Про фільм «Волинь» і не тільки

Про фільм «Волинь» і не тільки

2 Жовтня 2016
3622
2 Жовтня 2016
09:52

Про фільм «Волинь» і не тільки

Ірина Верещук
Президентка Центру Балто-Чорноморських досліджень
3622
Чи українцям для симетрії потрібно буде у свого «Смажовського» замовити фільм «Вісла 47» або про колонізацію на Кресах? Навряд чи
Про фільм «Волинь» і не тільки
Про фільм «Волинь» і не тільки

Нещодавно на міжнародній конференції з вирішення конфліктів пам'яті між поляками та українцями, зокрема й Волинської трагедії 1943 року, професор Європейського центру Варшавського університету Даріуш Мільчарек, зокрема, сказав: «Ми, поляки й українці, маємо історичних п'ять хвилин, щоб об'єднатися. Якщо цього не станеться — наші діти й онуки нам не пробачать».

Здавалось би, минуло 25 років, відколи наші держави вибралися з одного великого концтабору народів — Радянського Союзу, і це достатній час для того, щоби вибачити й попросити вибачення один в одного. За все, що нас ділить, за тих, хто ніколи не зможе пояснити, як так сталося, що сусід-українець підняв зброю на сусіда-поляка, брат на брата. Це був достатній час для тих, хто відповідально усвідомлює, що рани спільного трагічного минулого неможливо загоїти ненавистю, злобою, проявами ксенофобії.

І багато чого було насправді зроблено. Створено Інститути національної пам'яті, спільні архівні дослідження, видано книжки, організовано виставки й сотні конференцій, установлено пам'ятники й поминальні хрести, прочитано молитви за душі убієнних… Але через роки спільної клопіткої праці — нова хвиля політично-історичного галасу, позбавлена будь-яких об'єктивних передумов, але здатна зламати хиткий міст українсько-польського примирення.

Постанова Сейму від 22 липня 2016 року, в якій Волинську трагедію названо геноцидом, а незабаром і презентація фільму «Волинь» режисера Смажовського як наочне підтвердження «правильності» політичної оцінки тих трагічних подій — усе це однобока й недалекоглядна спроба наших сусідів-поляків спрощено підійти до надто складної теми Волинської трагедії 1943 року.

Зацитую слова Маріуша Машкевича, польського дипломата, науковця, соціолога, публіциста, після перегляду робочої версії фільму «Волинь»: «Мені здається, що фільм не сподобається нікому. Полякам не сподобається, бо занадто релятивізує, українцям — бо показує їх у найгіршому світлі. Хіба, що німці й росіяни будуть задоволені. В Москві чи Берліні фільм може здобути високі нагороди. У Росії належно оцінять представлення українців як безнадійних бандерівців, а в Берліні — за сцену з солдатами Вермахту, які охороняють цивільне населення. Якби я дивився фільм очима сучасного українця, то був би дуже роздратований на режисера».

Про що йшлося режисеру Смажовському? І хто тепер візьме на себе відповідальність, якщо показ фільму як у Польщі, так і в Україні викличе неконтрольовану хвилю обурення, ксенофобії, якщо, не дай Бог, знову проллється кров, знову постраждають люди?

Чи українцям для симетрії потрібно буде у свого «Смажовського» замовити фільм «Вісла 47» або про колонізацію на Кресах? Навряд чи.

Погоджуюся з думкою, що нації гинуть у двох випадках: якщо не мають історії або якщо тільки нею й займаються. Будьмо мудрі й сильні. Нам як ніколи потрібна витримка й поміркованість у всьому — у словах і в ділах. Нам потрібно зберегти тверезий розум і чисте сумління. Буде важко, але ми й це переживемо й залишимося Людьми.

На фото – кадр з фільму

Фото: Кшиштоф Віктор

Довідка:

Ірина Верещук — президентка Центру Балто-Чорноморських досліджень, експертка з децентралізації, наймолодша жінка-мер (міський голова Рави-Руської у 20102015 рр.), стипендіатка Лейна-Кіркленда, слухачка Національної школи державного управління в Польщі, упровадниця урбаністичних проектів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3622
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду