Як окремі ЗМІ розпалюють міжнаціональну ворожнечу через фейки про Закарпаття

Як окремі ЗМІ розпалюють міжнаціональну ворожнечу через фейки про Закарпаття

30 Березня 2018
2039
30 Березня 2018
13:24

Як окремі ЗМІ розпалюють міжнаціональну ворожнечу через фейки про Закарпаття

Mukachevo.net
2039
Минулого тижня доволі авторитетні українські видання мов під копірку розмістили на своїх сторінка відверту брехню про події в Закарпатті. Усе це виглядає як цілеспрямована провокація, адже «фейки» стосуються угорської громади Закарпаття і їхня поява співпала з провокаціями проти закарпатських угорців та черговим загостренням у відносинах між Києвом і Будапештом.
Як окремі ЗМІ розпалюють міжнаціональну ворожнечу через фейки про Закарпаття
Як окремі ЗМІ розпалюють міжнаціональну ворожнечу через фейки про Закарпаття

Мова йде про пожежу в селі Нересниця, що на Тячівщині. Минулого вівторка, 20 березня там палав 4-х поверховий торговий центр під назвою «У Сасина», пише Mukachevo.net.

Про цю пожежу оперативно повідомили рятувальники: займання сталося близько 7 ранку, пожежу локалізували близько 8:35, загасили повністю до 12:30. Новина від закарпатської ДСНС з фото та відео пожежі було оприлюднено о 14:45.

Цього ж дня близько 17:00 синхронно на кількох всеукраїнських і доволі авторитетних сайтах з’явилася інформація про цю ж пожежу, але інформація від рятувальників була «доповнена» у дуже красномовному стилі.

Сайти Glavred, Newsone, Апостроф, Гордон та кілька інших інформують, що цей торговий центр належить угорській нацменшині, і ця пожежа начебто є частиною антиугорських погромів, які охопили ледь не все Закарпаття. Так, у підтвердження цього видання згадують побити автівки на угорських номерах у Берегові, що дійсно мало місце, але також згадують про спалені автівки в Мукачеві та Королеві, спалений магазин та бар в Ужгороді, мовляв, усе це є «антиугорськими погромами».

Деякі з цих інцидентів дійсно фігурують в звітах закарпатських рятувальників за минулий тиждень, але ніякого національного чи то угорського контексту ці інциденти не мають.

Більше того, як з’ясувала наша редакція, пожежа у 4-хповерховому торговому центрі в Нереснеці сталася через проблему з системою опалення, а власником торгового центру є етнічний українець.

Тобто очевидна маніпуляція за класичною методикою, коли в об'єктивну правдиву інформацію домішується неправдива, повністю змінюючи контекст і реальність.

На замовний та маніпулятивний характер цих «фейкових» публікацій вказує відразу кілька моментів:

По-перше, одночасна поява ідентичних публікацій з однаковим провокаційним контекстом відразу на кількох сайтах;

По-друге, прив’язка новин зі звіту рятувальників до угорської нацменшини нічим не підкріплені – жодним фактом, джерелом;

По-третє, з пожежі в Нересниці вибудовується відвертий маніпулятивний ряд подій з очевидною метою – показати, що ситуація на Закарпатті загострюється на етнічному грунті;

По-четверте, поява цих фейків співпала по часу з хвилею інших антиугорських провокацій, які мали місце 15-17 березня, – під час відзначення річниці Карпатської України та 170-річниці угорської революції. Жодна з тих провокацій не мала успіху та ситуація після них відразу затихла;

По-п’яте, поява цих фейків співпала з черговим загостренням між Києвом і Будапештом, і воно пов’язано з відновленням у Берегові військової частини.

Додамо також, що окрім всеукраїнських ЗМІ розпалюють ворожнечу через схожі фейки також і окремі місцеві сайти.

Зокрема, як не парадоксально, відразу кілька «фейків», які розпалюють ворожнечу, останнім часом розмістив сайт, яким керує радник голови Закарпатської обласної ради М.Староста.

Фейк №1: інформуючи про затримання на посту Нижні Ворота у дні відзначення річниці Карпатської України та угорської революції , видання дає відверто неправдиву інформацію про 60 затриманих (насправді їх було близько 20), яких видання голослівно називає націоналістами і "прив'язує" все це до анонсованого заходу в Ужгороді.

Фейк №2. Ця інформація оприлюднена на тлі обговорення атак на офіс КМКС в Ужгороді, а також напередодні відзначення річниці Карпатської України та 170-річчя угорської революції.

Як повідомили Mukachevo.net у поліції, того дня на місце події справді виїжджала група реагування поліції, але виявилося, що невідомих чоловіків бачили на зовсім іншій будівлі, поряд з офісом КМКС. Але, що важливо, цією сусідньою будівлею є кафе, власником якого є згаданий куратор сайту та радник голови Закарпатської ОДА. Тобто невідомих бачили на даху кафе редактора сайту, який цей інцидент описав як підготовку терористичного акту.

Зауважимо, що за останні кілька років це не перший "фейк" про Закарпаття, зокрема на "угорське тематику". Наша редакція ретельно ці фейки відслідковувала:

Mukachevo.net
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Mukachevo.net
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2039
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду