Документальний фільм «Україна. Повернення своєї історії» успішно пройшов на «1+1» та став подією в українській документалістиці

Документальний фільм «Україна. Повернення своєї історії» успішно пройшов на «1+1» та став подією в українській документалістиці

26 Серпня 2016
8935
26 Серпня 2016
17:39

Документальний фільм «Україна. Повернення своєї історії» успішно пройшов на «1+1» та став подією в українській документалістиці

8935
Телеканал «1+1» розглядає можливість продовження проекту
Документальний фільм «Україна. Повернення своєї історії» успішно пройшов на «1+1» та став подією в українській документалістиці
Документальний фільм «Україна. Повернення своєї історії» успішно пройшов на «1+1» та став подією в українській документалістиці

Вчора відбулася успішна прем’єра спеціального проекту телеканалу «1+1» до Дня Незалежності України. Документальний двосерійний фільм «Україна.Повернення своєї історії» виробництва «1+1 Продакшн», який поєднав елементи розслідування та повноцінні наукові дослідження, став найкращим продуктом дня на українському ТБ.

Фільм став найбільш рейтинговим продуктом дня, 25 серпня, на українському ТБ за аудиторією 18-54: рейтинг по всій Україні склав 3.3%, а в містах 50К + – 3.9%; частка - 10.6% і 12.7%, відповідно. Особливо високий інтерес до фільму виявили кияни: частка по аудиторії Київ 18-54 - 20.1%, рейтинг - 5,1%. За київською аудиторією 18-54 «Україна. Повернення своєї історії» став найбільш рейтинговим документальним фільмом на українському ТБ з початку року. Окрім того, фільм лідирував у слоті показу, випередивши телепродукти на інших каналах.

ТОП-6 каналів у слоті д/ф «Україна. Повернення своєї історії»

(25.08.2016, доля 18-54 Україна / 18-54 50К+)

Фільм покликаний розвінчати міфи та повернути українцям вкрадену історію, яку протягом століть методично намагалися стерти з народної пам’яті, викривляючи справжні факти. Основними сюжетними лініями стали три історії: відновлення зовнішності дружини Ярослава Мудрого, шведської принцеси Інгігерди, яку російські священнослужителі зробили своєю святою, по кістках із саркофагу в Софії Київській. Автори фільму за допомогою новітніх технологій відтворили справжнє обличчя видатного українського гетьмана Івана Мазепи, зображення якого було заборонене Петром І після укладення союзу зі Швецією. Окрім того, творці фільму провели дослідження для встановлення місця поховання короля Данила, більш відомого як Данило Галицький, та розкрили правду про величне королівство, яким він правив. А ниточки розслідування місцезнаходження знаменитої корони Данила привели авторів спочатку до Польщі, а потім до Москви.

ВІДЕО.

ВІДЕО відтворення обличчя дружини Ярослава Мудрого Інгігерди.

«Ми з надією дивимося в майбутнє своєї країни . Я щиро вірю, що якісним контентом, який піднімає важливі для сучасного суспільства питання, ми зможемо внести позитивні зміни в уявлення людей про світ і про себе», - каже Генеральний продюсер «1+1 Продакшн» Вікторія Лєзіна.

 «Для нас було надзвичайно важливим почати показувати українську історію такою, якою вона була насправді - без перекручування фактів. Те, про що ми розповіли у фільмі, давно вже не секрет для істориків і вчених, але для глядачів ці факти можуть стати відкриттям. Ми з творчою групою будемо продовжувати цю тему, щоб дослідити найважливіші історичні теми, відновлюючи по крихтах правдиву історію України», - говорить автор фільму Акім Галімов.

«Фільм «Україна. Повернення своєї історії» - це подія в науково-популярному кінематографі і в історичній сфері. Ми, науковці і музейники, між собою вже давно говорили про те, що українська історія були переписана. І вчора нарешті цю тему висвітили на великому екрані. Я впевнена, коли цей фільм побачать всі українці, ми дуже змінимось. Мене вразив відтворений образ дружини Ярослава Інгігерди, але найбільше - портрет Івана Мазепи. Адже саме таке зображення гетьмана ми відкрили на одній із фресок у Софії Київській 10 років тому, коли зняли шар фарби, нанесеної у царські часи. Цей фільм має продовжуватись, адже ще є багато що сказати. Проект має бути перекладений англійською мовою та показаний всьому світу, повинна бути показана наша правдива історія», - коментує Генеральний директор заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська.

«На «1+1» в прайм-тайм показали науково-популярний фільм «Україна. Повернення своєї історії». Ряд історичних детективів, кожного з яких вистачило б на окрему книгу або серію Діскавері ... Відтворили в інституті криміналістики (польською) власника черепа, який знайшли в «саркофазі Ярослава», ним виявилася його дружина Інгігерда, скандинавська 50-річна красуня. Але цього мало - вже наш Інститут криміналістики відтворив по відомим портретами Мазепи (всі прижиттєві були знищені Петром) і барельєфу на вивезеному до Росії дзвоні з Батурина справжній вигляд гетьмана. Пошуки корони Данила Галицького в Холмі. Де насправді жив Ілля Муромець, що не Муромець, а Морівець, з міста Морівськ на Десні, з якого реально доїхати до Києва конем за півдня і пошарпати Солов'я Розбійника. Графіті Софії Київської. І все це через призму історії етнографа, який щось таке розкопав в експедиції в Закарпатті, за що його в тридцяті швидко репресували і розстріляли в Биківні ... Ось можуть же зробити з української історії блокбастер за всіма канонами якогось Тіма Сиверіна або Тура Хейердала. Дякую творцям фільму!», - коментує український письменник Антон Санченко на своїй сторінці в Facebook.

Інтернет-аудиторія також надзвичайно тепло сприйняла прем’єру фільму «Україна. Повернення своєї історії», користувачі соціальних мереж написали сотні коментарів про своєчасність проекту та його вагоме значення для українців:

«Дуже велика подяка всім, хто брав участь у цьому проекті! Це наша історія, яку в нас вкрали та намагалися знищити... Але ми маємо талановитих людей, вчених, які по крихтам збирають правду. Це обов'язково має бути у підручниках, про це треба більше розповідати й треба досліджувати далі. Нам є чим пишатися! Наша країна найкраща! Чекаємо на продовження))», «Мій 8-річний син був у захваті і після перегляду і закидав мене питаннями про Київську Русь. Робіть такі фільми не тільки для дорослих! Наші діти потребують правдивої історії!»  - пишуть глядачі на сторінці телеканалу у Facebook.

«Дякую за проект! Це надзвичайно важливо для кожного», - написала журналістка Лілія Молодецька.

Фільм «Україна. Повернення своєї історії» продовжив успіх документальної лінійки «1+1». Це вже другий найбільш рейтинговий документальний проект телеканалу. Нагадаємо, авторський фільм Світлани Усенко «Розщеплені на атоми» стала найбільш рейтинговим документальним фільмом 2015-2016 років. Рейтинг фільму склав 5.8%, частка ― 16.7% (18-54, вся Україна).

Нагадаємо, окрім творчої групи «1+1 Продакшн» під керівництвом Вікторії Лєзіної, над проектом працювали понад 20 відомих науковців та вчених із різних країн світу: історики, археологи, криміналісти, мистецтвознавці, антропологи, літературознавці. Режисер фільму – Дар’я Саричева. Зйомки відбувалися у чотирьох країнах – Україні, Польщі, Росії та Швеції, а у Києві основним знімальним майданчиком стала спеціально облаштована лабораторія.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Прес-служба каналу «1+1»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8935
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Читач
2791 дн. тому
Пояснюю: на графіку зображено показники частки -- кількості телеглядачів від тих, хто в цей час дивився телевізор, які переглядали телебачення у вказаний часовий проміжок. Дані наводяться для двох аудиторій: глядачів віком від 18 до 54 років у всій Україні (синій стовпчик) та в населених пунктах із населенням більше 50 тисяч (жовтий стовпчик). Від себе додам, що це спеціалізований портал, і від читачів навіть вимагається орієнтуватись у таких даних (або ж, як зробив я, користуватись пошуком).
Киянин
2792 дн. тому
Поясніть символи на показаному графіку. І що це за графік? Що він демонструє? Ми ж не професіонали-телевізійники, щоб розуміти його без пояснень.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду