Визначено претендентів на щорічну премію Президента України «Українська книжка року» за 2016 рік

Визначено претендентів на щорічну премію Президента України «Українська книжка року» за 2016 рік

25 Січня 2017
714
25 Січня 2017
16:04

Визначено претендентів на щорічну премію Президента України «Українська книжка року» за 2016 рік

714
Визначено претендентів на щорічну премію Президента України «Українська книжка року» за 2016 рік
Визначено претендентів на щорічну премію Президента України «Українська книжка року» за 2016 рік

25 січня в Держкомтелерадіо відбулося засідання Комітету з присудження щорічної премії Президента України «Українська книжка року». Шляхом таємного голосування було визначено видання, подані для участі у конкурсі, яким Комітет пропонує присудити премію за 2016 рік.

У номінації «За видатні досягнення у галузі художньої літератури» премію пропонується присудити виданням «Синій зошит. Аркуші днів світящих» та «Лад» (автор М.І. Дочинець, видавництво «Карпатська вежа»). Загалом у цій номінації було розглянуто 19 художніх творів класичної та сучасної української прози, поезії, українських перекладів художньої літератури.

У номінації «За вагомий внесок у розвиток українознавства» серед 28 претендентів переможцем визначено видання «Марія Заньковецька» (автор В.П. Корнійчук, видавництво «Криниця»).

У номінації «За сприяння у вихованні підростаючого покоління» серед 20 допущених до конкурсу видань премію запропоновано присудити книжці «Їжак Вільгельм» (автор Т.В. Стус, ТОВ «Видавництво «Віват»).

Із переліком видань, які допущені до участі в конкурсі на здобуття премії Президента України «Українська книжка року» можна ознайомитись на сайті Держкомтелерадіо.

Нагадаємо, що відповідно до Указу Президента України від 16 грудня 2009 року  № 1058 в Україні започаткована щорічна премія Президента України «Українська книжка року» з метою відзначення авторів, видавництв та видавничих організацій, які зробили значний внесок у популяризацію української книги та розвиток вітчизняної видавничої справи. Організаційне забезпечення роботи Комітету зі щорічної премії Президента України «Українська книжка року» покладено на Державний комітет телебачення і радіомовлення України.

Премія присуджується у трьох номінаціях:за видатні досягнення у галузі художньої літератури книжковому виданню творів класичної або сучасної української прози, поезії, українських перекладів художньої літератури; за вагомий внесок у розвиток українознавства книжковому виданню творів, які формують знання про Україну, її народ, історію, культуру, науку, довідковому, енциклопедичному, краєзнавчому або картографічному виданню, виданню іншого твору україністики; за сприяння у вихованні підростаючого покоління — книжковому виданню творів дитячої літератури, посібнику або підручнику для дошкільників, учнів чи студентів.

На здобуття премії висуваються книжкові видання українською мовою, видані в Україні протягом останніх трьох років, але не пізніш як за півроку до їх висунення на здобуття премії.

Диплом лауреата премії видається кожному зі співавторів твору. Лауреатам премії виплачується грошова частина премії, розмір якої становить  100 тисяч гривень. При цьому 50 відсотків грошової частини премії виплачується авторові твору (співавторам у рівних частках, якщо інше не передбачено в угоді між ними), 50 відсотків - видавництву або видавничій організації.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Прес-служба «Держкомтелерадіо»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
714
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду