Ющенко з Бушем обговорять смерть журналіста Процюка?

28 Березня 2005
751
28 Березня 2005
20:20

Ющенко з Бушем обговорять смерть журналіста Процюка?

751
Ющенко з Бушем обговорять смерть журналіста Процюка?
Лист від батьків загиблого в Iраку журналiста Процюка, надісланий Ющенку, різмістили на сайтіwww.imi.com.ua. Батьки журналiста Тараса Процюка, який загинув у Багдадi вiд пострiлу американського танка, звернулися до президента України Вiктора Ющенка з проханням порушити пiд час вiзиту у Вашингтон тему загибелi їхнього сина.

"8 квiтня виповнюється два роки з того дня, коли в столицi Iраку Багдадi на балконi готелю "Палестина" пострiлом з американського танка був убитий наш син, громадянин України, тележурналiст агентства "Рейтер" Процюк Тарас. Без годувальника i будь-яких коштiв для iснування залишилися старi хворi батьки: Процюк Степан Данилович – 74-лiтнiй пенсiонер, iнвалiд, учасник вiйни, i 65-лiтня хвора мати – Процюк Дар’я Миколаївна", - зазначається в листi на iм'я президента.

Свого часу Віктор Ющенко був чи не єдиним українським політиком, повiдомляє Iнститут масової iнформацiї, котрий особисто приходив на похорони Тараса Процюка. І торік він надавав допомогу його батькам із Фонду Віктора Ющенка. Проте батьки журналіста, вдячні за фінансову допомогу, також сподіваються на моральну й політичну підтримку з боку нової влади. Вони хочуть знати, за що вбили їх сина і чому США не погоджуються визнавати самого факту вбивства, нехай і ненавмисного.

Батьки Т.Процюка наголошують, що Україна платить компенсацiї сiм'ям загиблих росiйських та iзраїльських пасажирiв росiйського лiтака, який був випадково збитий українською ракетою, i тому вирiшили, що "мають право домагатися вiд американцiв компенсацiї за вбивство сина". Вони пишуть, що зверталися в МЗС з проханням сприяти в отриманнi вiд американської сторони компенсацiї в зв'язку з вбивством сина. Однак на запит українського МЗС Вашингтон провiв розслiдування i дiйшов висновку, що загибель Т.Процюка була випадковiстю i трагiчним збiгом обставин. Тому у виплатi компенсацiї було вiдмовлено.

"Журналiстськi органiзацiї, в яких є очевидцi цiєї подiї, не погоджуються з висновками американської сторони i заявляють про необхiднiсть детального розслiдування цього iнциденту. У момент вбивства Тарас перебував на балконi 15-го поверху готелю i займався своєю повсякденною роботою – знiмав навколишнi подiї. Неподалiк з’явився американський танк i вистрiлив з гармати по балкону, на якому працював Тарас. Розривом снаряда його рознесло практично на шматки. Постраждали й iншi журналiсти, якi перебували в цьому номерi готелю. Убито iспанського журналiста Хосе Кусо, були i пораненi. Це не була випадковiсть, не збiг обставин, не нещасний випадок, а прицiльне, умисне вбивство журналiста", - зазначається в листi.

Батьки Т.Процюка просять В.Ющенка підняти це питання загибелі сина у Вашингтоні під час візиту до США та допомогти їм отримати компенсацію.

ІМІ
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
751
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду