Альтернативна освіта на Форумі видавців (частина І)

31 Серпня 2017
1335
31 Серпня 2017
12:54

Альтернативна освіта на Форумі видавців (частина І)

1335
У рамках Форуму Видавців вже традиційними стали тематичні майданчики, які покликані об’єднати навколо різноманітних зацікавлень та актуальних суспільних проблем професіоналів, науковців та читачів. Чимала кількість спецпроектів цьогоріч присвячена саме темі освіти та саморозвитку. У першій частині нашої розповіді про заходи альтернативного освітнього майданчика пропонуємо вам огляд окремих із проектів.
Альтернативна освіта на Форумі видавців (частина І)

Освіта

Тематичний кластер «Освіта» буде цікавим для педагогів, учнів, студентів, батьків. У його рамках заплановано порушити питання реформування освіти, розвиток педагогів та учнів, роль батьків у навчанні, а також обговорити сучасні шкільні навчальні практики, що використовуються закордоном. Зокрема, відбудеться презентація книг Арі Покка «Вищий клас. Шкільне керівництво та управління по-фінськи», видання Кен Робінсон «Творчість у школі», Аманди Ріплі «Розумники», Джулії Лікотт-Гамс «Як виховати дорослого», Миколи Скиби «Освіта для турбулентного світу», Фіонг Ань Чан “Як ніколи не помилятись. Сила математичного мислення”.

Нові підходи до навчання вчителі та батьки матимуть нагоду освоїти безпосередньо на заходах Форуму Видавців на численних майстер-класах. Серед яких «Виховання на цінностях в новій українській школі: як перейти від теорії до практики?»; «Моделювання навчальних програм початкової освіти за стандартом нової української школи»; «Як перетворити педагогічний колектив на команду» та ін.

Куратори тематичного майданчика Микола Скиба та Михайло Комарницький ставляться перед собою мету обговорити головні виклики, що сьогодні стоять перед українською освітою та вивчити нові сучасні практики у навчанні:

«Глобальний контекст, в якому існують інститути освіти за останні роки істотно змінився. Змінюється і сама освіта Зокрема, фокус уваги переноситься з навчальних дисциплін на розвиток особистості, від успішного складання іспитів до роботи з викликами майбутнього. Система освіти України також на порозі кардинальних змін.

Зокрема, одними із ключових принципів концепції Нової Української школи є розвиток навичок, необхідних для життя, педагогіка партнерства та формування індивідуальних освітніх траєкторій. Новий закон України «Про освіту» вводить у правове поле поняття неформальної та інформальної освіти, а також створює умови для безперервної освіти впродовж життя. Однак, в українських реаліях ці вектори наразі провадять у цілковиту terra incognita».

Усі події тематичного кластеру «Освіта» відбудуться у приміщенні Центру Митрополита Андрея Шептицького Українського католицького університету

Здоров’я

Ціллю тематичного кластера «Здоров’я» є презентувати книжкові видання у даній галузі, обговорити перспективи реформування медицини, провести навчальні воркшопи та привернути увагу до питання збереження власного здоров’я.  Серед заходів навчальні лекції для лікарів, одна із яких буде присвячена впровадженню новітньої класифікації хвороб ІСРС-2 за участі експерта Всесвітньої організації охорони здоров’я, відкриті розмови зі студентами УКУ та ЛНМУ, видавцями, медичною спільнотою Львова.

Олеся Винник, кураторка тематичного майданчика зазначила:
«Мета запровадження медичного кластеру на Форумі Видавців виношувалась давно. Зрештою, здоров’я завжди було і буде не лише найбільшою цінністю, а й найактуальнішою темою для КОЖНОГО без винятку. Тому донести інформацію про нові напрямки у сфері охорони здоров’я, презентувати “найсвіжіші” книжкові новинки та додати нотку медицини у Царство Читання – моя цьогорічна місія. Від кого ж слухати про здоров’я, якщо не із перших уст новотворців ефективної медичної системи країни – в.о. Міністра ОЗ, доктора Уляни Супрун, заступника Міністра, торакального хірурга О.Лінчевського. Запрошеними спікерами також будуть експерти Реанімаційного пакету реформ, що розкажуть детальніше, як змінюватиметься медицина України для пацієнтів і медиків. Очікуємо також на приїзд відомого гостя, що розкаже, чому і як кожен із нас може стати агентом змін в медицини. Хто саме? Нехай це буде приємним сюрпризом».

Окрім цього матиме тематичний кластер і практичну та благодійну цілі. Завдяки підтримці медичного центру Інтерсоно усі охочі зможуть принагідно обстежити своє здоров’я. А також кожен відвідувач буде мати змогу протягом трьох днів стати донором крові та долучитися до благородної справи порятунку людських життів.

Креативні індустрії+Урбаністика

Метою тематичного майданчика є об’єднати людей навколо питань містобудування та створення нового сучасного простору, обговорити взаємозв’язки людини із ландшафтом, що оточує її, а також презентувати нові практики у сфері креативних індустрій та урбаністики.

Куратор тематичного кластера Олександра Сладкова зазначає:
«Місто буде успішним лише тоді, коли туди приїжджають, коли людям там комфортно і є де розвиватися. Урбаністика і креативні індустрії відповідають на ці два головні питання: як зробити місто комфортним та як людям самореалізуватися. У своїх заходах ми більше уваги звертаємо на ті місця, де в принципі щось може створюватися. Ми звикли, що творитися має у спеціальних передбачених закладах. Згідно концепції радянського містобудування у кожному місті мав бути театр, кінотеатр, школи мистецтв, музична…, але ми помітили, що зараз мистецтво і загалом щось нове твориться в більшості у якихось нових місцях. Це так звані «треті місця». Це такі місця, де люди проводять час не з обов’язку. Перше і друге місце для кожної людини – це робота і дім, третє місце – це той простір, де вони перебувають, тому що їм цікаво там бути. Також це і місце, де вони спілкуються між собою. Таким місцем, наприклад, тепер є Медіатека. Також такими місцями сьогодні стали і бари. Хоч у нас ця культура має дещо негативний відтінок, але закордоном це місце, де локальна громада спілкується. Так люди знайомляться, відпочивають, придумують нові ідеї. Тому, наприклад, у нас буде дискусія «Чому бари не менш важливі ніж бібліотеки?». Таким місцем сьогодні є, наприклад, «Дзиґа» ».

Загалом до заходів та дискусії тематичного кластеру буде залучено понад двадцять експертів, які поділяться свої досвідом у сфері креативних індустрій та урбаністики. Це, зокрема, Анна Бондар – в.о. головного архітектора Києва, яка була куратором першого в Києві фестивалю міських проектів «PRO місто», конкурсу меморіалу Небесної сотні «Територія гідності». Кілька нових перекладів книг із урбаністики презентуватиме Дмитро Настека.  Дмирто Чернишов – відомий блогер, автор книги «Как люди думают» проведе майстер-клас із реклами та розповість про своє дослідження того, як виникають ідеї.

Мар’яна Зеленюк, bookforum.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1335
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду