У зоні АТО триває спільний проект ГО «Детектор Медіа» та СІМІС

У зоні АТО триває спільний проект ГО «Детектор Медіа» та СІМІС

3 Жовтня 2017
1413
3 Жовтня 2017
09:58

У зоні АТО триває спільний проект ГО «Детектор Медіа» та СІМІС

cimic.com.ua
1413
Представники ГО "Детектор медіаˮ Діана Дуцик та Роман Шутов спільно із офіцерами цивільно-військового співробітництва полковником В’ячеславом Раєвським, капітаном юстиції Вікторією Медецькою та капітаном Анною Гапоновою започаткували спільний проект, спрямований на інформаційну реінтеграцію Донбасу.
У зоні АТО триває спільний проект ГО «Детектор Медіа» та СІМІС
У зоні АТО триває спільний проект ГО «Детектор Медіа» та СІМІС

Державна інформаційна політика є важливою складовою зовнішньої і внутрішньої політики країни та охоплює всі сфери життєдіяльності суспільства. Проведення вдалої інформаційної політики може суттєво вплинути на розв’язання збройного конфлікту на Сході України, оскільки вона є однією із суттєвих складових частин національної безпеки країни. Це потребує консолідації зусиль всього суспільства, впровадження нових підходів та принципів співпраці Збройних Сил з органами державної влади, представництвами іноземних держав. міжнародними та вітчизняними громадськими організаціями.

На виконання Указу Президента України від 26 травня 2015 року
№ 287/2015 та з метою нейтралізації агресивних дій Росії, що здійснюються для виснаження української економіки і підриву суспільно-політичної стабільності з метою знищення держави Україна і захоплення її території, а саме: ведення інформаційно-психологічної війни проти України, приниження української мови і культури, фальшування української історії, формування російськими засобами масової комунікації альтернативної до дійсності викривленої інформаційної картини світу – адекватна та професійна протидія російським інформаційним акціям є нагальною потребою сьогодення.

Оскільки одним із основних зусиль груп цивільно-військового співробітництва в районах проведення АТО є надання допомоги цивільному населенню та організація взаємодії зі засобами масової інформації, представниками громадської організації “Детектор медіаˮ Діаною Дуцик та Романом Шутовим, спільно із офіцерами цивільно-військового співробітництва полковником В’ячеславом Раєвським, капітаном юстиції Вікторією Медецькою та капітаном Анною Гапоновою було започатковано спільний проект, який спрямований на імплементацію проголошеного Президентом України П. Порошенком курсу на інформаційну реінтеграцію Донецької та Луганської областей та має за мету протидіяти пропаганді (інформаційним акціям) незаконних збройних формувань ОРДЛО через підвищення медіаграмотності місцевого населення в районі проведення Антитерористичної операції на території Донецької та Лугаської областей.

Громадська організація “Детектор медіяˮ – це впливовий аналітичний центр та медійна платформа, яка сприяє становленню демократичних, вільних та професійних медіа в Україні і формуванню критичного та обізнаного медіаспоживача.

Нещодавно організація “Детектор медіаˮ презентувала перший сучасний онлайн-посібник з медіаграмотності для підлітків “МедіаДрайверˮ. Це освітній проект, основна мета якого − навчити підлітків орієнтуватися у світі медіа та критично сприймати інформацію, яку вони отримують з різних джерел. Інтерактивний посібник складається з 16 мультимедійних тематичних розділів з елементами гейміфікації. Кожний розділ супроводжується тестом для оцінки засвоєних знань. Все, що громадянам обов’язково треба знати про медіа, щоби ті працювали на суспільство, а не суспільство — на рейтинги ЗМІ та інтереси їхніх власників — розповідає підліткам команда проекту. Також функціонують тематичні сайти: “MediaSapiensˮ — єдиний в Україні інтернет-ресурс, присвячений медіаграмотності, сайти “Суспільне мовленняˮ, “Відеотекаˮ та “Вибори та ЗМІˮ.

“Медіаграмотність є однією з важливих навичок, які необхідні сучасній людині. Саме тому в рамках реформи “Нова українська школаˮ цьому напрямку навчання буде приділятися окрема увага. Немає точної статистики, скільки шкіл в Україні навчають медіаграмотності. На даному етапі важливо, аби більше вчителів, більше батьків дізнавалися про медіаграмотність, медіаосвіту та отримували відповідні навички. Зараз, коли розробляються нові стандарти та розпочнеться освітня реформа, важливо, щоб медіаграмотність стала наскрізною навичкою», — зауважує Іванна Коберник, радниця міністра освіти і науки України.

І загальноосвітні школи у районі проведення Антитерористичної операції не стали винятком.

Команда проекту провела заходи у загальноосвітніх школах населених пунктів Миронівський, Луганське та Новолуганське, які передбачали заняття з викладацьким складом з питань медіаграмотності, роздачу шкільних зошитів учням шкіл та передачу книжок до шкільних бібліотек. У загальній кількості було роздано понад 1000 шкільних зошитів та передано більше 100 книжок українською мовою з метою підвищення ефективності навчального процесу. Додатково були забезпечені політичними картами світу та України бібліотеки населених пунктів.

Організатори та учасники проекту підкреслюють важливість та актуальність проведеного заходу: “Тема медіаграмотності сьогодні має надзвичайно важливе значення. Адже із початком російської військової агресії потоки неправдивої чи маніпулятивної інформації почали безпосередньо міняти життя громадян України. Відтак розуміння природи цієї інформації та вміння її фільтрувати стало питанням безпеки як країни в цілому, так і кожного з нас. Особливо важливо, щоб навичками активного пізнання медіа та їх критичного осмислення оволоділи молоді люди, які вступають у доросле життя, — зазначає Діана Дуцик, виконавчий директор громадської організації “Детектор медіаˮ.

“Співпраця з засобами масової інформації, протидія деструктивному інформаційному впливу російсько-терористичних військ це все складові діяльності підрозділів цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України, особливо тих, які знаходяться в районі проведення Антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей. Спільно з громадською організацією “Детектор медіаˮ ми вже проводили окремі заходи, зокрема – тренінги для прес-офіцерів району проведення АТО щодо співпраці з цивільними ЗМІ, соціологічні дослідження, які допомагають зрозуміти особливості процесів на Донбасі, крайній – заняття в школах Світлодарської дуги щодо медіаграмотності. Заняття передбачали декілька рівнів – для школярів та окремо для вчителів. Також, з’ясування потреб загалом шкіл та бібліотек зокрема. Приємно що побажання знайшли свою реалізацію вже через декілька дібˮ, — підсумував начальник групи координації цивільно-військового співробітництва при штабі АТО В’ячеслав Раєвський.

cimic.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
cimic.com.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1413
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду