Як назвати людину, що пиляє гілку, на якій сидить?

Як назвати людину, що пиляє гілку, на якій сидить?

18 Травня 2017
2388
18 Травня 2017
12:43

Як назвати людину, що пиляє гілку, на якій сидить?

Оксана Войчишина, спеціально для конкурсу
2388
Конкурс: «Правозастосування та управління у лісовому секторі України. 2017»
Як назвати людину, що пиляє гілку, на якій сидить?
Як назвати людину, що пиляє гілку, на якій сидить?

Охорона лісових смуг під загрозою.

Захисні смуги лісів уздовж залізничних магістралей – розташовані з обох боків колії смуги лісу, які виконують дуже важливу роль і призначені для захисту від снігових і піщаних занесень, селів, лавин, обвалів, осипів, ерозії і дефляції, а також для зниження рівня шуму, виконання санітарно-гігієнічних і естетичних функцій, огородження рухомого транспорту від несприятливих аеродинамічних дій. Так "пише книжка", а реальність разюче інша: вкрай засмічені побутовими відходами, постійно під загрозою несанкціонованого спилювання та спалення - такі пейзажі біля залізниці. Факти та коментарі, аналіз ситуації вже давно потребують загального суспільного резонансу.

Згідно Лісового Кодексу України, усі ліси на території України незалежно від того, на яких землях за основним цільовим призначенням вони зростають, становлять лісовий фонд. Згідно ст. 17 Лісового Кодексу право на постійне користування лісами надаються спеціалізованим лісогосподарським підрозділам, дистанції захисних лісонасаджень є саме такими. Основною задачею Знам'янської дистанції захисних лісонасаджень № 3  є ведення лісового  господарства, як передбачає Лісовий кодекс стаття 64.

Знам'янська дистанція захисних лісонасаджень №3 займає загальну площу 9498,5 га, в тому числі захисні лісонасадження - 3824,19 га в межах 3 областей і 25 районів. Протяжність дистанції становить 850 км. Нині на підприємстві працює 130 чоловік.

Незаконні рубки: геометричні прогресії?

Наболілим питанням в охороні лісів Знам’янської дистанції захисних лісонасаджень є незаконні рубки.

 За 2015 рік по Знам’янській дистанції захисних лісонасаджень зареєстровано 25 випадків незаконних рубок,  в результаті яких заподіяно шкоду підприємству  на суму 281,7 тис. грн. та навколишньому природному середовищу на суму 3350,2 тис. грн. На кожну незаконну рубку складений акт про лісопорушення, матеріали направлені до відділів поліції та знаходяться на стадії досудового розслідування, а по двох випадках незаконних рубок є рішення суду.

За 2016 рік по Знам’янській дистанції захисних лісонасаджень по Кіровоградській області зареєстровано 54 випадки незаконних рубок,  в результаті яких заподіяно шкоду підприємству  та навколишньому природному середовищу на суму 13789 тис. грн. На кожну незаконну рубку складений акт про лісопорушення, матеріали направленні до відділів поліції. Найбільша кількість незаконних рубок по Новоукраїнському району – 26, така велика чисельність випадків саме у цьому регіоні пояснюється тим, що ця територія Кіровоградщини мало газифікована.

За 3 місяці 2017 року зафіксовано 33 випадоки незаконних рубок по Кіровоградській області, в результаті яких заподіяно шкоду підприємству та навколишньому природному середовищу на суму 3814 тис. грн. На всі лісопорушення складені акти та направлені матеріали до місцевих відділів поліції.

Яскрава статистика свідчить очевидний прогрес, який простежується у питаннях несанкціонованої поведінки людей з лісами вздовж залізниці. Чому так? Де кара для кожного, хто незаконно зрубав хоч одне дерево, хто має охороняти і зберігати такий цінний для екосистеми ландшафт? За останні 3 роки було винесено тільки два вироки у 2015 році по ст. Помічна, де було рішенням суду визначено покарання - повернути деревину  Знам'янській  дистанції захисних лісонасаджень № 3 та заплатити штраф за наданий збиток. У збереженні цілісності  лісових насаджень та охороні їх від незаканних рубок Знам’янська дистація захисних лісонасаджень тісно співпрацює з загонами відомчої воєнізованої охорони, а от співпраця з місцевими відділами поліції  залишається на низькому рівні.

У полі зору закону: відповідальність за злочин проти лісів

Завітавши на підприємство Знам'янська дистанція захисних лісонасаджень № 3, спілкуємось з керівником Володимиром Сокирко. Запитуємо про проблематику роботи. "По усім показникам нашої роботи ми не пасемо задніх, виконуємо ось  зараз рубку чагарників, ліквідуємо захаращеності. Та то рутинна робота, яка планово здійснюється. Планові показники дистанція виконала тільки у 2017 році на 117,1 %. Але є проблеми, перед якими "руки опускаються". З 2015 року фактів фіксування незаконних рубок лісів багато, а результатів покарань осіб за це - обмаль. За період останніх трьох років ми знаємо тільки про одне рішення суду за фактом злочину, а досудові розслідування у таких справах тривають у стадії досудового розслідування роками. За 2016 рік порушено по Кіровоградській області 10 кримінальних справ. Всі вони знаходяться на стадії досудового розслідування. За 2017 рік порушено 4 кримінальні справи, які теж заходяться на стадії досудового розслідування."

Серед усіх порушених кримінальних справ жодна за фактом не зафіксована Знам'янським відділом поліції. Найближчий від нашого міста відділ, який зараз займається розслідуванням такого характеру, це Олександрійський відділ поліції.

 Остання справа - заява з фактом затримання лісопорушників від 17 березня 2017 року (Олександрійський відділ поліції) про випадок від 16 березня 2017 року о 16 годині на перегоні Пантаївка-Користівка незаконної рубки дерев. На місці злочину лежали складені та готові для вивезення дрова у кількості 12-16 складочних метрів. Завдано шкоди навколишньому середовищу  у сумі 116 тис. 595 грн. (36 дерев). Під час затримання були задіяні і працівники Знам'янської воєнізованої охорони. Відкрито кримінальне провадження, і поки що,  станом на травень місяць, не було надіслано жодного запрошення для представлення інтересів в суді, справа  розслідується.

"Ми не займаємось розслідуванням справ за фактами незаконних рубок у лісових насадженнях біля залізниць, але працівники воєнізованої охорони здійснюють виїзди на місця злочинів за потреби. Так, наприклад, 2017 року року нас залучали до викликів у двох випадках, зокрема по олександрійському випадку теж. Туди ж було викликано і поліцію Олександрійського відділу. Наша функція і роль - охорона ушкодженого лісу до часу приїзду правоохоронних органів." - коментує начальник штабу Знам'янського  загону воєнізованої охорони Сергій Бабко.

Згідно закону, навіть коли кримінальне провадження закривається, працівникам  Знам'янської дистанції захисних лісонасаджень № 3 не зобов'язані повідомляти про такий факт.

Хто ж тоді знається на таких справах найкраще? Напевно, слідчі поліції, які безпосередньо розслідують такі справи.

Зазвичай злочини такого характеру не є очевидними, тобто застати "на гарячому" злодіїв вдається доволі рідко - тому  і  види обвинувачення різні.

Стаття  246. Незаконна порубка лісу

Незаконна порубка дерев і чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, що заподіяло істотну шкоду, а також вчинення таких дій у заповідниках або на територіях та об'єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах - карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією незаконно добутого.

Стаття 185. Крадіжка

1. Таємне викрадення чужого майна (крадіжка) -  карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від вісімдесяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років. { Абзац другий частини першої статті 185 із змінами, внесеними згідно із Законом N 1449-VI від 04.06.2009.
2. Крадіжка, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб, - карається арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк. 

Великий досвід роботи саме у злочинах незаконних порубок лісів раніше мали слідчі Лінійних відділів міліції (відділи ліквідовано 2015 року), вони ж і найкраще знаються на специфіці таких розслідувань. Спілкуємось з колишнім начальником відділу карного розшуку  лінійного відділу поліції на ст. Знам'янка Андрієм Демяненком:

 - Андрію Станіславовичу, у чому складність розслідування випадків незаконних порубок лісів?

- Специфіка таких видів злочинів полягає у тому, що злочинців важко піймати в момент злочину. Проведення кримінальних експертиз та доведення, що деревина була вкрадена саме із місця злочину, процес з малоефективним результатом, тобто довести складно.

Саме тому з моєї понад  двадцятирічної практики я пригадую, що доведення  кримінальних справ до  рішень суду були нечастими: найяскравіші по ст. Пантаївка  2005р, особливо славиться і Новоукраїнський район., адже він найменш газифікований в області. Найсуворіші покарання, які були винесені судом у цих справах - умовний термін позбавлення волі та відшкодування збитку. Не пригадую жодного випадку, коли б злочинця за такий вид злочину вироком суду було позбавлено волі.

Особливість більшості таких незаконних порубок є те, що люди, які йдуть на цей крок, є малозабезпеченими, з низьким рівнем доходів, і такі порубки для них - шлях для виживання в зимовий період, легкий спосіб обігріти приміщення. Але це ніяк не зменшує їхню відповідальність!

Злочин і кара у питаннях відповідальності за незаконні рубки, на жаль, як показує аналіз, перебувають у різних площинах чи то реальностях. В той час як цілі залізничні підприємства щодня слідкують за тим, щоб лісові насадження були, є люди, що стають на шлях злочину, при чому не тільки не відчувають покарання за це, а ще й аналізуючи статистику останніх  років, роблять виклик закону! І як тоді говорити про розкриття таких злочинів, коли у міських відділах поліцій слідчих, котрі б займались цими справами, в рази менше, ніж тих, що були ще 5 років тому у окремих підрозділах лінійних відділів?

Знам’янська дистанція захисних лісонасаджень займається не тільки збереженням лісонасаджень, а також вирощує нові - у вигляді посадкового матеріалу в Помічнянському лісорозсаднику, який налічує близько 30 тис. шт. сіянців та саджанців.  Про цей  напрямок  роботи можна створювати  окремі цикли статей.

"Сліди" людей: узбіччя магістралей як сміттєзвалища

Ліси вздовж залізниць захищають прилегле до колії природне середовище від наслідків можливих аварій на залізницях, зменшують територію забруднення внаслідок розливання, розсипання, вивітрювання шкідливих вантажів при цьому та під час перевезення, а також зменшують шумові навантаження. Коли оглядаєш краєвиди залізниць біля населених пунктів, вимальовуються такі картини, ніби люди вважають узбіччя магістралей сміттєзвалищами,  до того ж люди не окремого населеного пункту  - всі разом і скрізь!

 

Лідирують у списку порушень  вздовж магістралей   та лісосмуги  засмічення твердими побутовими відходами. Щороку дистанцією готуються та надсилаються  листи-повідомлення про утворення стихійних сміттєзвалищ. У цьому списку Веселинівська, Богданівська, Трепівська, Олексіївська, Знам'янська  сільські та селищні  ради, Головне управління ЖКГ Кіровоградської міської ради. Листування такого характеру виглядає приблизно так:

Прикро, але у таких листуваннях просто відсутні   факти того, що хтось конкретний відповідав за створення несанкціонованого сміттєзвалища чи вивезення туди своїх побутових відходів.

Коментує начальник Знам'янської дистанції захисних лісонасаджень №3 Володимир Сокирко: " Фіксування фактів створення сміттєзвалищ вздовж захисних лісосмуг - то щорічна безкінечна робота. От, наприклад,  минулого року ми направили листа до  селищної ради селища Знам'янка Друга - отримали відповідь, що вони ліквідовані, або ліквідовані частково. Цього року навесні  - така ж робота..."

У свою чергу голова селищної ради  Знам'янки Другої  Сергій Москаленко пояснює: "Так, і цього вже 2017 року ми продовжуємо боротьбу з несанкціонованими сміттєзвалищами вздовж залізниці. Вже двічі виділялись кошти,  було проведено ліквідацію кількох таких звалищ. У нас з цього питання працює спеціальна комісія виконкому, яка неодноразово зверталася до усіх мешканців селища, наголошувала на тому, як і куди слід збирати побутові відходи, вони навіть засідки робили, щоб піймати таких порушників. Втім, ми думаємо, що такі вивезення сміття відбуваються вночі, тому піймати когось важко."

Хто захистить лісові насадження вздовж залізниць - питання риторичне, адже люди роблять все, щоб незадовільний санітарний стан щороку тільки погіршувався. Проведений аналіз свідчить, що усі питання збереження захисних лісових смуг - це вже питання не тільки поодиноких випадків, а системних злочинів, які залишаються практично безкарними.

  На сьогодні посадкового матеріалу  тільки в Помічнянському лісорозсаднику  налічується,  як вже було зазначено, близько 30 тис. шт. сіянців та саджанців, але доки злочин і кара у реальності сьогодення чи майбутнього не будуть слідувати один за одним - лісові масиви вздовж залізниць не будуть виконувати ні естетичну, ні тим більш захисну вкрай важливу функцію! Тож, як назвати людину, що пиляє гілку, на якій сидить?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Оксана Войчишина, спеціально для конкурсу
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2388
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду