Незалежний журналіст заявляє про незаконне затримання міліцією

9 Лютого 2006
1061
9 Лютого 2006
18:37

Незалежний журналіст заявляє про незаконне затримання міліцією

1061
Незалежний журналіст заявляє про незаконне затримання міліцією
Незалежний журналіст Юрій Дорошенко заявляє про незаконне затримання його співробітниками Міністерства внутрішніх справ.

Інцидент трапився 5 лютого 2006 року в Подільському р-ні м. Києва. Згідно інформації самого Ю. Дорошенка, яку він виклав у листі на ім'я голова Національної спілки журналістів України Ігоря Лубченка, після однієї з ділових зустрічей його було затримано бійцями спецпідрозділу "Беркут", які "...не показавши своїх посвідчень, обшукали і забрали журналістське посвідчення та посадили до автомобіля. При цьому вони поводилися грубо, нецензурно висловлювалися. На моє зауваження, що я незалежний журналіст, знаходжусь при виконанні своїх службових обов’язків і нічого протизаконного не вчинив, не реагували. Більше того, вони в глузливій формі коментували специфіку моєї професії", - зазначає журналіст.

Вже у автомобілі Юрій Дорошенко виявив пропажу мобільного телефону, заяву про зникнення якого працівники міліції прийняти відмовилися.

"Без пояснень, мене запроторили до камери, де я змушений був просидіти до 13 години наступного дня, коли працівники райвідділу міліції провели мене до суду... Попри моє прохання, моїм близьким і рідним так і не було повідомлено про моє перебування в райвідділі. Натомість працівники міліції придбали останній номер газети „Без цензури”, де ще недавно я працював заступником головного редактора, та жваво коментували матеріали, вихваляючись усім, що затримали журналіста", - пише Ю. Дорошенко. 

За словами журналіста, в суді не було повідомлено про те, в якому злочині його звинувачують і не були вислухані його пояснення. Після цього працівники міліції   знову направили Ю. Дорошенка до Подільського РУ ГУ МВС України в м. Києві та " ...закрили в камері з якої випустили лише о 20 годині 30 хвилин 06 лютого 2006 року. У камері райвідділу, яка не опалювалася, де я перебував, також знаходилися „бомжі”, один із яких кашляв і казав, що у нього туберкульоз", - йдеться в листі. 

Юрій Дорошенко вважає, що були порушені його конституційні та професійні права. Він тако заявляє, що в діях працівників міліції є ознаки злочинів, передбачених ст. 364, ст.365, а в діях судді ст.367 КК України.

"Мова йде не лише про мене, а й про багатьох наших співгромадян, які щодня потерпають від свавілля, так званих правоохоронців. Сидячі в камері добу я не побачив там жодного злочинця, або хоча б правопорушника, якого варто було б піддавати таким покаранням, як це робиться", - пише журналіст. 

Юрій Дорошенко просить НСЖУ підтримати його у відстоюванні особистих і професійних прав, оскільки "суперечка з правоохоронними органами у нашій країні переважно завершується не на користь журналістів ".

Зі свого боку "Детектор медіа" разом з НСЖУ звертатиметься до правоохоронних органів за роз'ясненнями щодо цього інциденту з представником ЗМІ.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1061
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду