Рада дозволила карикатуристам та пародистам використовувати чужі твори

Рада дозволила карикатуристам та пародистам використовувати чужі твори

5 Жовтня 2016
1299
5 Жовтня 2016
15:34

Рада дозволила карикатуристам та пародистам використовувати чужі твори

1299
5 жовтня Верховна Рада України внесла до закону «Про авторське право і суміжні права» зміни і дозволила використання літературних, художніх і музичних творів для створення пародій, попурі чи карикатур без згоди автора, але із зазначенням його імені і джерела запозичення.
Рада дозволила карикатуристам та пародистам використовувати чужі твори
Рада дозволила карикатуристам та пародистам використовувати чужі твори

За відповідний законопроект №3586 за основу та в цілому проголосували 227 народних депутатів, повідомляє «Українська правда».

Прийнятий в цілому законопроект авторства депутата від «Народного фронту» Миколи Княжицького передбачає надання творцям дозволу на вільне використання в своїх творах жанрах «пародія», «попурі», «карикатура» творів інших авторів в передбачених законом межах.

Законопроект закріплює на законодавчому рівні поняття «пародія», «попурі», «карикатура» на підставі правозастосовної практики Європейського Союзу (ЄС).

Зокрема «карикатура – твір образотворчого мистецтва, який є творчою переробкою іншого правомірно оприлюдненого твору, в тому числі персонажу твору або імені персонажу твору, що за своїм змістом має комічний, сатиристичний характер або спрямовується на висміювання певних осіб або подій».

Пародія визначається як «твір, який є творчою переробкою іншого правомірно оприлюдненого твору або його частини, що за своїм змістом має очевидний комічний, сатиристичний характер, або спрямовується на висміювання певних подій або осіб».

«Попурі – музичний або інший твір, який є творчим підбором і розташуванням уривків інших правомірно оприлюднених творів, або які імітують творчий стиль інших авторів чи виконавців або інших історичних епох», – визначено в документі.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, його мета – імплементація норм європейського законодавства в українське, створення умов для вільного розвитку творчості в сучасних жанрах пародії, карикатури і попурі, підвищення культурного рівня, естетичного виховання громадян, задоволення культурних потреб українського народу, підтримка вітчизняного виробника у сфері культури тощо.

Нагадаємо, 22 вересня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому закон «Про державну підтримку кінематографії в Україні». За проголосували 230 народних депутатів.

Фото: news.liga.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1299
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду