Миколаївщина: афера коблівського розливу

Миколаївщина: афера коблівського розливу

20 Травня 2016
2921
20 Травня 2016
20:12

Миколаївщина: афера коблівського розливу

2921
Конкурс: «Правозастосування та управління у лісовому секторі України. 2016»
Миколаївщина: афера коблівського розливу
Миколаївщина: афера коблівського розливу

Міжнародний курорт Коблеве у Миколаївській області – один з найбільших на Чорноморському узбережжі. Щороку тут відпочивають тисячі українців і туристів із сусідніх країн. Особливо активно курорт почав розширюватися протягом останніх десяти років, зокрема за рахунок земель Очаківського лісгоспу, які межують із селищем.

Наразі на прибережній смузі у соснах розкинулися десятки баз відпочинку, пансіонатів та розважальних закладів. На хвилі туристичного буму місцеві чиновники вирішили нагріти руки на вилученні лісогосподарських земель і переведенні їх у статус рекреаційних.

УРОЧИЩЕ «КОБЛЕВЕ»

Земля у курортній зоні Коблеве дуже дорога. Особливо цінуються ділянки в сосновому урочищі «Коблеве», яке до того, як його пустили під ніж, перебувало у віданні «Очаківського лісгоспу». В інтернеті можна знайти оголошення про продаж 1,6 га  у цьому місці за $550 тис.

130516_01

А 4 сотки у сосновому лісі за 200 метрів від моря продаються за $25 тис.

130516_02

За оцінками ріелторів, сотка тут коштує від $6 до $8 тис. залежно від відстані до моря.

Раніше лісогосподарськими землями розпоряджалися районні держадміністрації. Тому Березанська РДА гектарами вилучала в «Очаківського лісгоспу»  землю, роздавала  її в оренду і продавала. Однак  після внесення змін до «Лісового кодексу» у 2006 році таке право перейшло до обласних держадміністрацій. Хоча, здається, це мало турбувало місцевих чиновників: вони і надалі продовжували роздавати гектари лісу в приватні руки. Як повідомили у відповіді на запит в «Укрдержліспроекті», протягом 2003-2013 років в «Очаківського лісгоспу» було відчужено 344,2 га. В основному це землі урочищ «Коблеве» та «Рибаківка», прилеглих до узбережжя Чорного моря.

130516_03130516_04

У 2012 році законодавці знову підвищили рівень розпорядника лісогосподарських земель. Відтоді, щоб забрати з користування лісгоспу бодай гектар, окрім рішення областної адміністрації, необхідне погодження  Кабміну. Однак у випадку з курортними землями це не подіяло. Урочищем «Очаківського лісгоспу» заходилися розпоряджатися… депутати сільради Коблеве. Оборудку виявила перевірка лісової галузі Держфінінспекції у 2015 році.

«Системним явищем стало вилучення у лісгоспів цілих земельних масивів… Лише рішенням Коблівської сільської ради незаконно у 2012 році вилучено до земель запасу 64 га земель лісового фонду ДП «Очаківське лісомисливське господарство» вартістю 32,1 млн гривень», – повідомили у ДФІ.

Депутати сільради забирали землю у лісгоспу два роки поспіль. Перше рішення датується 19 вересня 2012 р. Тоді до запасу села зарахували 14 га.

Майже перед Новим роком – 26 грудня – депутати, вочевидь, вирішили зробити собі подарунок і відтяли ще 1,5 га. Вже у 2013 році рішенням сесії Коблівської сільради №7 до запасу села було зараховано 39 га!

За найскромнішими підрахунками, ринкова вартість 64 гектарів в урочищі «Коблеве» сягає $40 млн.

Факти відчуження цієї землі були задокументовані лісовпорядною експедицією «Укрдержліспроекту» у 2013 році під час проведення польових робіт в «Очаківському лісгоспі». Матеріали отримав CorruptUA.org у відповідь на запит.

У документі відображені і незаконні рішення Коблівської сільради по відчуженню землі лісництва, і відповідні розпорядження Березанської РДА, датовані 2007-2012 роками, коли їх одноосібні повноваження на це були втрачені.

Схема освоєння лісогосподарських земель доволі проста. Зазвичай РДА вилучає її у лісгоспу та змінює цільове призначення. Після цього знаходиться бажаючий взяти клапоть землі в оренду. За рік-другий на ділянці  з`являється якась споруда – і це автоматично дозволяє орендарю землю викупити. Таким чином лісгосп фактично позбувся і урочища «Коблеве» і «Рибаківки».

За фактом незаконного вилучення 344 га землі лісового фонду прокуратура порушила кримінальну справу. Оборудка депутатів сільради на 64 га приєднана до матеріалів кримінального провадження, щоправда лише після згаданої перевірки ДФІ.

130516_05                 

ЗБИТКИ НАНЕСЕНІ НЕ НАМ, А ДЕРЖАВІ

Два роки поспіль депутати сільради дерибанили землю «Очаківського лісгоспу», а керівництво навіть нікуди не поскаржилося. Хоча про факт злочину мали повідомити в прокуратуру або, принаймні, попросити захисту у Миколаївського обласного управління лісового  господарства чи в центральному апараті – Державному агентстві лісових ресурсів. Однак замість того, щоб бити на сполох, у лісгоспі майже 4 роки просто мовчали.

Інформація від підприємства про відчуження у них земельних ділянок надійшла до Миколаївської місцевої прокуратури №1 у листопаді 2015 року, після згаданої перевірки ДФІ.

Директор «Очаківського лісгоспу» Володимир Туровський визнає: землю у них забрали неправомірно. До цього з сільським головою Коблевого Володимиром Паничем у них тривало листування про можливість передачі землі в межах закону.

«Там були листи від них, щоб перейшли ці земельні ділянки до відома Коблівської сільради у комунальну власність. Від нас були роз’яснення, що ми таких повноважень не маємо. Для цього потрібне рішення Кабінету Міністрів, погоджене із нашою вишестоящою організацією. А загалом ми розуміємо, що то є зона відпочинку, то є курортна зона в майбутньому, тобто ми не будемо заперечувати… У нас є акт перевірки Фінінспекції. Там чітко написано, що – по вині Коблівської сільради. Не по нашій вині. Таке вони прийняли рішення. Можливо, у майбутньому воно буде опротестовуватися правоохоронними органами. З приводу збитків… Вони  (ДФІ – ред.) взяли запити від Коблівської сільради про грошову оцінку і на її основі порахували цю площу. І збитки нанесені не нам, а державі», – говорить Туровський.

Трохи дивна реакція керівника, якщо врахувати, що при виведенні земель з лісогосподарського призначення підприємство, як правило, отримує компенсацію збитків за втрачені насадження. Така пасивність Туровського може пояснюватися небажанням втратити посаду. Джерела автора в лісовій галузі свідчать, що, як правило, процес розтягування земель лісгоспу відбувається за погодженням згори.

У 2012-2013 рр. Миколаївське обласне управління лісового господарства  очолював Петро Паламарюк, який прославився у ЗМІ через дерибан лісів. У той же час головою ДАЛРУ був одіозний Віктор Сівець, який нині фігурує у кримінальній справі за фактом налагодження так званих «маркетингових» послуг, коли іноземні покупці деревини змушені були перераховувати кошти на рахунки низки офшорів. Тому можна припустити, що процес відчуження земель лісгоспу узгоджувався саме з цими екс-очільниками галузі.

ГЕКТАРИ ЗА СМІШНІ ГРОШІ

Сільрада забирала до запасу села 64 га у 2012-2013 роках, тож постає резонне запитання: скільки грошей було залучено до бюджету від оренди та продажу? Як виявилося, з урахуванням ринкової вартості землі на узбережжі Чорного моря, суми справді смішні. «За період 2010-2015 рр. вдалося залучити до бюджету села від оренди землі 19 141 722,00 грн, а від продажу землі – 12 799 955,00 грн», – зазначили у Коблівській сільраді у відповіді на запит.

Сам сільський голова Володимир Панич розповів, що вилучену землю було передано в оренду, а ділянки, на яких звели будівлі, вже продані. Його слова підтверджує і кадастрова карта, на якій право власності на ділянки в урочищі «Коблеве» оформлені на фізичних та юридичних осіб.

130516_06


 

Коблівський сільський голова Володимир Панич

Коблівський сільський голова Володимир Панич

Панич у розмові з автором стверджував, що сесія приймала рішення про вилучення землі на основі документа від «Очаківського лісгоспу»:

- Як сесія сільради могла голосувати за питання про залучення до запасу села земель лісогосподарського призначення ?

– Мабуть, були якісь підстави. Треба піднімати документи, дивитися.

- Які можуть бути підстави?

– Може, були відмови лісгоспу з цього приводу.

- Тобто лісгосп від себе написав лист на відмову?

– Було таке.

Як повідомила землевпорядник Коблівської сільради Юлія Москаленко, під рішення сесії про вилучення гектарів до запасу села підшитий ось цей лист директора «Очаківського лісгоспу» Туровського до свого начальника.

У листі за 2013 рік немає і згадки про Кабмін, який дає дозвіл на виведення земель з лісогосподарського користування, зате Коблівська сільрада перераховується як повноважний орган для ухвалення відповідного рішення. Щоправда, в документі фігурують уже 72,3 га, а не 64 га, про які заявляла ДФІ.

Схоже, що ця оборудка стала результатом змови між лісгоспом і сільрадою.

Чи вдасться повернути землю у державну власність і продати її за ринковими цінами? Враховуючи, що гектари були поділені на ділянки, які отримали десятки осіб, чи можна на це очікувати?

Чи понесуть відповідальність депутати разом із сільським головою? Можливо. Головне, що було потрібно, – землю на узбережжі Чорного моря, – вони отримали. Історія показує: там, де рішення ухвалюються колективно, відповідальності не несе ніхто.

Джерело: CorruptUA.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Алла Шершень, CorruptUA.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2921
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду