Розшук та управління вкраденого у держави – під громадський контроль

21 Серпня 2017
1450
21 Серпня 2017
10:25

Розшук та управління вкраденого у держави – під громадський контроль

Ярослав Юрчишин, "Українська правда"
1450
Ідея об'єднати усі європейські країни у мережу, яка б виявляла корупційні активи в різних державах і перешкоджала злочинцям приховувати вкрадені статки закордоном, з'явилася вже давно. Вперше формалізувалася вона в 2007 році. Саме тоді рішення Ради ЄС включило необхідність створення подібних офісів по виявленню та розшуку активів в усіх країнах Євросоюзу. Але з реальним створенням подібного органу в Україні ніхто не поспішав – не було політичної волі. Що й допомогло пізніше носіям цієї волі приховати свої статки після втечі з пограбованої держави.
Розшук та управління вкраденого у держави – під громадський контроль

Лише у лютому 2016 року Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (скорочено – Агентство з розшуку та менеджменту активів або АРМА), після затжних законодавчих баталій та тривалого конкурсу з обрання голови почало працювати. За змістом, обсягом функцій і правовим статусом воно не має аналогів у системі органів державної влади в Україні.

Звісно, робота такого потужного органу як АРМА містить багато ризиків. Перший з них – це можливість політичного впливу на діяльність агентства. Саме тому йому надали спеціальний статус і створили як орган центральної влади. Наступний, не менш важливий ризик – це доступ українських спеціалістів до міжнародних баз. АРМА на двосторонній основі буде долучена до міжнародної мережі, в тому числі СARIN (Камденської міжвідомчої мережі з питань повернення активів), яка має 67 членів та спостерігачів; до ініціативи StAR; до Міжвідомчої мережі з повернення активів Азійсько-Тихоокеанського регіону (Asset Recovery Interagency Network Asia Pacific-ARIN-AP) і т.д. Для того, щоб не відбулося зловживання цими даними, міжнародні партнери мають бути абсолютно впевнені в прозорості та підзвітності роботи АРМА. Та найбільший ризик пов'язаний з функцією управління арештованим майном в Україні.

87,2 млрд грн збитків нанесених державі виявлено у справах юрисдикції Національного антикорупційного бюро України. Генеральна прокуратура України тільки у справді "податківців Клименка" анонсувала виявлену шкоду у розмірі понад 96 млрд. грн. Загдуване недавно повернуте у власність держави Межигір'я. Все це має перейти в управління АРМА після його повноцінного запуску. Обрані на незалежних конкурсах керуючі та оцінювачі дадуть можливість уникати ситуації "палива Курченка", яке в процедурі повернення державі і октанове число в рази втратило, і продано було зацікавленим особам з правом оплати за нього через певний період часу.

Аби новий надважливий орган зміг запрацювати ефективно, на даному етапі є вкрай необхідним обрання прозорої та незалежної громадської ради.

Блог Ярослава Юрчишина, "Українська правда"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Ярослав Юрчишин, "Українська правда"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1450
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду