На Закарпатті редактори остерігаються працювати в умовах роздержавлення

28 Листопада 2017
987
28 Листопада 2017
12:16

На Закарпатті редактори остерігаються працювати в умовах роздержавлення

987
Як перелаштуватися на роботу в умовах роздержавлення та навчитися жити без дотацій – ці та інші питання розглядалися під час практичного семінару «Як розвивати регіональну газету після реформування», що відбувся 24 листопада в Ужгороді. Семінар провела Національна спілка журналістів України в рамках програми «Свобода медіа в Україні» за сприянням офісу Ради Європи.
На Закарпатті редактори остерігаються працювати в умовах роздержавлення

На думку секретаря НСЖУ, директора ТОВ «Обрії 1919» Костянтина Григоренка, наразі комунальні видання Закарпатської і Львівської областей – найбільш залежні від місцевих органів влади, тому що отримують значні дотації. Відтак, процес роздержавлення відбувається досить мляво.

Під час семінару Костянтин Григоренко, який сам є  директором реформованої газети,  розповів про правові аспекти перетворення комунального підприємства в господарське підприємство, про особливості взаємодії з органами місцевої влади під час перетворення та передачі комунального майна у приватну власність.
Секретар НСЖУ, генеральний директор видавничого будинку «Високий замок» Степан Курпіль на прикладі свого видання розповів про те, як зробити місцеву газету прибутковою після реформування,  про успішні складові передплатної кампанії на періодичну пресу та про необхідність організації роздрібної торгівлі газетами на місцевому рівні.

– Редакції Закарпатської та Львівської областей на сьогодні найбільш залежні від місцевих органів влади, тому що отримують величезні дотації від своїх співзасновників. Прогноз невтішний на найближче майбутнє для тих, хто отримає півмільйона дотацій, їм буде найскладніше протягом останнього року реформування перебудувати свою роботу та знайти нові джерела надходжень до бюджетів редакцій, – коментує Костянтин Григоренко.

За словами голови Закарпатської обласної організації НСЖУ  Віталія Мещерякова, нині з 14 комунальних видань в області роздержавлене тільки одне.

– Процес іде повільно з одного боку –  через певну інертність редакторів, які остерігаються реформи і побоюються працювати в нових умовах. Більшість із них очолюють газети вже по 15-20 років, тому їм важко сприймати нововведення. А з іншого боку – влада також боїться втратити рупор, який їм дуже потрібен особливо в період виборів, – зауважує пан Віталій.

На думку голови організації, редакторам особливо корисно було почути досвід колег, які застосовують нові можливості і технології для просування своїх видань на ринку.

– Дуже важливо приділяти увагу районним газетам, бо їм цього бракує. Через віддаленість районів від обласного центру, редактори нечасто мають можливість спілкуватися одне з одним та з носіями корисної інформації, якими в цьому випадку стали секретарі НСЖУ. Тому дуже добре, що НСЖУ ініціювала такий навчальний семінар, де було показано, як уникнути помилок, як спланувати роботу, чому приділити увагу, – зазначив Віталій Мещеряков.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
НСЖУ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
987
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду