10 практичних порад для журналістів щодо поведінки на акціях протесту

25 Жовтня 2017
1273
25 Жовтня 2017
13:20

10 практичних порад для журналістів щодо поведінки на акціях протесту

ІМІ
1273
ІМІ радить журналістам, як поводитися на масових акціях протесту, аби мінімізувати ризики.
10 практичних порад для журналістів щодо поведінки на акціях протесту

У зв’язку із різким збільшенням фізичної агресії щодо журналістів на масових акціях експерти з безпеки ІМІ підготували практичні поради для журналістів щодо поведінки на акціях протесту.

1. Плануйте заздалегідь. Домовтесь іти на подію разом з групою інших журналістів. Краще прийти на місце події раніше, визначити місця, звідки знімати або куди можна буде сховатись у випадку масових заворушень. Як варіант, можна подивитись розташування на карті перед виходом на завдання.

2. Завжди повідомляйте свою редакцію та колег, куди ви йдете. Якщо ви прибули на подію самі, зверніть увагу, де знаходяться інші журналісти, і намагайтеся триматися біля них. Переконайтеся, що редактор знає, як зв’язатися з вашою сім’єю у випадку, якщо вас заарештовано чи поранено.

3. Переконайтеся, що вас легко ідентифікувати як журналіста, а також, що ви взяли своє журналістське посвідчення або профспілкову карту. На акціях протесту краще мати додаткову ідентифікацію: жилети з надписом PRESS, TV, відповідні наліпки, пов’язки на руку, бейдж тощо.

4. Одягніть комфортний одяг, у якому легко пересуватись і можна швидко бігати. Особливо важливо мати комфортне взуття, джинси завжди краще, ніж синтетичний одяг. Вдягайте одяг, що може захистити вас від ударів кийками чи гумових куль, наприклад куртка для катання на мотоциклі.

5. Для захисту від сльозогінного газу візьміть із собою окуляри для плавання та пляшку мінералки без газу. Мінералкою можна промити очі, а окуляри, які щільно прилягають до шкіри, захистять очі від подразнення. Якщо є ймовірність застосування газу, краще замінити лінзи на окуляри.

6. Обов’язково намагайтеся триматися з краю і не бути стиснутими між міліцією та учасниками акції протесту.

7. Завжди майте при собі мінімальну аптечку. Це: джгут-турнікет, перев’язочний пакет та рукавички.

8. Завжди будьте ввічливі й уникайте протистояння. Не панікуйте і будьте впевнені в собі.

9. Не позначайте себе символікою протесту, символікою політичних сил тощо. У жодному разі не можна позначати себе будь-чим, що може свідчити про вашу підтримку чи належність до тієї чи іншої сторони протесту.

10. Спостерігайте за поліцією та спецпризначенцями. Якщо вони одягнули шоломи, то значить саме час і вам вдягнути своє захисне обладнання.

Ніколи! не носіть із собою ніякої зброї або чогось протизаконного!

Додатково:

Одяг має прилягати до тіла, будь-які шнурки чи волани — привід дати зловмисникам зайву можливість затримати чи травмувати вас.

Небезпечно перебувати між представниками міліції та натовпом протестувальників. У цій ситуації можна зазнати нападу з обох сторін — журналіста можуть атакувати дубинками представники міліції або затоптати під час масованого наступу. Найкраще положення — верхня точка.

Якщо фотограф опинився в епіцентрі натовпу, найкращий варіант — негайно вибратися в безпечніше місце. При цьому потрібно підняти руки догори і «плисти» по натовпу.

З точки зору об’єктивності та всебічного висвітлення новин, журналістам не обов’язково великою компанією «атакувати» представників поліції, приставляючи об’єктиви камер мало не до їхніх облич. При цьому, завдяки «колективному інстинкту», неосвітленими лишаються інші події на території мітингу.

Детально щодо роботи журналістів на масових акціях читайте в  посібнику “Журналіст і (НЕ) безпека”.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
ІМІ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1273
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду