Український Крим і гра Кремля в «іноземних агентів»

Український Крим і гра Кремля в «іноземних агентів»

19 Листопада 2017
1069
19 Листопада 2017
13:33

Український Крим і гра Кремля в «іноземних агентів»

Радіо Свобода
1069
У Росії Роскомнадзор став розсилати ЗМІ, які можуть бути, згідно із новим російським законодавством, зараховані до «іноземних агентів», попереджувальні листи. Щодо характеру цих листів – як і суті нового законодавства Росії – вже було висловлено чимало справедливих оцінок. Не потрібно знову пояснювати, що російська влада таким чином намагається обмежити простір правди у власній країні, полегшити можливості для своєї пропаганди. І те, що це робиться за допомогою законодавства – вже великий прогрес.
Український Крим і гра Кремля в «іноземних агентів»
Український Крим і гра Кремля в «іноземних агентів»

У радянські часи передачі «Голосу Америки» або Радіо Свобода просто глушили без всякого законодавства, а співпраця із закордонними медіа прирівнювалася до кримінального злочину. При цьому ніяке глушіння, ніяке переслідування інакомислячих радянським керівникам не допомогло. Комуністичну партію було заборонено, Радянський Союз зник з політичної карти світу. Авторитарні режими можуть боротися зі свободою слова і переслідувати власних чесних громадян. Однак вони безсилі перед історією і економікою. Тому боротьба з правдою неминуче призводить до поразки режиму, який цю боротьбу починає.

Російська влада грає в агентів сама з собою​

Але за допомогою поправок в закон про «іноземних агентів» російське керівництво хоче легітимізувати не тільки своє право на брехню, але і своє право на окупацію і анексію. Зовсім не випадково в перелік проектів, що стали першими адресатами «листів щастя» від Роскомнадзору, потрапив і проект Радіо Свобода «Крим.Реалії».

Цей проект української служби Радіо Свобода згаданий серед проектів, які були створені російської службою. Різниця є очевидною. Проекти російської служби пов’язані з регіонами Російської Федерації. Проекти української служби – «Крим.Реалії» і «Донбас.Реалії» – з регіонами України. Показово, що серед «сумнівних», на думку російських чиновників, проектів, «Донбас.Реалії» відсутній, а «Крим.Реалії» – є. І зрозуміло чому: своєї присутності на Донбасі, фактичної окупації частини території регіону російськими військами і їхніми найманцями Кремль не визнає. А Крим офіційно включений до складу Російської Федерації – незважаючи на те, що це рішення Кремля суперечить і міжнародному праву, і зобов’язаннями самої Росії, і законодавству України.

Тепер за допомогою поправок в закон про «іноземних агентів» російська влада не просто збирається обмежити свободу слова у власній країні і на анексованих територіях. Вона намагається скористатися цими поправками, щоб знову «узаконити» своє право на окупацію.

Але законів, які б могли виправдати окупацію, в міжнародному праві не існує. Російська влада грає в агентів сама з собою, а з точки зору цивілізованого світу, з точки зору законодавства України, Крим так і залишається українською, а не російською територією. Журналісти проекту «Крим.Реалії» працюють для своїх.

Віталій Портников, журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Погляд», передають погляди самих авторів і не обов'язково відображають позицію редакції

Оригінал публікації на сайті – Радіо Свобода

16x9 Image

Віталій Портников

Київський журналіст, оглядач Крим.Реалії

На фото: Протест в Італії проти агресії Росії щодо України. Мілан, 9 червня 2015 року

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Радіо Свобода
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1069
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду