НСЖУ визначатиме головні потреби журналістів-переселенців

9 Червня 2017
990
9 Червня 2017
14:16

НСЖУ визначатиме головні потреби журналістів-переселенців

990
Пошуки житла і роботи, кошти на лікування та евакуацію – головні проблеми, з якими стикаються журналісти-переселенці. Про це ішлося під час зустрічі секретарів Національної спілки журналістів України з журналістами, котрі виїхали з Донбасу та Криму. Робоча зустріч допомогла визначити основні напрямки допомоги колегам, які постраждали від війни на Донбасі і анексії Криму.
НСЖУ визначатиме головні потреби журналістів-переселенців

Секретар НСЖУ, керівник кореспондентської мережі газети «Голос України», переселенка з Донбасу Ліна Кущ поінформувала присутніх про створений Національною спілкою журналістів України фонд допомоги колегам, які постраждали від війни на Донбасі і анексії Криму.

Секретар НСЖУ, редакторка проекту «Крим.Реалії» Радіо Свобода, переселенка з Криму Олена Юрченко закликала розповісти про проблеми, з якими стикаються журналісти-переселенці: професійнi, житловi, соціальнi, психологічнi та ін.

В ході дискусії учасники погодилися з тим, що найбільші труднощі виникають при пошуку житла і роботи. Також серед проблем, з якими стикаються переселенці, – брак інформації про можливості підвищити свій професійний рівень або розширити коло професійних контактів.

Постраждалі в результаті військових дій на Донбасі і анексії Криму журналісти потребують кваліфікованої психологічної допомоги, деяким потрібна спеціалізована медична допомога або фінансова підтримка на придбання ліків.

Особливо гостро стоїть питання евакуації, відзначили учасники зустрічі. Головний редактор інтернет-видання «ОстроВ» Сергій Гармаш вважає, що фонд підтримки журналістів може надавати допомогу в надзвичайних випадках: лікування в результаті хвороби, евакуація в разі небезпеки, а також надання тимчасового житла (на 1-2 місяці) для журналіста, який виїхав з окупованій території.

Ідею підтримала редактор інформаційного видання «Голос Криму» Людмила Щекун. Вона зазначила, що допомога журналістам-переселенцям може бути як первинною, так і вторинною: перша підтримує колег в разі екстреного переїзду, допомагає вирішити проблему оренди житла, друга - включає в себе допомогу в пошуку роботи або отриманні додаткової освіти.

Колишній головний редактор газети «Жизнь Луганска», нині – кореспондент газети «Голос України» Олег Трачук запропонував тісно співпрацювати з міжнародними організаціями, зокрема, з Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців – для вирішення нагальних проблем журналістів-переселенців. Крім того, журналіст закликав колег з Донбасу і Криму об'єднатися, щоб в переговорах з міжнародними партнерами виступати як єдина організація.

Також учасники зустрічі наголосили на необхідності допомоги дітям журналістів-переселенців в оздоровленні та навчанні та відзначили важливість спільного спілкування, обміну інформацією та необхідність взаємодопомоги.

Для найбільш повного моніторингу ситуації буде розроблена електронна анкета, яка допоможе визначити перелік основних потреб журналістів-переселенців і тих, хто потребує допомоги.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
прес-служба НСЖУ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
990
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду