Євросуд виніс нове рішення у справі «Кляйн проти Словаччини»

9 Листопада 2006
7405
9 Листопада 2006
18:33

Євросуд виніс нове рішення у справі «Кляйн проти Словаччини»

7405
Євросуд виніс нове рішення у справі «Кляйн проти Словаччини»

31 жовтня 2006 року Європейський Суд з прав людини ухвалив рішення по справі Кляйн проти Словаччини (Klein v. Slovakia). Суд одностайно визнав факт порушення статті 10 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.


Заявник, Мартін Кляйн, громадянин Словаччини, журналіст і кінокритик, у березні 1997 року опублікував статтю, в якій критикував Архієпископа Яна Сокола, найвищого представника Католицької церкви у Словаччині, за висловлену ним на телебаченні пропозицію заборонити розповсюдження фільму „Народ проти Ларі Флінта”.


Тон статті був досить гострим, зокрема там були посилання на епізод фільму про акт інцесту між церковним сановником та його матір’ю, крім того, у статті містилися натяки на можливу співпрацю Архієпископа з секретною поліцією колишнього комуністичного режиму, а також запитання до католиків, як вони можуть залишатися у конфесії, на чолі якої стоїть такий Архієпископ.
Національні суди Словаччини розглядали справу у порядку кримінального судочинства.  Положення статті визнали такими, що через дифамаційні висловлювання щодо Архієпископа ображають релігійні почуття католиків і порушують гарантоване Конституцією Словаччини право групи прихильників християнської віри.


Європейський Суд не сприйняв такої позиції словацьких судів, сказавши, що заявник висловив свою позицію, хай і приправлену гострими словами, виключно щодо особи Архієпископа Яна Сокола, і при цьому не дискредитував і не принизив прихильників католицизму, адже „зміст статті не вплинув на право віруючих реалізовувати власні переконання, а також не обмовляв їхньої віри”. Тому засудження журналіста та накладання на нього штрафу або ж ув`язнення на місячний термін – такі санкції застосували словацькі суди - були визнані Євросудом такими, що не відповідають обставинам справи. З цих причин, незважаючи на тон статті, що містила, як вказав Європейський Суд, грубі звороти, обмеження свободи вираження поглядів Мартіна Кляйна не було необхідним в демократичному суспільстві, а отже, Суд одноголосно визнав факт порушення статті 10.
Інститут Медіа Права зазначає, що рішення у справі Кляйн проти Словаччини є достатньо унікальним, оскільки зазвичай Суд не фіксує порушень свободи слова у справах, що стосуються питань релігії. Зокрема ключовими справами на цю тему були: Інститут Отто Премінгер проти Австрії (заборона демонстрації кінофільму) та Уінгров проти Об’єднаного Королівства (відмова у дозволі на демонстрацію кінофільму).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7405
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду