Результати моніторингу ЗМІ за рівнем дотримання професійних журналістських стандартів. 1-й квартал 2018-го

26 Березня 2018
2383
26 Березня 2018
15:19

Результати моніторингу ЗМІ за рівнем дотримання професійних журналістських стандартів. 1-й квартал 2018-го

ІМІ
2383
У першому кварталі 2018 року рейтинг дотримання журналістських стандартів в інтернет-ЗМІ очолили два сайти ─ Ліга.net та Укрінформ, у яких 96% матеріалів були написані без порушень журналістських стандартів. Серед друкованих видань лідером з дотримання журналістських стандартів стало видання «Сегодня» ─ 78% матеріалів були написані без порушень.
Результати моніторингу ЗМІ за рівнем дотримання професійних журналістських стандартів. 1-й квартал 2018-го

ІМІ

Такими є результати дослідження ІМІ на предмет дотримання ключових професійних журналістських стандартів у 10 інтернет-виданнях та 5 друкованих виданнях, що проводиться за підтримки «Інтерньюз Нетворк»*.

Серед інтернет-ЗМІ найнижчі результати з дотримання професійних стандартів журналістики продемонстрував сайт «Страна.ua», у якому лише 56% матеріалів були написані без порушень професійних журналістських стандартів.

За результатами моніторингу, у першому кварталі 2018 року найчастіше в інтернет-ЗМІ порушувався стандарт балансу думок і точок зору: в середньому 12% матеріалів у всеукраїнських виданнях були незбалансованими. Лідером з дотримання стандарту балансу думок і точок зору стало видання «Ліга.net», де порушення цього стандарту були практично відсутні.

У друкованих виданнях найчастіше порушувався  стандарт достовірності (в середньому у 27% матеріалів). Найменше порушень стандарту достовірності зафіксовано в газеті «Факты и комментарии».

*Моніторингу підлягали наступні видання: «Українська правда», Ліга.net, УНІАН, Укрінформ, Корреспондент.net, 112.ua, ТСН.ua, Страна.ua, «Обозреватель» і Цензор.net, «Вести», «Сегодня», «КП в Украине», «Факты и комментарии» та «Газета по-українськи» (ГПУ).

**Методологія моніторингу доступна на сайті ІМІ за посиланням.

ІНТЕРНЕТ-ВИДАННЯ

ЛІГА.NET та УКРІНФОРМ

У І кварталі 2018 року Ліга.net разом з Укрінформом розділили перше місце з дотримання журналістських стандартів за результатами моніторингу ІМІ. За оцінками експертів ІМІ, 96% матеріалів на цих сайтах були написані без порушень журналістських стандартів.

На сайті «Ліга.net» практично не порушується стандарт достовірності та відокремлення фактів від коментарів. Стандарт балансу було порушено лише  у 4% матеріалів.

Щодо Укрінформу, навпаки, стандарт балансу та відокремлення фактів від коментарів на ресурсі практично не порушується, але стандарт достовірності було порушено у 4% матеріалів.

«УКРАЇНСЬКА ПРАВДА» та 112.UA

Другу сходинку розділили між собою сайти «Українська правда» та 112.ua, на яких 92% новин були написані без порушення професійних стандартів.  

На «Українській правді» у 4% новин було порушено стандарт балансу (в основному через дещо загострені заголовки). Ще в 4% новин було порушено стандарт достовірності (наприклад, видання не вказує в тексті про власного кореспондента в якості джерела інформації з місця події, як у новині «Позов Саакашвілі до Порошенка розглянуть в середині лютого»).

Щодо сайту 112.ua, у 4% новин порушено стандарт достовірності і ще в 4% було порушено стандарт відокремлення фактів від коментарів. Окрім того, у вибірку на цьому сайті потрапив компліментарний матеріал з ознаками економічного замовлення (джинса) на користь системи нагрівання тютюну IQOS «Система нагрівання тютюну IQOS виділяє значно менше шкідливих речовин, ─ експерти». Автор матеріалу також дещо перекрутив першоджерело, де сказано, що на панелі FDA експерти заперечили заяві компанії «Філіп Моріс», що IQOS значно зменшує загрозу для життя курця. У матеріалі «У Броварах неадекватний хлопець викрав швидку і застряг у сніговому заметі» мало місце оціночне судження «неадекватний», тобто було порушено стандарт відділення фактів від коментарів.

ЦЕНЗОР.NET

Третю сходинку посів сайт «Цензор.net». Під час моніторингу у цьому онлайн-виданні 88% новин виявилися написаними без порушення професійних журналістських стандартів.

У 12% новин на Цензор.net порушувався стандарт достовірності. Наприклад, експертами було зафіксовано низький рівень достовірності в матеріалі «На виділеній УПЦ МП землі в Запоріжжі виріс супермаркет, який хочуть узаконити на найближчій сесії міськради. ФОТО», оскільки джерелом інформації є маловідома група у Фейсбуці «Запорізький центр розслідувань», кількість підписників у цій групі ─ лише 200 осіб. Тому варто було б узяти додатковий коментар на підтвердження інформації, а також подати позицію протилежної сторони, яку звинувачують у нецільовому використанні коштів.

Стандарти балансу та відокремлення фактів від коментарів порушено всього у 4% матеріалів на «Цензорі».

УНІАН

На інформаційному ресурсі «УНІАН» 84% матеріалів були написані без порушення професійних журналістських стандартів. У вибірку потрапив один матеріал з ознаками замовлення від УПЦ МП, що також вплинуло на оцінку.

У 12% матеріалів на сайті УНІАНу, які потрапили в період моніторингу, було порушено стандарт балансу. Наприклад, у новині «Експерт розкрив тіньову схему поставок вугілля на державне Центренерго» інформація взята з мережі Фейсбук, відсутній лінк на першоджерело коментаря, відсутні також коментарі сторін та зрозуміле роз’яснення ситуації. Стандарти достовірності та відокремлення фактів від коментарів на УНІАНі  порушено у 4% матеріалів.


ТСН

У середньому 76% матеріалів на сайті ТСН були написані з дотриманням журстандартів. Основним стандартом, який порушувався на сайті, виявився стандарт достовірності: у 20% матеріалів, які підлягали аналізу, в тексті новини не було вказано джерело інформації. Найчастіше це порушення фіксувалось у спортивних новинах («21 медаль Оберіда. Українські паралімпійці показали клас на кубку світу з лижних перегонів та біатлону»), а також у таблоїдних матеріалах («Юзерів насмішила донька Бейонсе та Джей Зі, яка “втихомирила” батьків на “Греммі”», «“Євробачення-2018”: стало відомо, у якому півфіналі виступить Україна»).

Нагадаємо, що одна із вимог стандарту достовірності ─ журналіст повинен щоразу чітко повідомляти своїй аудиторії, звідки він узяв у матеріал той чи інший факт або думку.  Стандарт достовірності передбачає, що кожен факт, який подається в матеріалі, повинен мати ідентифіковане та надійне джерело інформації (Деталі: «Посібник для журналістів “Медіакомпас”»).

Стандарти балансу та відокремлення фактів від коментарів порушувались у 4% матеріалів.

«КОРРЕСПОНДЕНТ»

Під час моніторингу зафіксовано, що 72% матеріалів написані без порушення професійних журналістських стандартів. У 20% матеріалів було порушено стандарт достовірності, зокрема в «тілі» новини не було вказано джерело інформації. У випадках, коли джерело було вказане внизу матеріалу, посилання вело на головну сторінку сайту-першоджерела. Відповідно, це створювало труднощі для перевірки достовірності тієї чи іншої інформації, як, наприклад, у новинах: «Олимпиада в Пхенчхане станет рекордной по количеству участников», «Паралимпийцы РФ выступят на Олимпиаде под нейтральным флагом».

«ОБОЗРЕВАТЕЛЬ»

На ресурсі «Обозреватель» 60% матеріалів написані без порушень професійних стандартів. У 32% матеріалів були присутні оціночні судження та порушено стандарт відокремлення фактів від коментарів. Часто оціночні судження зустрічаються в заголовках новин: «Відірвало пальці: з’явилися моторошні деталі вибуху в Харкові», «Чим керує Семенченко: в мережу потрапили несподівані документи про нардепа», «Російський завод роздягнув співробітниць для безглуздої еротичної фотосесії».

Також зафіксовано, що новини на ресурсі мають низький рівень достовірності. Присутні новини з посиланням на маловідомі акаунти та групи в соціальних мережах, а також посилання на неназваних експертів: «Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив активіст і журналіст Сергій Сидоров»«Цю проблему обговорюють на сторінці спільноти “Мій Відрадний” у Facebook»Також у 12% матеріалів порушено стандарт балансу.

СТРАНА.UA

За результатами моніторингу, лише 56% матеріалів на інформаційному ресурсі «Страна.ua» були написані без порушень стандартів. Найчастіше порушувався стандарт достовірності (у 32% новин).

Особливістю видання є маніпулятивні або й відверто фейкові заголовки, які часто не відповідають або й повністю перекручують зміст новини. Наприклад, у новині «На выборах президента от юго-востока Украины будет единый кандидат ─ Левочкин» насправді йдеться про єдиного кандидата не від «юго-востока», а всього лише від Опоблоку. У новині «В Украине начались массовые облавы на автомобили с “евробляхами”» йдеться всього лише про спецоперацію, яка проводилась в Одеській області і стосувалася лише незаконних автомобілів на єврономерах (наприклад, викрадених). У новині «В Украине лекарства могут подорожать еще на 30%» у самому тексті йдеться про зростання на 20─25%, але не про 30%. Звідки співробітники «Страны» взяли ще 5%, лишається тільки здогадуватись.

Ще однією особливістю видання є порушення професійного стандарту відділення фактів від коментарів: у новинах зустрічаються оціночні судження, не приписані жодному автору, емоційні коментарі в інформаційних матеріалах. Наприклад, у матеріалі «Полезные идиоты Вятрович, Ницой и Фарион отталкивают от Украины десятки тысяч людей» порушено одразу всі професійні стандарти журналістики ─ від балансу, через точність і повноту, і до достовірності і відділення фактів від коментарів. Як для репортажу із соцмереж, у матеріалі повністю відсутні точки зору користувачів, які підтримали В’ятровича, натомість присутні негативні емоційні оцінки і навіть відверте «навішування ярликів» від неназваних співробітників «Страны», які готували вказаний матеріал. У результаті матеріал журналістським назвати дуже складно, на думку експертів ІМІ, це, швидше, «мочилово», але не журналістика.

ДРУКОВАНІ ВИДАННЯ

«СЕГОДНЯ»

За результатами дослідження, 78% матеріалів написано без порушення профстандартів. Однак зафіксовано, що найчастіше у виданні «Сегодня» порушувався стандарт достовірності ─ у 18% матеріалів. Незбалансованих новин зафіксовано 6%, також порушувався стандарт відокремлення фактів від коментарів.

У матеріалі «Прививка для життя», що має ознаки замовлення на користь голови Одеської ОДА Максима Степанова, порушено стандарт достовірності та відокремлення фактів від коментарів. Кір, на думку журналіста, став невиліковною хворобою: «знахари предлагали бороться с неизлечимой корью народными методами», а Максим Стапанов досяг «впечатляющих результатов» у боротьбі з цією хворобою.

Також у вибірку потрапили два інтерв’ю з ознаками замовлення, але, оскільки інтерв’ю неможливо оцінювати на баланс, достовірність та відокремлення фактів від коментарів, ці матеріали не вплинули на результати видання.

У матеріалі «Новые имена для 13 улиц» не зазначене джерело інформації. У виданні «Сегодня» трапляються матеріали, в яких журналісти посилаються на акаунти невідомих людей у соціальних мережах. Також зафіксовано незбалансовані матеріали, наприклад матеріал «Спасенные в Украине» розповідає про успішність відомого телевізійного проекту в Україні і має компліментарний характер.

«ФАКТЫ И КОММЕНТАРИИ»

У цьому друкованому виданні 70% матеріалів написано без порушення професійних стандартів. Зафіксовано 30% порушення стандарту балансу думок та точок зору,  щодо стандарту достовірності ─ у 5% матеріалів порушено цей профстандарт.

У вибірку потрапив матеріал компліментарного характеру на користь Вадима Рабіновича, який є незбалансованим («Вадим Рабинович: “Необходимо вернуть украинцам все, что было украдено у них за последние 26 лет”»).

Загалом у виданні більшість матеріалів ─ інтерв`ю, які не можуть відповідати стандартам новинної журналістики. Виходить з друку видання один раз на тиждень, відповідно вибірка матеріалів є досить обмеженою.

«ГАЗЕТА ПО-УКРАЇНСЬКИ»

У газеті 67% матеріалів написані без порушення професійних стандартів. Найчастіше у виданні порушувався стандарт достовірності ─ у 33% матеріалів. Це пов’язано з небажанням журналістів чітко вказувати власні джерела інформації. Так, навіть у закордонних новинах відсутні джерела інформації, що суперечить стандарту достовірності.

Натомість інші стандарти у виданні практично не порушувались. Це передусім пов’язано з контентом: тут або фактажні новини, або ж матеріали на кшталт життєвих історій.

«КП В УКРАИНЕ»

Половина матеріалів у газеті написана з порушеннями журналістських стандартів. Найчастіше порушувався стандарт достовірності ─ у 39% матеріалів. Стандарти відокремлення фактів від коментарів та балансу порушено у 11%  матеріалів.

У виданні часто посилаються на неідентифікованих експертів, дослідників чи вчених: «Однако исследователи, глубоко изучающие проблему…» («Почему пострадали украинцы в Кабуле»).

У матеріалі «Потрошу свою заначку ─ дал врач направлений пачку» є посилання на неідентифікованих вчених: «Зарубежные ученые провели эксперимент…», що є порушенням стандарту достовірності. Також у матеріалі містяться оціночні судження журналіста: «Занятный способ выкачки денег изобрели и онкологи».

«ВЕСТИ»

У друкованому виданні «Вести» 40% матеріалів написані без порушень професійних стандартів. Щодо стандарту достовірності, він порушувався у 40% матеріалів. У 30% матеріалів порушено стандарт відокремлення фактів від коментарів.

У матеріалах журналісти дозволяють собі оціночні судження, що свідчить про порушення стандарту відокремлення фактів від коментарів.

Говорячи про закон віце-прем’єра Кириленка в матеріалі «В кабмине готовят языковую зачистку», журналіст стверджує, що «речь о предельной украинизации всех сфер жизни». У цьому ж матеріалі журналіст посилається на думку експертів, проте не зазначає їхню ідентифікацію: «Эксперты предостерегают от необдуманных шагов: новое законодательство может ударить по национальных меньшинствах и усугубить и без того нарушенные отношения с соседями», що є порушенням стандарту достовірності.

Експертів ІМІ зацікавив матеріал «В Украине заявили о первой дифтерии», оскільки назві суперечить текст матеріалу, у якому йдеться, що «пробы отправили в центральную лабораторию МОЗ, там посев ничего не выявил».

Також заголовок не відповідає «тілу» в матеріалі «Предлагают вип-туры по следам Луценко», оскільки журналістам у жодній туристичній агенції нічого такого не пропонували.

Загалом незбалансованих матеріалів у виданні зафіксовано 15%. Баланс порушено у таких матеріалах, як «Полиция начнет охоту на маршрутки» (позиція перевізників відсутня), а в матеріалі «В Киеве снова хотят менять вывески» ─ лише негативні коментарі щодо процесу.

У матеріалі «Нелюбимые авторы. Кого еще отлучат от Украины» теж мають місце оціночні судження.

ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
ІМІ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2383
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду