Нацрада під час виборчої компанії моніторитиме центральні та регіональні канали

8 Лютого 2006
10235
8 Лютого 2006
17:00

Нацрада під час виборчої компанії моніторитиме центральні та регіональні канали

10235
Нацрада під час виборчої компанії моніторитиме центральні та регіональні канали

До Національної ради надходять звернення компаній з проханням надати оцінку тим чи іншим роликам політичних партій.

Про це на сьогоднішньому брифінгу повідомив заступник голови Нацради Ігор Курус: «Нацрада виявила деякі зразки у предвиборній агітації, яка на нашу думку не відповідає вимогам закону про вибори народних депутатів».

А оскільки, за його словами, члени Нацради не є експертами з цих питань, то всі ці ознаки порушень надаватимуть Незалежній експертній раді з питань діяльності мас-медіа, яка й даватиме відповідний висновок політичній агітації.  А такі спірні питання вже на часі.

«Приміром, що робити, коли змінюється символ держави на символ іншої держави?» - наголошує Ігор Курус, - «Чи це підпадає під статтю 338 Кримінального кодексу, яка карається від 50 мінімальних зарплат до 6 місяців позбавлення волі? Нацрада на це не може дати відповіді, це мають зробити експерти».

Член Нацради Андрій Мірошниченко, керівник робочої групи з цих питань зазначає, що при моніторингу телеконалів у «першу чергу виникають питання щодо того, чи потрібно проводити експертизи». За його словами під час виборчої кампанії Нацрада здійснюватиме постійний моніторинг центральних каналів та регіональних щодо дотримання рівності можливостей щодо доступу: «На підставі цього моніторингу та звернень на кожному засіданні нацради Робоча група доповідатиме по ситуації у телерадіоефірі щодо виконання вимог закону по виборах депутатів та депутатів місцевих рад».

Також, як зауважив Мірошниченко, Нацрада не може регулювати всі питання повязані з виборами: «Треба чітко зрозуміти ті функції, які покладає законодавство на Нацрада в частині контролю під час виборчого процесу. Відповідно до закону Нацрада готує звіт щодо дотримання процецедур».

За його словами, під контролем Нацради  надання рівних можливостей для учасників виборчого процесу,  надання того обсягу безкоштовного ефіру відповідно до закону. З цією метою була створена робоча група. Він повідомив, що на телеканали розіслані методичні матеріали, де ми ще раз вказуємо на ті норми, яких мають дотримуватись телеканали під час виборчої компанії. Далі Ігор Курус додав, що на цьому тижні  Нацрада надіслала рекомендації Державному комітету з питань  телебачення та радіомовлення про розподіл ефірного часу на розміщення політичної реклами. Держкомтелерадіо, що теж входить до її повноважень: «Держкомтелерадіо посилаючись на законодавчу заборону за 20 хвилин до і за 20 хвилин після виходу передвиборчої агітації коментувати її ,  взагалі заборонило розміщевати політичну рекламу за 20 хвилин до і після агітації.  Ми, прочитавши закон, зробили висновок, що не йдеться про заборону розміщення політ реклами, йдеться про заборону реклами, яка б могла якимось чином робити висновки з питань конкретної агітації, конкретної політичної сили. Саме тому, ми  рекомендували Держкомтелерадіо внести зміни до їх наказу».

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10235
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду