"Код да Вінчі" розкритикували в Каннах

18 Травня 2006
24349
18 Травня 2006
16:18

"Код да Вінчі" розкритикували в Каннах

24349
"Код да Вінчі" розкритикували в Каннах

Довгоочікуваний фільм "Код да Вінчі" за однойменною книгою Дена Брауна, яким вчора відкрився 59 Міжнародний кінофестиваль Канна, викликав розчарування у критиків і глядачів.

"Фільм дуже затянутий і стомлюючий, а його кінцівка розчаровує. Низький інтелектуальний рівень картини робить смішним той страх, який випробовує перед цим фільмом Ватикан", - основні думки в рецензіях кінокритиків і думках звичайних глядачів.

Сьогодні демонстрація "Коду да Вінчі" починається відразу в кінотеатрах 70 країн. До списку цих країн не входять Сірія, Йорданія, Ліван і Єгипет, що заборонили показ фільму. Бюджет "Коду да Вінчі" склав 125 млн дол., які творці фільму планують зібрати за перший тиждень прокату. Всього ж продюсери "Коду да Вінчі" мають намір зібрати в прокаті до 500 млн дол.

На прес-конференції після прем"єрного показу фільму курйозів було більше, ніж достатньо. Кореспондент з Греції запитав у режисера фільму Рона Ховарда ("Аполлон 13", "Ігри розуму", "За прізвиськом "Попелюшка"), чому в одному з кадрів фільму на фасаді Лувру висить афіша, де ім"я "Monna Lisa" написане з двома "n"? "Чесно кажучи, я не пам"ятаю. Я не помітив, що там було написано", - зніяковівши, відповів режисер. А на питання іншого репортера, чи вірить сам Р.Ховард в те, що Христос одружувався на Магдалині, режисер відповів: "Я не знаю - мене в ті часи ще на світі не було!", - повідомляє Бі-бі-сі.

Виконавець головної ролі Том Хенкс (професор Роберт Ленгдон) намагався довести, що книга Д.Брауна - просто приголомшлива історія, до якої не варто відноситися дуже серйозно. Виконавці ще двох головних ролей - Одрі Тоту і Жан Рено - прагнули просто мовчати.

Книгу "Код да Вінчі" та однойменний фільм супроводжують безперервні скандали. Так недавно було закінчено судовий розгляд за звинуваченням Д.Брауна в плагіаті, услід за чим петербурзький учений подав ще один аналогічний позов на автора "Коду". Ватикан різко висловився проти демонстрації стрічки, підкресливши, що вона спотворює історію релігії. За словами голови Папської ради з культури французького кардинала Поля Пупара, бестселер американського письменника зловживає незнанням католицької віри і деякими моментами православ"я. Не зважаючи на це, в католицьких Іспанії, Італії і Мексиці квитки на фільм розкуплені повністю.

Патріархат Грузії розкритикував роман Д.Брауна і однойменний фільм. "Ми хочемо сказати християнам, яких цікавить думка церкви: зміст книги входить в суперечність з християнством", - сказали там. Патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявив, що книга і фільм лише шкодять розвитку християнства. "Дивитися можете, якщо ви духовно сильні і можете протистояти. А якщо ви слабкі - не дивіться, щоб не спокушатися", - сказав він.

Заступник керівника відділу зовнішніх церковних зв"язків Московського патріархату Всеволод Чаплін зазначив, що книга і фільм "Код да Вінчі" - продукти масової культури, які не несуть нічого нового. Православні єпископи Молдови на чолі з митрополитом Кишинівським і всієї Молдови Володимиром засудили майбутній показ фільму в кінотеатрах Кишинева.

Нагадаємо, що ключовою ідеєю роману "Код та Вінчі" є міф про те, що Магдалина народила дітей від Христа, нащадки яких стали засновниками династії Меровінгов. А Ватикан ретельно приховує цю таємницю.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24349
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду