана Філіпа Уолфорда і лейтенант-полковника Філіпа де Кампа буде нелегко привезти до Іспанії.

Раніше США визнали, що їх танк дійсно вистрілив по готелю, в якому проживали майже всі іноземні журналісти в Багдаді, але заявили, що застосування зброї було виправдане. Солдати стверджують, що їм здалося, ніби по ним стріляли з гранатомета з готелю. Але запис, на якому не немає ніякого вогню з готелю, обійшов всі телеканали світу.

У розшук американських солдатів міг оголосити і український суд. Але цього не відбулося за три з половиною роки, що минули після трагедії.

У 2003 році Вашингтон ухвалив рішення не надавати компенсацію сім'ї Тараса Процюка. Посол США в Україні Карлос Паскуаль тоді заявив, що причиною загибелі журналіста став нещасний випадок. Український МЗС не опротестував це рішення. Перед сім'єю загиблого ніхто навіть не вибачився. У нього залишилися дружина Лідія і восьмилітній син Денис.

Батьки Процюка весною 2005 року напередодні візиту президента Ющенка в США звернулися до нього з проханням нагадати американським властям про їх сина. Батьки Процюка підкреслювали, що Україна платить компенсації сім'ям загиблих пасажирів російського літака, який був збитий українською ракетою, і тому вирішили, що "мають право добиватися від американців компенсації за вбивство сина". "Це не була випадковість, не збіг обставин, не нещасний випадок, а прицільне, умисне вбивство журналіста", - вважають батьки Процюка, що попросили Віктора Ющенка допомогти їм одержати від США компенсацію за вбивство сина.

Президент обмежився «моральною підтримкою» і пообіцяв їм фінансову допомогу з бюджету. Але під час того візиту до Вашингтона він за два дні жодного разу не вимовив імені Тараса Процюка.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2009
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду