«Вікна-новини» покажуть спецпроект «Вразливі» про інфекційні захворювання

«Вікна-новини» покажуть спецпроект «Вразливі» про інфекційні захворювання

5 Березня 2018
1282
5 Березня 2018
14:11

«Вікна-новини» покажуть спецпроект «Вразливі» про інфекційні захворювання

1282
5 березня у програмі «Вікна-новини» на СТБ стартує п'ятисерійний спецпроект «Вразливі» кореспондента Ірини Заславець. Цикл сюжетів розповість телеглядачам про небезпеку інфекційних захворювань та важливість вакцинації.
«Вікна-новини» покажуть спецпроект «Вразливі» про інфекційні захворювання
«Вікна-новини» покажуть спецпроект «Вразливі» про інфекційні захворювання

«Україна в небезпеці», – заявляють інфекціоністи та імунологи по всьому світу. Адже за рівнем охоплення вакцинацією Всесвітня організація охорони здоров'я поставила нашу країну в один ряд з найбіднішими країнами світу. 19% – найнижчий показник.

Як зазначає автор спецпроекту, епідемія кору, яка зараз тільки набирає обертів в Україні, – далеко не найстрашніше. Наступні на черзі – дифтерія та поліомієліт. Українці забули, яку загрозу несуть інфекційні захворювання. При поліомієліті хворіє кожна 10-та дитина, а кожна 200-та– потрапляє в інвалідну коляску. Більш того, від дифтерії помирає кожна 2-га людина, а кір провокує важкий енцефаліт.

«Завдання нашого спецпроекту – змусити людей задуматися про небезпеку, яка на нас чекає, адже специфічного лікування від таких інфекцій, як поліомієліт, кір, дифтерія, немає. Єдиний шанс врятуватися захиститися. Поки що нація вразлива», – зазначає Ірина Заславець.

У циклі сюжетів телеглядачі дізнаються, чому кількість вакцинованих українців істотно знизилася за останні десятки років, і з якої причини вакцинації перестали довіряти.

«Ми розберемо хвилі антивакцинації, які одна за одною били по програмі імунізації. Перша у 1988 році, коли вийшла стаття в газеті «Комсомольська правда» під назвою «Ну, подумаєш - укол». Вона викликала масову відмову від вакцинації. Як наслідок – епідемія дифтерії, яка бушувала декілька років, забрала життя 700 осіб», – повідомила автор спецпроекту.

А у 2008 році була зірвана кампанія імунізації від кору, під час якої помер 17-річний Антон Тищенко. Як зазначає Ірина Заславець, нинішній спалах кору виник в результаті того, що

людей не вдалося вакцинувати 10 років тому. У циклі сюжетів стане відомо, чи могла вакцина стати причиною смерті молодого хлопця.

Також у спецпроекті – історія дівчини, яка перехворіла кором в 30 років і ледь не померла. Вона в подробицях розповість, як страшно бути незахищеною і вразливою до інфекцій. Ще один герой – 2-річний хлопчик з цирозом печінки, якого мама в пологовому будинку відмовилася вакцинувати і який заразився гепатитом В. Його шанс на одужання становить лише 30%, а мама, яка сама ж і інфікувала дитину, кусає лікті.

«Я поспілкувалася з головними антивакцинаторами, які імунізацію називають геноцидом, виділила головні аргументи противників і вислухала з цього приводу думки найкращих інфекціоністів, епідеміологів та імунологів країни. І в цьому циклі я збираюся зруйнувати міфи про шкоду вакцин, через які українці стали беззахисними перед найстрашнішими хворобами людства, а ще на своєму особистому прикладі покажу - довіряю вакцинації. Завдяки підготовці цього матеріалу, я захистилася від гепатиту В», – додала Ірина Заславець

Дивіться спецпроект «Вразливі» з 5 по 9 березня у програмі «Вікна-новини» о 17:30 і 22.00 на СТБ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
прес-служба СТБ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1282
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду