До 15 вересня – подача заявок на конкурс малих грантів щодо розслідувань злочинів проти журналістів

До 15 вересня – подача заявок на конкурс малих грантів щодо розслідувань злочинів проти журналістів

16 Серпня 2017
2610
16 Серпня 2017
14:26

До 15 вересня – подача заявок на конкурс малих грантів щодо розслідувань злочинів проти журналістів

2610
Інститут Розвитку Регіональної Преси та Національна Спілка Журналістів України оголошують конкурс малих грантів на проведення журналістських розслідувань злочинів проти журналістів.
До 15 вересня – подача заявок на конкурс малих грантів щодо розслідувань злочинів проти журналістів
До 15 вересня – подача заявок на конкурс малих грантів щодо розслідувань злочинів проти журналістів

Мета конкурсу –  з’ясувати, що є причиною безкарності злочинів проти журналістів, спонукати правоохоронців до пошуку й покарання винних та захисту прав співробітників ЗМІ, а також привернути увагу громадськості до ризиків, пов’язаних з роботою в медіа.

Лише від початку 2017 року НСЖУ зареєструвала близько 50 випадків грубого перешкоджання діяльності журналістів в Україні. Слідство затягується та часто просто не знаходить винних. Ми пропонуємо взятися за справу журналістам.

До участі в конкурсі запрошуємо журналістів усіх видів ЗМІ з усіх регіонів України, незалежно від досвіду проведення розслідувань. Головною умовою участі є зацікавленість у якісному розслідуванні злочинів проти колег.

Щоб відправити заявку на конкурс малих грантів, потрібно заповнити аплікаційну форму, в якій обов’язково:

  1. Обрати одну з тем (кейсів конкретних злочинів) з запропонованого нами списку. Ви можете працювати за класичною схемою кримінальних розслідувань, тобто намагатися відтворити події та зробити реконструкцію злочину; спробувати довести злочинну недбалість чи умисел слідчих та судових органів влади або зробити розслідування про фігурантів злочину, їхні політичні та бізнес інтереси, зв’язки, можливий вплив на правоохоронців чи суд.

*Цей список весь час оновлюється і є неповним. Якщо ви хочете повідомити про скоєння злочину проти журналіста, якого немає в нашому списку, будь ласка, напишіть на адресу: oblik@nsju.org

Сформулювати гіпотезу та визначити план розслідування, вказати можливі відкриті й закриті джерела отримання інформації з цієї теми.

  1. Заповнити бюджетну форму.
  2. Вказати назву ЗМІ, у якому ваше розслідування буде опубліковане, та надати письмову згоду вашого безпосереднього керівника (редактора, продюсера тощо) на публікацію вашого розслідування.

Конкурс передбачає 10 грантів на розслідування. Відбір заявок проводитиметься на конкурсній основі. Останній термін подачі заявок – 15 вересня 2017 року. Результати буде оголошено через 2 тижні після завершення конкурсу. Переможці матимуть до 2 місяців на підготовку розслідувань. Останній термін публікації готового розслідування – 30 листопада 2017 року. Найкращі розслідування будуть додатково опубліковані на сайтах “Української Правди” та українського бюро Радіо “Свобода”.

На додаток до фінансової підтримки всім переможцям конкурсу будуть доступні безкоштовні консультації від експертів ГО “ІРРП” та НСЖУ, а саме:

  • методично-консультативна допомога експертів із технології проведення журналістських розслідувань;
  • консультації досвідчених редакторів;
  • консультації медіа-юристів, які проведуть допублікаційну експертизу підготовлених матеріалів та допоможуть отримати інформацію у разі потреби.

*Допублікаційна експертиза проводиться з метою усунення  конфліктів із законом та негативних правових наслідків для журналіста та ЗМІ, у яких будуть оприлюднені результати розслідувань.

Важливо!

  • Кожна тема та грантовий бюджет будуть узгоджені з переможцями конкурсу індивідуально. Бюджети, які ви подаєте, не є остаточними, і організатори конкурсу залишають за собою право їх переглядати та наполягати на змінах. Орієнтовна гранична сума кожного гранту – 12 000 гривень (податки розраховуються окремо).
  • Максимальна сума гонорару не може перевищувати 50 % від загальної суми бюджету розслідування. В окремих випадках (наприклад: місцевий журналіст займається місцевою темою, забезпечений всіма необхідними технічними ресурсами тощо, бюджет може складатися тільки з гонорару, який не може бути вищим за 6 000 грн.)
  • Всі статті бюджету мають бути обґрунтованими, а ціни на необхідні в ході розслідування послуги не вищі від ринкових.
  • У разі, якщо заявка не буде підтримана, ми залишаємо за собою право не пояснювати заявнику причини відмови.
  • Фінансування індивідуальних проектів розслідувань здійснюється за договором. Для оформлення фінансово-правових відносин журналіст повинен надати ксерокопії або електронні копії необхідних документів.
  • Фінансування здійснюється у два етапи. Перший етап включає видачу авансу на покриття витрат за проектом. Другий транш – остаточний розрахунок, що включає в себе оплату праці журналіста (гонорар), здійснюється після надання одержувачем гранту вичерпного звіту щодо першого траншу (авансу) на фінальній стадії проекту (після  публікації проведеного розслідування).
  • У разі отримання гранту, по кожній статті витрат необхідно надати документальні підтвердження.
  • Оприлюднення результатів розслідування в будь-якому форматі здійснюється виключно після проведення допублікаційної юридичної експертизи та отримання позитивного письмового висновку медіа-юристів.

Журі конкурсу:

Сергій Томіленко – Голова Національної Спілки Журналістів України

Олег Хоменок – Голова Правління Інституту Розвитку Регіональної Преси

Людмила Панкратова – адвокатка, медіа-юристка Інституту Розвитку Регіональної Преси

Дарина Шевченко – журналістка, керівниця проекту з розвитку журналістських розслідувань Інституту Розвитку Регіональної Преси

Анна Бабінець – журналістка-розслідувачка Slidstvo.info, регіональна редакторка OCCRP в Україні

Додаткові запитання просимо надсилати на електронну адресу projects.irrp@gmail.com, з запитаннями можна звертатись за номерами (044)279-41-99 або (093) 058-28-58.

Проект реалізовується в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) – найбільшої програми підтримки з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Її імплементацією займається Данська агенція з міжнародного розвитку (DANIDA).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
ІРРП
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2610
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду