Нацрада направила до Президента і ВР звіт за 2005 рік

1 Лютого 2006
10365
1 Лютого 2006
16:37

Нацрада направила до Президента і ВР звіт за 2005 рік

10365
Нацрада направила до Президента і ВР звіт за 2005 рік

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення направила до Президента і Верховної Ради звіт по проведеній у 2005 році. Про це на сьогоднішньому брифінгу повідомив голова Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Віталій Шевченко: «31 січня Національна рада затвердила щорічний звіт щодо своєї роботи за 2005 рік».

За словами першого заступника Юрія Сторожука, на цей раз, готуючи звіт, Нацрада виходила з вимог, законодавства (Закон «Про Національну раду з питань телебачення та радіомовлення »), яке чітко визначає зміст та форму даного звіту.  Зокрема, згідно зазначеного закону, за його словами, Національна рада має звітувати про підсумки ліцензування, про перевірки телерадіорганізацій, динаміку монополізації ринку та частку іноземних засновників телеорганізацій. «Це все чітко виписано з графіками і таблицями у нашому звіті,обсяг 62 сторінки. Це спільний продукт нашої діяльності, що фіксує наші здобутки івизначає перспективи нашої роботи в майбутньому», - зазначив Сторожук.

Відповідно до цього звіту, про що наголосив заступник голови Ігор Курус, в минулому році Нацрада провела 238 перевірок, 40 з них були перевірені за скаргами громадян: «Попри те, що Національну раду називали кривавою, та найстрашнішою за всі часи, тільки до 22 телерадіорганізацій були застосовані санкції. Серед них 6 оператори кабельного телебачення.  П'ять компаній отримали санкцію за порушення рекламного законодавства, по 7 телеорганізаціях відкриті відповідні провадження за порушення рекламного законодавства», - додав він.

Найбільше порушень було у частині невідповідності обсягу мовлення умовам ліцензії – 29,4%, недотримання умов ліцензії щодо програмної концепції – 21,3%,  недостатньо програм власного чи вітчизняного виробництва – 16,2%, мовні  питання – 16,2%, недотримання рекламного законодавства 5,5% від загальних порушень.

Також за цей рік Нацрада провела чотири конкурси. За словами Сторожука така невелика кількість конкурсів має свої причини: «Якщо цього року ми трохи менше ліцензували компанії, то це можна пояснити тим, що вичерпується частотний ресурс, і напередодні президентських виборів був певний ажіотаж щодо набуття ліцензій певними телерадіорганізаціями. Але ми зараз працюємо системно і систематично».

Звіт можна переглянути на сайті Нацради.

Також на сьогоднішньому засіданні Нацрада затвердила план перевірок телекомпаній на 2006 рік та розглянула результати перевірки телекомпанії «Київська Русь». За словами відповідального секретаря Владислава Лясовського, ці планові перевірки стосуються компаній, дія ліцензії яких завершується, та телекомпаній, які лише  в цьому році мають розпочати мовлення. Серед них такі телеканали як «Новий канал», «5 канал» , «Телеодин», СТБ, ТОНІС тощо.
Щодо результатів перевірки КРТ, то Лясовський охарактеризував їх як позитивні: «Дуже тішить, що певні зрушення в позитивний бік були. Керівництво компанії було попереджене щодо тих порушень, які були виявлені, але вони не суттєві. Також було вирішено, що  за місяць ми ще раз перевіримо телекомпанію».

Наталія Данькова, "Детектор медіа"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10365
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду