Результати експертного опитування на тему свободи ти регулювання Інтернету в Україні

Результати експертного опитування на тему свободи ти регулювання Інтернету в Україні

25 Травня 2018
1826
25 Травня 2018
09:18

Результати експертного опитування на тему свободи ти регулювання Інтернету в Україні

ГО «Інтерньюз-Україна»
1826
Результати експертного опитування на тему свободи ти регулювання Інтернету в Україні
Результати експертного опитування на тему свободи ти регулювання Інтернету в Україні

У квітні-травні 2018 року громадська організація “Інтерньюз-Україна” провела експертне дослідження серед 120 респондентів під назвою “Свобода та регулювання Інтернету в Україні”.

Метою опитування було отримати зріз експертної думки щодо політики українського уряду в сфері Інтернет-врядування, а саме в частині регулювання Інтернету з часу підписання указу Президента України №133/2017 від від 15 травня 2017 р. щодо введення санкцій проти низки російських компаній, що призвело до блокування низки російських сайтів та соцмереж.

Представники ГО  “Інтерньюз-Україна” опитали 120 респондентів з числа визначених цільових груп у період з 08 квітня по 18 травня 2018 року.  До цільової аудиторії опитування увійшли респонденти, що представляли IT-галузь, правозахист та  медіа-спільноту (журналісти та редактори національних та регіональних ЗМІ). Анкету опитування можна переглянути за лінком: http://bit.ly/sampleQUA

Ключові результати дослідження

1. Більше половини експертів відзначили погіршення ситуації зі свободою Інтернету в Україні в 2017 році

На запитання оцінити динаміку ситуації зі свободою Інтернету в Україні впродовж 2017 року до попереднього року, 46,7% респондентів зазначили, що ситуація “дещо погіршилася”, ще 8,3% зазначили, що ситуація “значно погіршилася”. Водночас, 40,8% вказали, що ситуація “не змінилася”. Й для решти 4,1% ситуація покращилася.

2. Блокування доступу до соцмереж та небезпечні законодавчі ініціативи – ключові випадки порушення свободи Інтернету

На запитання, чи знають респонденти про випадки порушення свободи Інтернету й за можливості обрати кілька відповідей, 70% респондентів зазначили про блокування доступу до соціальних мереж, ще 67,5% вказали за законодавчі ініціативи, що обмежують свободу Інтернету. 49,2% вказали на проурядові маніпуляції в соціальних мережах, та 48,3% – про тиск на IT-компанії та інтернет-провайдерів.

3. Більшість респондентів визнають право держави на певні обмеження свободи Інтернету

На запитання, чи можливі певні обмеження свободи Інтернету на підставі протидії загрозам національної безпеки, 64,2% респондентів відповіли ствердно. Водночас, 20% зазначили, що обмеження не повинні бути за жодних обставин. Складно відповісти – для 15,8% респондентів.

4. Чи є надмірним регулювання Інтернету – без однозначної відповіді

На запитання, чи здійснює український уряд спроби надмірного регулювання Інтернету в Україні, думки респондентів розділилися: 36,7% вважають, що таких спроб скоріше немає, ще 35,8% стверджують, що такі спроби скоріше є. 15,8% респондентів впевнені в надмірному регулюванні, тоді ж як 10% заперечують цю тезу.

5. Уряд скоріше не дотримується міжнародних стандартів Інтернет-врядування щодо регулювання Інтернету

44,2% респондентів переконані, що український уряд радше не cлідує міжнародним стандартам Інтернет-врядування в регулюванні Інтернету, тоді ж як 28,3% займають протилежну позицію.  Для 27,5% респондентів складно відповісти на це запитання.

6. 50% респондентів схвально оцінюють блокування російських інтернет-ресурсів

В оцінці указу Президента України #133/2017 щодо обмеження доступу до низки російських сайтів (VK.com, Yandex.ru, OK.ru, Mail.ru) 50% респондентів відповіли як “позитивно” чи “скоріше позитивно”, тоді ж як 42,5% дали відповіді “негативно” та “скоріше негативно”. 7,5% респондентів вказали, що їм “складно відповісти”.

7. 54,2% респондентів вказують радше на неефективність рішення про блокування

Відповіді респондентів оцінити підписаний указ №133/2017 за критерієм ефективності не є одностайні. Респондентам пропонувалося проголосувати за шкалою від 1 до 10, де оцінка 1 – взагалі неефективно, а 10 – дуже ефективно. 54,2% оцінили ефективність указу відповідями в шкалі 1-5, тобто схильні розглядати указ як неефективний. У свою чергу 45,8% респондентів вказали відповіді в шкалі від 6 до 10, тобто схильні вважати указ ефективним. У попередньому опитуванні у жовтні 2017 року, 59% висловилися про неефективність блокування, тоді як 41% оцінили указ як ефективне рішення.

8. 51,6% респондентів: блокування сайтів посилило захист національних інтересів України

Чи призвело обмеження доступу до низки російських сайтів до посилення захисту національних інтересів України? 51,6% респондентів дають ствердну відповідь (“так” й “скоріше так”), тоді як 39,2% відповіли негативно (“ні” й “скоріше ні”). Для 9,2% було складно відповісти.

9. 50% респондентів оцінили указ №133/2017 як стратегічно правильне рішення

Половина респондентів (50%) вказали, що рішення Президента України щодо обмеження доступу до низки російських сайтів є “стратегічно правильним”, тоді як 26,7% заявили, що рішення є “стратегічно неправильним”. Ще 23,3% респондентів обрали опцію “складно сказати”.

10. Цифрові права потребують законодавчого закріплення – 54,2% респондентів

На запитання, чи потрібно ввести поняття “цифрові права” в українське законодавство задля окреслення чіткої ролі держави у забезпеченні прав громадян в Інтернеті, 54,2% респондентів відповіли ствердно. 11,7% відповіли негативно. Для 27,5% респондентів складно відповісти, 6,6% – дали власну відповідь.

11. Експертне середовище не має чіткої позиції щодо регулювання фейкових новин та дезінонформації в Україні

На запитання, чи потрібно впроваджувати державні механізми регулювання фейкових новин, дезінформації, маніпуляцій в Україні, 34,2% респондентів відповіли негативно. 28,3% висловилися позитивно. 11,7% не визначилися. Ще 25,8% респондентів дали власні пропозиції на це запитання.

12. Серед експертів переважають негативні настрої щодо подальших кроків уряду в політиці регулювання Інтернету

Ми поцікавилися у респондентів, що вони очікують від уряду в питаннях регулювання Інтернету в Україні на найближчий рік? 40% мають скоріше негативні очікування, ще 10,8% мають негативні очікування. Очікування для 15% та 1,7% – скоріше позитивні та позитивні відповідно. Тоді ж як 32,5% респондентам cкладно відповісти на це запитання.

Методологія опитування

Анкета опитування передбачала 22 запитань. 18 з них були тематичними питаннями, три запитання ставили за ціль ідентифікувати респондентів, й одне – пропонувало дати згоду на опрацювання персональних даних респондентів. В анкеті містилися чотири типи змістовних запитань: 1. відкриті запитання, 2. закриті запитання з можливістю обрати одну відповідь, 3. закриті запитання з можливістю обрати одночасно кілька відповідей, 4. запитання з варіантами відповідей за шкалою від 1 до 10.

Запитання анкети були сформовані командою ГО “Інтерньюз-Україна” за участі зовнішнього консультанта-соціолога. Для проведення опитування команда проекту підготувала базу даних респондентів, що нараховує контакти 250 експертів з усіх трьох цільових груп.

Анкета була підготована з допомогою Google Form й опублікована в мережі – https://goo.gl/forms/5AGWFs4YIqfZffkr1. Посилання на анкету респонденти отримали особисто від представників ГО “Інтерньюз-Україна” на електронну пошту чи з допомогою інших комунікаційних каналів. Опитування не було в публічному доступі для зовнішніх аудиторій.

Опитування було проведене в рамках проекту "Захист Інтернет свободи в Україні шляхом залучення ключових учасників" від ГО “Інтерньюз-Україна”, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) через американську неурядову організацію Counterpart International, Inc.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
ГО «Інтерньюз-Україна»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1826
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду