Кому загрожує Державне бюро розслідувань своєю роботою? Інфографіка

Кому загрожує Державне бюро розслідувань своєю роботою? Інфографіка

27 Жовтня 2016
1473
27 Жовтня 2016
19:00

Кому загрожує Державне бюро розслідувань своєю роботою? Інфографіка

1473
27 жовтня «Реанімаційний пакет реформ» спільно з «Детектором медіа» провів медіасніданок на тему: «Кому загрожує Державне бюро розслідувань своєю роботою та яке місце Бюро в реформуванні правоохоронних органів країни?»
Кому загрожує Державне бюро розслідувань своєю роботою? Інфографіка
Кому загрожує Державне бюро розслідувань своєю роботою? Інфографіка

Державне бюро розслідувань, відповідно до закону, ухваленого Верховною Радою в листопаді 2015-го, – слідчий орган, повноваження якого поширюються на злочини, вчинені високопосадовцями та працівниками правоохоронних органів (окрім злочинів, підслідних НАБУ), включаючи розслідування катувань, а також військові злочини.

Відповідно до нової редакції Конституції України (від 2 липня 2016), прокуратура остаточно позбавляється невластивої їй функції слідства. Усі злочини, які зараз розслідуються слідчими ГПУ та обласних прокуратур, з моменту початку роботи ДБР розслідуватимуться його слідчими.

Створення ДБР – надзвичайно важливе для України і в рамках її  зобов’язань, взятих на себе як членом Ради Європи.  Експерти Ради Європи брали активну участь у підготовці та експертній оцінці закону про ДБР, а зараз допомагають уряду у підготовці проектів підзаконних актів, які регулюватимуть роботу бюро.

Україна - рекордсменка серед країн Ради Європи за кількістю програних справ у Європейському суді з прав людини.  Велика кількість цих справ – скарги на катування та жорстоке поводження, вчинене правоохоронцями. Європейський суд з прав людини у своїх рішеннях багато років поспіль звертає увагу України на відсутність ефективного механізму розслідування випадків катувань. Адже скарги на працівника поліції часто розслідується за дорученням прокуратури поліцейським з того самого райвідділу.

Корпоративна солідарність правоохоронців не дозволяє відновити справедливість в більшості таких справ. Безкарність за тортури, в свою чергу, призводить до повторення цих жахливих злочинів.

Варто згадати справу про вбивство студента Ігоря Індило, вбивства у Врадіївці і зовсім нещодавно в Кривому озері. До слова, один з двох міліціонерів, що отримали умовний термін у справі про загибель Індила, успішно пройшов переатестацію і продовжує працювати в поліції. Другий спокійно пішов на пенсію. На жаль, ще сотні подібних випадків залишились поза увагою журналістів.

Міжнародна організація Amnesty International вже кілька років поспіль проводить кампанію, спрямовану на подолання безкарності у справах про катування. Одна з вимог кампанії – створення незалежного від інших правоохоронних органів і від інших політичних впливів механізму розслідування таких злочинів. Таким механізмом і повинне стати Державне бюро розслідувань.

Чисельність ДБР – близько 1500 працівників, які призначаються за результатами відкритих конкурсів. Наразі створена конкурсна комісія з дев’яти осіб, яка повинна обрати директора ДБР, його заступників, керівників структурних підрозділів бюро, в тому числі регіональних, а також працівників внутрішньої безпеки ДБР.

Протягом наступних двох тижнів комісія проводитиме тестування кандидатів на посади директора та його заступників, після чого з успішними кандидатами будуть проведені співбесіди. На керівні посади в бюро претендують 65 кандидати, деякі з них мають багаторічний досвід роботи в правоохоронних органах, зокрема в прокуратурі.

Тому особливої уваги потребує процес перевірки кандидатів на доброчесність, аналіз їхньої політичної незалежності та рівня професійності. Основна вимога громадянського суспільства та міжнародних партнерів до новоствореного органу – його незалежність, відсутність політичного впливу і здатність неупереджено розслідувати злочини, вчинені правоохоронцями та іншими відповідальними посадовими особами.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1473
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду