«Антикорупційна дупа», лабрадор Коді, стародруки та Конституція України – Центр протидії корупції подав електронні декларації

30 Березня 2018
1017
30 Березня 2018
12:54

«Антикорупційна дупа», лабрадор Коді, стародруки та Конституція України – Центр протидії корупції подав електронні декларації

ЦПК
1017
Керівництво Центру протидії корупції та залучені до роботи громадської антикорупційної організації експерти подали електронні декларації за 2017 рік.
«Антикорупційна дупа», лабрадор Коді, стародруки та Конституція України – Центр протидії корупції подав електронні декларації

Серед цінностей, задекларованих антикорупціонерами: інсталяції з вуличних акцій ЦПК, гамівна сорочка та футболка з надписом “Fuck Corruption”, протестні плакати, книжки з автографами і стародруки, домашні улюбленці та Конституція України, йдеться на сайті ЦПК.

“Ми декларували те, що становить для нас справжню цінність, символи, за допомогою яких ми домагалися системних змін в країні, речі, які є пам’ятними та важливими для кожного з нас”, – пояснює задеклароване голова правління ЦПК Віталій Шабунін, який записав у свою декларацію за 2017 рік гамівну сорочку. Її антикорупціонер привозив для Віктора Шокіна під час акції з вимогою відставки генпрокурора, а тепер береже сорочку для чинного очільника ГПУ.

За звітний період Центр протидії корупції залучав до співпраці по проектах понад 20 фахівців, переважно – юристів, експертів з комунікацій та адвокації. Керівники та засновники ЦПК, усіх – шестеро – працюють в організації на постійній основі, тобто – в штаті, а зовнішні експерти залучаються під конкретні проекти як самозайняті особи. Утім, вони теж мусять декларуватися – такий закон.

“Багатьом, хто співпрацював з ЦПК, досі не зрозуміло, чи мають вони декларуватися, – пояснює виконавчий директор ЦПК Дарина Каленюк. Законодавець не пояснив, яким саме чином і кому треба самовизнатися “антикорупціонерами”, а НАЗК, навпаки, офіційно сказало, що декларації мають подавати тисячі людей. Які приходили на антикорупційні акції, слухали наші тренінги або взяли наші звіти чи прес-реліз. Натомість, абсолютно зрозуміло, хто випав з-під цієї вимоги. Це – керівники політичних партій, державних акціонерних товариств, помічники нардепів та суддів, очільники кишенькових громадських організацій, яких фінансують політики. Їх е-декларування не зачепить”, – пояснює Каленюк. Вона задекларувала арт-об’єкт – “триметрову антикорупційну дупу”, яку ЦПК привозили під Верховну Раду у жовтні 2014 року. Тоді активісти вимагали ухвалення нового антикорупційоного законодавства, зокрема, про створення НАБУ та е-декларації для держслужбовців.

Середній місячний дохід члена правління від ЦПК у 2017-му склав 1900 доларів за середнім на той час курсом НБУ без податків (19,5%); зовнішнього експерта, який більш-менш системно співпрацює з ЦПК (фізичної особи-підприємця) – близько 1000 доларів на місяць, з яких ще сплачуються податки та збори.  

ЦПКшники, які задекларували власні авто, в основному, володіють старими 7-річними або 10-річними іномарками, мешкають у батьківських квартирах, рідше – у власних, або – винаймають житло. Заощадження на рахунках або в готівці є далеко не у всіх родин антикорупціонерів та й ті – відповідають задекларованим доходам.

Коштовних ювелірних прикрас, золотих злитків, колекцій живопису чи винотек, хутра або біткоінів у деклараціях антикорупційних активістів – немає.

Замість цього – “Кобзар” Тараса Шевченка 1911 року видання та півметрова “Конституція України” у декларації члена правління Тетяни Пеклун, “безцінний” лабрадор на ім’я Коді в декларації іншого члена правління ЦПК – Олександри Устінової, два коти – Жора та Маруся (у деклараціях Устінової та Красносільської відповідно); відомий фото-альбом зі світлинами з ЄвроМайдану “Euromaidan. History of Making”, подарований Володимиром Кадигробом Віталію Шабуніну, та футболки з надписом “Пошли корупцію куди подалі” (Ukraine Fuck Corruption), задекларовані юристами, які співпрацюють з ЦПК.

“Примус активістів, чиї антикорупційні проекти фінансують міжнародні посольства та організації, декларуватися так само, як чиновника, що “багатіє” на бюджетних коштах – абсурдний. – пояснює Олександра Устінова, член правління ЦПК, – “Але в тому то й різниця, що активісти збирають та бережуть геть інші цінності, а не золоті злитки чи мощі. Ми не могли не виконати цей диктаторський закон, який дасть змогу ще більше переслідувати активістів, але разом зі статками задекларували те, що нам справді цінно”, – пояснює Устінова “творчий підхід” ЦПК до декларацій.  

Нагадаємо, що зміни до антикорупційного законодавства, якими активістів прирівняли до держаних службовців і зобов’язали подавати електронні декларації, були підписані президентом Петром Порошенко 27 березня 2017 року.

Країни Великої Сімки, Президент Європейського Союзу, посли США та ЄС в Україні, численні українські та міжнародні правозахисні організації неодноразово закликали українську владу відмінити дискримінаційні та антиконституційні вимоги декларування для активістів. Однак, за рік ані у Верховної Ради, ані у Петра Порошенка не вистачило політичної волі скасувати ухвалені норми.

Довідково:

Центр протидії корупції – громадська організація, проекти якої фінансуються міжнародними організаціями та посольствами через програми у сфері протидії корупції. У 2017 році Центр отримав фінансування від Фонду Відродження, Урядів США та Нідерландів, Посольства Великобританії в Україні та Єврокомісії. Фінансовий та проектний звіти організації публікуються на сайті. Щорічно організація проходить незалежний фінансовий аудит.

Норми про декларування для антикорупціонерів вступили в силу 27 березня 2017 року. Вони поширюються на фізичних осіб, які “отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні програм (проектів) технічної або іншої, в тому числі безповоротної, допомоги у сфері запобігання, протидії корупції (як безпосередньо, так і через третіх осіб або будь-яким іншим способом, передбаченим відповідною програмою (проектом)”.

Період, за який активісти мають відзвітуватися – 9 місяців 2017 року. Тому дохід у деклараціях активісти можуть вказувати по різному – як за повний рік, так і всього за 9 місяців, але позначити це у формі е-декларації можливості немає.

Доходи та заробітна платня у деклараціях вказується разом з податками. Для підрахунку місячної зп слід враховувати, що громадська організація, як і будь-яка інша юридична особа, утримує із зарплати штатного працівника 19,5% податків, які перераховує в бюджет. Фізична особа-підприємець (ФОП) сплачує податки самостійно і організації, які залучають таких експертів до співпраці, не несуть відповідальності та не контролюють сплату ними податків. ФОП сплачує 5% єдиного податкута Єдиний соціальний внесок (ЄСВ).

НАЗК тричі роз’яснювало норми про е-декларування для активістів антикорупційних організацій. Утім, офіційні роз’яснення містять суперечності у визначенні кола осіб, на яких поширюються ці вимоги. Так, НАЗК вважає, що декларуватися мають учасники тренінгів та конференцій на тему боротьби з корупцією, особливо якщо вони отримали безкоштовно презентаційні чи навчальні матеріали, канцелярське приладдя чи звіт. Під таке широке трактування підпадають і журналісти, які беруть участь у конкурсах антикорупційних розслідувань або співпрацюють з громадськими організаціями. Також подавати е-декларацію мусять фізособи, які “надають послуги, виконують роботи, постачають товари, які безпосередньо не пов’язані із запобіганням чи протидією корупції”, наприклад, прибирають в офісі. В останні дні декларування НАЗК вчергове змінило свою позицію щодо кола суб’єктів декларування з числа активістів.

Оскільки декларанти мають самостійно визначатися зі ступенем своєї “антикорупційності”, достеменно невідомо, хто саме потрапляє у нову хвилю декларування і як відбуватиметься перевірка їх декларацій та моніторинг способу життя. Також у НАЗК не пояснюють, як перевірятимуть, чи всі, хто мав – подали декларації, як будуть притягати до відповідальності осіб, які знехтували законом і нічого не декларували. У цьому і є основна небезпека е-декларування для активістів.

Законодавча невизначеність дає можливість НАЗК у ручному режимі перевіряти декларації та карати тих активістів, які найбільш системно працюють у сфері протидії та запобігання корупції, які публічно критикують владу, в тому числі саме НАЗК, і заважають їй красти. Та головне, що у зоні ризику опиняється велика кількість звичайних громадян, які надають антикорупційним організаціям послуги чи час від часу співпрацюють з ними, або просто – цікавляться їхньою роботою.Такими діями влада намагається відлякати громадян від співпраці з громадськими організаціями та взяти під контроль антикорупціонерів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
ЦПК
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1017
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду