"Хочеш їхати - вали!" - дизайнер Євробачення про Україну

"Хочеш їхати - вали!" - дизайнер Євробачення про Україну

22 Лютого 2017
1329
22 Лютого 2017
09:47

"Хочеш їхати - вали!" - дизайнер Євробачення про Україну

ВВС
1329
Агенція Banda Agency працює на ринку дизайну вже п'ять років, створюючи рекламу і брендінг для українських компаній. Але по-справжньому про них заговорили після того, як разом із дизайн-студією Republique вони створили логотип для конкурсу "Євробачення-2017".
"Хочеш їхати - вали!" - дизайнер Євробачення про Україну
"Хочеш їхати - вали!" - дизайнер Євробачення про Україну

Реакція на цьогорічний брендінг пісенного змагання була неоднозначною: від нищівної критики, до шаленого захвату.

Що надихнуло дизайнерів його створити? Як вони відреагували на свою перемогу? І до чого тут українське намисто? На ці питання в інтерв'ю ВВС Україна відповідає креативний директор Banda Agency Павло Вржещ.

ВВС Україна: Коли ви з командою дізнались, що конкурс Євробачення ваш, як всі відреагували?

Павло ВржещКопирайт изображенияВВС
Image captionНіхто не зацікавлений у тому, щоб талановиті кадри не виїжджали з України, каже Павло Вржещ

Павло Вржещ: Реакція була така: "Ммм, прикольно...". Це було складно усвідомити, це дуже довга радість, але не така, щоб всі підстрибували. Тут немає такого, як у футболі, де є рахунок і трибуни злітають, і ти розумієш, в який момент треба кричати.

ВВС Україна: Про що Ви думали, коли створювали цей логотип?

Логотип Копирайт изображенияBANDA AGENCY/REPUBLIQUE
Image captionНатхнення для логотипу "Євробачення-2017" дизайнери знайшли в укарїнському намисті

Павло Вржещ: Ми думали про те, що це, в першу чергу, для європейців, для європейського ринку.

"Євробачення" - це не тільки для тієї країни, в якій його проводять, але і для всіх країн, які там беруть участь. Тому образ повинен бути їм зрозумілим, цікавим, сучасним і, в ідеалі, він має трохи відображати країну.

ВВС Україна: Чому власне створений Вами логотип символізує Україну? І що конкретно він передає?

Павло Вржещ: Коли ми шукали символ, ми відштовхнулись від українського намиста. Його традиційно використовували в обрядах, передавали у спадок, це було символічною річчю.

Мені дуже подобається слово "намисто", як воно звучить. Якщо багато різних намистин складаєш, у тебе з'являється щось нове, красиве...

Євробачення - це теж про це: там багато різних виконавців, радикально різних, там може бути суперважкий рок або щось суперпопсове. Вони всі об'єднуються.

Celebrate Diversity - слоган "Євробачення" цього року - святкувати різноманітність всіх нас, тому намистинки в нашому "намисті" всі різні.

ВВС Україна: Цього року дизайн "Євробачення" дуже активно обговорювали. Ви взагалі читали, що про вас пишуть у соцмережах, і як ви ставитеся до критики?

сумка з брендінгом Копирайт изображенияBANDA AGENCY/REPUBLIQUE
Image captionДизайнери лого "Євробачення-2017" переконані, що критика їхньої роботи - це добре

Павло Вржещ: Звичайно, ж були люди, яким не сподобалося, і це навіть добре, бо якщо ти робиш проект, який не викликає резонансу, то він непомітний.

Критики, мені здається, було дуже мало як для такого великого проекту. Просто люди, коли їм не подобається, вони про це обов'язково пишуть, а коли подобається, вони про це часто промовчать.

ВВС Україна: Ви справедливо помітили, що в Україні люди частіше напишуть щось погане, ніж хороше. І це відбувається не тільки з Вами. Наприклад, той же театр на Подолі - дуже багато дискусій було. Як Ви взагалі думаєте, українське суспільство зараз готове до нових кроків в дизайні, інтер'єрі, екстер'єрі, як Ви це все оцінюєте?

Павло Вржещ: Я думаю, українці дуже готові до нових кроків. Але як все нове, воно спочатку викликає побоювання. Люди мають трохи звикнути.

дизайнери студії Banda AgencyКопирайт изображенияВВС
Image caption"Євробачення" цікаво дивитись, тому що всі різні, кажуть у Banda Agency

ВВС Україна: "Євробачення", я впевнений, для Вас важливий етап, але він один з багатьох. З ким би Ви хотіли попрацювати в майбутньому?

Павло Вржещ: "Євробачення" - головний тендер для нас в цьому році. Ми дійсно хотіли зробити щось нове не тільки для України, але що і нас покаже європейцям цікавими, творчими.

Нас, як правило, цікавлять проекти масштабні, резонансні, щось дійсно велике, і що може бути більшим, ніж ринок України.

Ми нещодавно їздили в Силіконову долину і про жодні продукти чи бренди з України там не знають. Хочеться, щоб тут було більше створено відомого на світ.

ВВС Україна: А як взагалі Україна зараз виглядає на цьому міжнародному ринку?

годинники з брендінгом Копирайт изображенияBANDA AGENCY/REPUBLIQUE
Image captionНамистинами з лого конкурсу прикрасять і аксесуари

Павло Вржещ: Україна, на жаль, світом сприймається, як дуже талановиті люди, які постачають ресурс, тобто свої мізки, але не фінальний продукт. Ми - кузня кадрів поки що. Ми дуже добре реалізовуємось на Заході і дуже погано тут.

ВВС Україна: Як це можна змінити?

Павло Вржещ: Це вже змінюється потроху. Раніше, люди взагалі не вірили, що тут можна зробити щось велике. Зараз є ця віра, але не вистачає цілісних знань.

Тобто, якщо у нас добре можуть зробити IT-продукт, то маркетингу немає, можуть продукт зробити, не можуть просунути. Постійно не вистачає якогось елементу.

І плюс - ніхто не зацікавлений, щоб кадри не виїжджали. Хочеш їхати - вали! Всі люди хочуть бути корисними і потрібними.

Якщо я тут, в цій країні, щось створю, це буде чудово і цим будуть пишатися. І тоді ти не поїдеш, якщо є це відчуття, що ти потрібен тут, і тебе щиро люблять і будуть тобі допомагати.

ВВС Україна: А Ви оптиміст щодо України, Ви вірите, що тут можна щось робити?

Павло Вржещ: Великий оптиміст. Я отримував запрошення працювати в Нью-Йорку і завжди відмовлявся. Мені здається, є суперможливості тут. І наше агентство - це приклад того.

Тут, якщо починаєш щось робити і багато працюєш і стараєшся, то дуже-дуже легко і дуже цікаво. У мене немає жодного сумніву, що тут треба залишатись і працювати.

Павло ВржещКопирайт изображенияВВС
Image captionПавло Вржещ переконаний, що в Україні існують суперможливості для розвитку

ВВС Україна: В чому, на Вашу думку, головна проблема з візуальною частиною українських міст?

Павло Вржещ: Одна з проблем, чому на вулицях так багато страшного дизайну - те, що він не регламентований. Немає правил, що не можна так робити.

Будь-який бізнесмен прагне бути найбільшим, найгучнішим і найпомітнішим. Якщо йому дозволять взяти будь-який історичний будинок і на весь будинок написати: "Знижка! Приходь до мене!" - в його натурі зробити це, тому що це приведе клієнтів.

І за це його не можна звинувачувати, він бореться за свій бізнес, щоб платити людям зарплати, щоб рости і розширюватися.

Єдиний, хто йому може не дати зробити це, - керівні органи, державні інституції, які мають обмежувати його прагнення всюди про себе кричати. Треба просто обмежувати і давати дизайн-код міста і вулиці, орієнтири - як має бути.

Дуже часто люди, які роблять погану рекламу і дизайн, не знають, що це погано, бо немає жодних орієнтирів. Вони б, може, і хотіли зробити добре, просто вони не знають як.

Це як водіння. Якби не було правил водіння, всі б їздили абияк, більше було б аварій. Тільки закони обмежують свавілля на дорозі. А законів в дизайні немає.

Все можна регламентувати, і від цього стало б набагато красивіше. Тому що коли багато величезних, кричущих вивісок, вони одночасно всі не працюють, тобто від цього все одно всім погано.

Із Павлом Вржещем спілуквалися Роман Лебедь і Анастасія Грібанова.

ВВС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
ВВС
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1329
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду