Журналістська МММ-піраміда

21 Листопада 2017
940
21 Листопада 2017
14:49

Журналістська МММ-піраміда

Оксана Романюк, ІМІ
940
Cхоже, що в Україні створюється журналістська “піраміда”. МММ-медіа. Деяке інформ.агенство “Журналісти проти корупції” абсолютно відкрито торгує посвідченнями журналістів.
Журналістська МММ-піраміда
Я наткнулась на цю красу на Форумі оргрозвитку громадянського суспільства, де листівки лежали пачками серед роздаткових матеріалів.

Отже, щоб стати журналістом, і отримати корочку офіційно зареєстрованого ЗМІ, громадянину потрібно разово сплатити 500 грн. вступного внеску, а потім щомісяця по 100 грн. (або за рік 1200 грн.). При цьому, можна не займатися жодною журн.діяльністю, не мати освіти, нічого. Якщо при цьому ви ще й бажаєте ДІЙСНО працювати “журналістами” – для вас є бонус! Напишіть раз на місяць на сайт проекту яке-небудь щопопало, і можете не платити 100грн. щомісячного внеску.

За суму у 500 грн вступного внеску +1200 грн в рік ви отримаєте “візитки журналіста, імунітет журналіста, фірмовий бланк журналіста для запитів, допомогу в оформленні договору на зброю, наліпку ПРЕСА на лобове скло автомобіля”, і т.п..
Контора також збирає паспортні дані громадян, і заявляє, що ставить собі за стратегічну мету створити “найбільшу журналістську організацію України”.

Шановні колеги медіа-експерти, як вам ситуація?

На мою думку, це підриває існуючий зараз підхід, коли доказ правопорушення скоєного по “журн.статті”, базується на наявності у потерпілого посвідчення журн організації або офіційно зареєстрованого ЗМІ. Треба міняти підходи, при чому комплексно в законодавстві, і привязувати захист не до посвідчення, а до факту журн.діяльності. Можливо, варто глянути на практику ЄСПЛ. Як варіант – виходити на британську модель, коли разом збираються індустрія, медіа-організації, крупні ЗМІ, домовляються між собою, і запускають Єдине посвідчення, яке щороку підтверджується. Але все одно, паралельно будуть виникати такі “Рога і копита” – в сучасному світі сенс посвідчення тупо нівелюється.

Також, у них там на ФБ уже чувачки з посвідченнями наакредитувалися в ВР, отримують зброю і т.п.. Нагадаю, що в 2019 у нас будуть парламентські і президенські вибори, і не виключаю що на виборчих дільницях ми побачимо всіляку тітушню “Проти Корупції” з офіційними корочками,візитівками, і пристроями для відстрілу гумових куль. Національна поліція України і юристи, це ж шахрайство? чи ні?

Оксана Романюк

Виконавча директорка ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Оксана Романюк, ІМІ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
940
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду