Як ринок праці розуміє загальні і спеціальні компетентності журналістів

Як ринок праці розуміє загальні і спеціальні компетентності журналістів

1 Травня 2017
2973
1 Травня 2017
13:13

Як ринок праці розуміє загальні і спеціальні компетентності журналістів

2973
Відштовхуючись від функцій і завдань, які журналісти і фахівці соціальних комунікацій виконують щодня [6,7], академічна сфера формалізує їх у вигляді загальних і спеціальних компетентностей [8,9,11], визнаних на сьогоднішній день базовим поняттям програм. Однак це не означає, що в Україні компетентності вже стали безперечними орієнтирами, або надійним інструментарієм в навчанні журналістів і оцінці професійного журналістського рівня [2].
Як ринок праці розуміє загальні і спеціальні компетентності журналістів
Як ринок праці розуміє загальні і спеціальні компетентності журналістів

Керуючись ідеєю діалогу, кафедра журналістики Українського гуманітарного інституту провела пілотне дослідження з метою конкретизувати предмет професійної розмови з певним сегментом ринку праці, використати отриманий матеріал для модернізації бакалаврської програми і розробки кафедральної матриці компетентностей.

У центрі уваги дослідження було:

– з’ясувати обізнаність роботодавців стосовно прийняття Національної рамки кваліфікацій;

– визначити для регіональних українських журналістів важливість компетентностей і кваліфікацій, що вже запропоновані європейською академічною сферою;

– з’ясувати вимоги роботодавця до потенційних працівників-випускників вищих навчальних закладів.

Дослідження проводилось в лютому-березні 2017 року.

Було опитано 40 представників центральних і регіональних ЗМІ, 2/3 опитуваних респондентів – фахівці медіа-групи «Надія». Серед респондентів взяли участь експерти сфери мас-медіа, серед них: 15% – власники і керівники мас-медіа, 22,5% – керівники структурних підрозділів, 62,5% – фахівці.

Практичний досвід до 1 року мають 7,5%, до 3 років –17,5%, до 5 років – 32,35%, до 10 і більше – 42,5% респондентів.

Опитувальний лист складався з декількох частин.

Поінформованість щодо Національної рамки кваліфікацій

Перші питання мали на меті показати рівень поінформованості працюючих журналістів про наявність НРК (Національної рамки кваліфікацій) в Україні [4,5] і те, наскільки певні в ній параметри кваліфікацій для випускника бакалаврату, незалежно від професії, корелюють з вимогами реального журналістського ринку праці.

Обізнані серед фахівців мас-медійної сфери щодо прийняття в Україні в 2011 р. НРК лише 28,2% респондентів.

74,4% респондентів зазначають, що відповідно до НРК інтегральна компетентність така, як «здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми» спостерігається у випускників лише частково. 12,8% опитуваних зазначають про повну невідповідність журналістів-випускників інтегральним критеріям компетентності, що передбачає НРК. Отже, переважна більшість фахівців констатують, що на практиці журналіст-бакалавр не може повністю відповідати заданим вимогам роботодавця.

Проте варто відзначити, що 15% респондентів, які вважають, що рівень журналіста-бакалавра повністю відповідає тому, щоб «розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми», не мають фахової освіти.

НРК визначає для шостого кваліфікаційного рівня, якому відповідає бакалавр, відповідний ступінь базових компетентностей у вигляді знань, умінь, комунікації, автономності та відповідальності.

Відповіді респондентів розподілилися так: «знання» та «вміння» отримали пріоритет, третє місце посіла категорія «автономність і відповідальність», четверте – «комунікація».

Ці відповіді свідчать про усвідомлення фахівцями необхідності базових знань, за допомогою яких формуються уміння і навички.

Обов’язкові складові журналістської освіти

Найбільш значущою складовою для майбутніх журналістів респонденти вважають практику. Змістовна практика важлива для 80% респондентів. Далі серед найчастіше обраних є позиції: «Практичний досвід викладачів» і «Залучення до навчального процессу практикуючих журналістів» (по 80%).

Необхідність збільшення практичної складової підтверджує вибір 75% опитаних такої позиції, як «Проведення для студентів студій, тренінгів, майстер-класів із практиками, тощо».

Далі респонденти відзначають наступні позиції: «Наявність мотивації у студентів» (62,5%); «Спеціалізація (друковані, Інтернет-ЗМІ, радіо, ТБ)» (60%); «Розуміння стандартів, журналістської етики» (60%); «Володіння іноземною мовою» (55%);  «Власні надруковані матеріали студентів протягом навчання» (47,5%); «Гнучкий навчальний план (відповідність змінам у медіа-середовищі)» (47,5%); «Технічна база (наявність лабораторії, бази для практики)» (40%); «Ґрунтовна теоретична складова» (42,5%); «Мобільність студентів (інтегрованість у міжнародний контекст, залучення грантів)» (35%).

Наявність сайту кафедри як обов’язковий фактор і такий, що реально відображує стан діяльності кафедри, жоден з опитуваних не обрав. Присутність кафедри у соціальних мережах важлива лише для 5%  респондентів; атестація кафедри незалежним експертом важлива для 10% фахівців.

Професійні компетентності

Для опитування нашим респондентам був запропонований список з десяти компетентностей, відомих як Тартуська декларація [12], яку підписали в Тарту (Естонія) європейські школи і кафедри журналістики.

Відповіді українських респондентів на запропоновані журналістські компетентності розподілилися так:

1.     Бути готовим до роботи в команді – обрали 27,5% респондентів.

2.     Виявляти головну інформацію –  22,5% опитаних.

3.    Оцінювати результати журналістської роботи і нести за неї відповідальність – 20% журналістів.

4.    Розуміти соціальну роль журналістики та зміни, які в ній відбуваються – 17,5%.

5.     Працювати в професійних медіа організаціях або в якості фрілансера –17,5%.

6.    Структурувати інформацію в журналистській манері – 17,5%.

7.     Організовувати та планувати журналістську роботу – 15% опитаних.

8.    Подавати інформацію, використовуючи відповідну мову та ефективну журналістську форму – 12,5%.

9.     Знаходити підходящі темі й аспекти, враховуючи суспільні та виробничі цілі визначених медіа-каналів та ЗМІ – 10%.

10.   Подавати інформацію, використовуючи відповідну мову та ефективну журналістську форму – 10%.

Отже, для наших журналістів найбільш значущими виявились такі компетентності:

працювати в команді;

вміти виявляти головну інформацію;

нести відповідальність за журналістську роботу;

розуміти соціальну роль журналістики;

робота в професійних в ЗМІ;

структурувати і професійно подавати матеріали.

Порівнюючи вибір, зроблений українськими журналістами в 2017 році з тим, що був зроблений європейськими професіоналами в 2011 році [1], ми спостерігаємо збіг за трьома журналістськими компетентностями:

вміти виявляти головну інформацію;

нести відповідальність за журналістську роботу;

працювати в команді.

А от така компетентність як «Робота в професійних в ЗМІ» у європейських колег отримала найменше балів [1] на противагу вибору українських фахівців. Для останніх, ймовірно, це та складова, яка забезпечуватиме необхідними навичками і знаннями.

Пункт «Розуміти соціальну роль журналістики та зміни, які в ній відбуваються», єдності не викликав. 17,5% українських журналістів вважають його важливим, в той час як у європейських фахівців ця позиція отримала найменше балів з переліку.

Поряд з компетентностями в європейському опитуванні були оцінені й вузькі журналістські кваліфікації. Такий самий перелік був запропонований нашим респондентам.

Серед журналістських кваліфікацій було обрано п’ять найбільш значущих, на думку респондентів:

Бути здатним нести відповідальність за свої матеріали – 30%.

Уміти відбирати перевірену інформацію – 22,5%.

Уміти пояснювати, інтерпретувати обрану інформацію – 22,5%.

Бути надійним працівником – 20%.

Уміти працювати з технічним персоналом – 17,5%.

Пункт «Бути здатним нести відповідальність за свої матеріали» посів перше місце [1] серед українських журналістів, а європейські колеги віддали йому 10-те місце. Беручи до уваги сьогоднішній стан журналістики, такий вибір українських фахівців виявляється цілком усвідомленим і обґрунтованим.

Кваліфікаційні ознаки «Уміти відбирати перевірену інформацію», «Уміти пояснювати, інтерпретувати обрану інформацію», «Бути надійним працівником» збіглися у виборі фахівців як українських, так і європейських.

Актуальність вибору категорії «Уміти працювати з технічним персоналом», ймовірно, може бути пояснена недостатнім рівнем взаємодії журналістів з технічним персоналом, що позначатиметься на якості матеріалів.

Пункт «Володіти хорошими знаннями загального характеру» виявився найбільш значущим лише для 10% українських респондентів, в той час, як для європейських фахівців, цей відсоток склав – 64,2%.

Поряд з переліком компетентностей і кваліфікацій з європейського опитувальника українським респондентам було запропоновано самостійно сформулювати вимоги до знань і навичок випускників кафедри журналістики. Опитувані запропонували різноманітний перелік. Перше місце у ньому посідає професійне уміння аналізувати інформацію, подавати її структурно і об’єктивно, розуміти загальну ситуацію суспільно-політичних явищ в країні – 20%. Також журналісти відзначають важливість спеціалізації – 12,5%, комунікабельність – 10%, навички володіння журналістською технікою та обладнанням – 10%, відповідальність – 7,5%, здатність працювати в команді – 2,5% і управляти своїм часом – 2,5%. У відповідях також були відзначені знання іноземних мов, етики, базової теорії журналістики, жанрів, вміння взаємодіяти з аудиторією. При аналізі відповідей потрібно було врахувати, що частина респондентів не розрізняють  понять «знання» і «навички».

Отже, фахівці в журналістиціname="_GoBack">, в тому числі і роботодавці, ще недостатньо обізнані про існування Національної рамки кваліфікацій. Знайомлячись з цим документом, респонденти вважають, що  інтегральна компетентність молодих журналістів рідко відповідає 6 рівню НРК. Що стосується спеціальних компетентностей, кваліфікацій, а також знань і умінь, то опитані віддають пріоритет практичним навичкам і, відповідно, дисциплінам, які виробляють ці навички. Разом з тим, журналісти вважають важливими для співробітників-початківців такі якості, як мотивація, відповідальність, розуміння суспільно-політичних процесів в країні і розуміння редакційної політики.

Проведене дослідження є кроком для вироблення матриці компетентностей.

Гриненко І. В., Рибак С. С., Хлєбнікова Н. В., Хоменко С. А.
Український гуманітарний інститут

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

Дрок Н. Смена профессиональных компетенций в журналистском образовании// Электронный научный журнал «Медиаскоп». [Електронний ресурс] / Нико Дрок // 3. – 2011. – Режим доступу до ресурсу: http://www.mediascope.ru/node/859.

Медиагигиена [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://www.liga.net/projects/mediagigiena/.

Мельник С. В. Зарубіжний та вітчизняний досвід розробки національних систем та рамок кваліфікацій: в схемах та таблицях [Електронний ресурс] / С. В. Мельник // Луганськ: ДУНДІСТВ. – 2011. – Режим доступу до ресурсу: journlib.univ.kiev.ua/conf/WJECpdf.

Про затвердження Національної рамки кваліфікацій. Кабинет Мiнiстрiв України. Постанова від 23 листопада 2011 р. № 1341. Київ [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1341-2011-п.

Про затвердження плану заходів із впровадження Національної рамки кваліфікацій на 2016-2020 роки. Кабинет Мiнiстрiв України. Розпорядження від 14 грудня 2016 р. № 1077-р. Київ [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1077-2016-р.

Проект професійного стандарту з журналістики мультимедійних видань [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://mon.gov.ua/content/%D0%9E%D1%81%D0%B2%D1%96%D1%82%D0%B0/%D0%92%D0%B8%D1%89%D0%B0/passport-journalist.pdf.

Проект професійного стандарту з редагування мультимедійних ЗМІ [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://mon.gov.ua/content/%D0%9E%D1%81%D0%B2%D1%96%D1%82%D0%B0/%D0%92%D0%B8%D1%89%D0%B0/redactor-multimedia-vydan.pdf

Проекти стандартів вищої освіти [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://mon.gov.ua/activity/education/reforma-osviti/naukovo-metodichna-rada-ministerstva/proekti-standartiv-vishhoyi-osviti.html.

Розроблення освітніх програм. Методичні рекоменда¬ції / В.Захарченко, В. Луговий, Ю. Рашкевич, Ю. Таланова. – К. : ДП «НВЦ «Пріоритети», 2014. – 119 с.

Стан журналістської освіти на факультетах журналістики в Україні» (результати пілотного дослідження). Спеціальний звіт – К.: “Детектор медіа”, 2016. – 46 с.

Rizun V. Journalism Education and National Qualifications Frameworks: A Look into the Future [Електронний ресурс] / Volodymyr Rizun. – 2013. – Режим доступу до ресурсу: http://journlib.univ.kiev.ua/conf/WJEC3.pdf.

Tartu Declaration [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://www.ejta.eu/tartu-declaration.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2973
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду